İstanbul İl Milli Eğitim’den sözlük projesi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul İl Milli Eğitim’den sözlük projesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2017 16:20

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ilkokuldan liseye kadar öğrencilerin Türkçe’yi daha iyi kullanmaları, kelime hazinelerini geliştirmeleri, kitap okuma alışkanlığı kazanmaları için ‘Sözlük Okuma Projesi’ni başlattı. Çalışma kapsamında okullarda yarışmalar düzenlenecek, yazarlarla sohbetler, okuma etkinlikleri yapılacak. En fazla sözlüğe sahip okullar, kütüphaneler ödüllendirilecek.

Haberin Devamı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘ Sözlük Özgürlüktür Sözlük Okuma Projesi’ tanıtımı Bahçelievler Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nde yapıldı. Çalışmayla ilkokuldan liseye kadar öğrencilerin sözlük kullanması özendirilecek. Farklı alanlardaki sözlüklerden yararlanılmasından yarışmalara, okuma etkinliklerinden ünlü yazarlarla buluşmalara kadar birçok etkinlik düzenlenecek. 6 aylık bir çalışma sonucunda ortaya çıkan projenin amacı ise ‘öğrencilerin kelime, kavram bilgi hazinesini genişletmek, Türkçe’yi daha iyi kullandırmak, düşünce üretimini sağlamak, kitap okuma alışkanlığı ve dil öğrenme becerilerini geliştirmek’ olarak belirlendi.  İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci projenin tanıtımını yaparak herkesin şikayet ettiği konuların başında öğrencilerin kelime hazinesinin dar olduğu ve kitap okuma alışkanlığının az olmasının geldiğini hatırlattı. Bu sorunlara tek bir çözümün mümkün olmadığını anlatan Yelkenci, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Mutlaka bir yerden başlamalıydık. Eylem olarak öğrencileri sözlük kullanımına özendirmek, kitap okuma alışkanlığını yükseltmek, kelime hazinelerini artırmak, dil öğrenmelerine katkı sağlamak için projeyi geliştirdik. Etrafımız dil öğrenmede pes etmiş bir sürü öğrenci ve yetişkinle dolu. Yeter ki çocuklarımız kelime ve kavram hazinelerini geliştirsinler.”

***

Okullarda sözlük etkinlikleri yapılacak

Türk Dil Kurumu’nun da destek verdiği projede İstanbul’da ilkokuldan liseye kadar tüm okullarda ders içinde ve dışında şu etkinler yapılacak:

-İlkokul, ortaokul ve liselerdeki öğretmenler ‘Sözlük Okuma Koordinasyon Birimi’ne başvurarak katılmak istedikleri etkinlikleri belirleyerek projeye dahil olacak.

- Okul kütüphanelerinde yazarların, kültür adamlarının sözlük kullanma tutumlarını, hangi sözlüklerden nasıl faydalandıklarını anlatacakları sohbet programları oluşturulacak.

- Sınıflardan başlayan ve il geneline yayılacak sözlük kullanımını teşvik edici yarışmalar düzenlenecek.

- En çok sözlük bulunduran kütüphaneler, okullar ödüllendirilecek.

Haberin Devamı

- İlkokuldan birden 12’nci sınıfa kadar her sınıf için ayrı ayrı hazırlanan ders etkinlikleri düzenlenecek. İlkokul 1 ve 2’nci sınıflarda etimolojik düşünebilme yetisi kazandırılması için uygulamalar olacak. 3 ve 4’ncü sınıfta resimli sözlüklerden faydalanılacak. 5’nci sınıftan itibaren sözlük kullanmayı teşvik edici eser okumaları gerçekleştirilecek. Okuma saatleri için bu ve benzeri etkinlikler yapılacak.

-Yunus Emre Divanı, Safahat gibi klasikler isteyen sınıflarda ders kitabı olarak okutulabilecek.

- ‘Kelimelerle tanışma oyunları’ adı altında sözlük okuma, doğru yazma, akraba kelimeleri bulma gibi oyunlar oynanacak.

- Kamu spotları hazırlanacak, ünlü isimlerin sözlük kullanma alışkanlıklarıyla ilgili çektikleri videolar öğrencilerle buluşturulacak.  Sosyal medyadan bilgilendirmeler yapılacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!