GeriSeyahat İstanbul Hyde park
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İstanbul Hyde park

İstanbul Hyde park

Kent insanının günübirlik tatil alışkanlığı yeni alanlarla yaygınlaşıyor

Kışın en güzel sürprizi, bir pazar sabahı güneşle uyanmak. Atmosferdeki değişikliklerin yol açtığı iklim kaymaları her zaman felaket getirmiyor. Zaman zaman da kış ortasında yaz yaşatıyor. İşte bu fırsatın doya doya yaşanabileceği bir yer ParkOrman. Islak değilse, çimlere uzanmak bile mümkün.

Kutup DALGAKIRAN

1250 DÖNÜMLÜK KÖŞE! Günübirlik tatil, haftanın yorgunluğunu atmak, yüksek tempolu çalışmanın yarattığı gerginlikleri doğada gidermek amacıyla, kent insanının başvurduğu yaygın bir dinlenme biçimi. Ne var ki İstanbul gibi yeşili hızla tükenen bir kentte, bu ihtiyacı karşılayacak alanlar bulmak çok zor. Eğlence anlayışına getirdiği yeniliklerle adı markalaşan Celal Çapa, bu meseleye de el attı. Geçtiğimiz temmuz ayında özellikle de haftasonu tatilleri için ihtiyaç duyulan bir mekan yarattı: ParkOrman. Fatih Çocuk Ormanı'nın içinde oluşturulan 1250 dönümlük ‘‘köşe’’, zamanla hedefine yaklaştı ve soğuk kış pazarlarında bile koşa koşa gidilen ‘‘moda yer’’ olup çıktı. Londra'nın ünlü Hyde Park'ı gibi. Hatta dahası, fazlasıyla organize...

ZEVKLİ SAATLER

Sabah erken saatlerde yürüyüş yapmak isteyenlerin çay-kahve içebileceği, isterse bu molayı uzatıp kahvaltı ve branch yapabileceği Cafe- Bar, soğuk günlerin sığınağı! Ya da açığa kurulan barbekü ocakları önünde kuyruğa girmek, bisiklet kiralayıp gezintiler yapmak ya da açık büfelerden yiyecek içeçek alıp tahta piknik masalarında zevkli saatler geçirmek de alternatifler arasında...

NELER YAPILABİLİR?

Kent insanı kış geldi, diye miskinleşmiyor. Tersine, bedenini çalıştıracak harekete, zihnini açacak oksijene atıyor kendini. İşte bu ‘‘en yakın orman’’da soğuk kış günleri yapılacak ativiteler. Yeme-içme de tabii ki tatil aktiviteleri kapsamında!

7 kilometrelik parkurda yürüyüş ve koşu.

Bisiklete binmek.

Aerobik, step dans, masa tenisi ve eğlenceli oyunlar.

Çaylı-kahveli sohbet ve dedikodular.

Ormana yayılan müzik eşliğinde kahvaltı, branch.

Barbekü ağırlıklı öğle mönüsü.

Çocuklar için paten.

İsterseniz davetlilerinizle size ayrılacak alanda parti.

KENT ORMANLARINDA POSTMODERN ÇEŞİTLİLİK

Bu ormana kışın da gidilir

Fatih Çocuk Ormanı'nın içinde, 1250 dönümlük yeşil ‘‘köşe’’

Tarih Vakfı tarafından üç ayda bir yayınlanan İstanbul Dergisi'nin 10'uncu sayısında yer alan Ayhan Aktar imzalı yazıda, ‘‘kamuya açık alanlarda postmodern çeşitlilik’’ten söz ediliyor. ParkOrman'ın henüz olmadığı bir dönemde kaleme alınan yazı, İstanbul nefes alma alanlarından en eskisi Belgrad Ormanı örneğinden yola çıkarak ‘‘günübirlik tatilci’’ profili çiziyor. Aktar'ın yazısındaki tespitler geçerliliğini koruyor.

Günübirlik tatilllerin kitleler açısından yaygınlaşmasının ancak şehir hayatının ve modern anlamda çalışma haftasının egemenlik kazanmasıyla ortaya çıkmış olduğunu söyleyebiliriz.

Ehlileştirilen ve sonuç olarak vahşiliğinden arındırılan doğa parçalarını her toplumsal sınıf ve tabaka farklı amaçlarla kullanır. Günümüzde kimi gruplar için park ve mesire yerlerinde geçirilen bir gün, sadece spor ve sağlıklı yaşama ulaşma amacı taşır. Bazı kesimler açısından ise bir gün için bile olsa sıradan ve olağan olanın dışına çıkmak, çocukça bir coşkuyu yaşamak anlamına gelir.

Son yıllarda en çok kullanılan ehlileştirilmiş doğal alanların başında Belgrad ormanı gelmektedir. Belgrad Ormanı, İstanbul kentinin tüm toplumsal sınıf ve tabakları tarafından değişik mevsim ve saatlerde farklı olarak kullanılan/tüketilen bir doğal alandır.

Kentin yüksek gelir ve statü grupları dahil, bireyler için Belgrad ormanı haftasonunda sabah erken saatlerde gidilen ve göl çevresinde yürüyüş yapılan bir sağlıklı yaşam parkurudur. Özellikle kış aylarında kulaklarına walkman takıp koşanların, eski sporcuların veya cins köpekleri ile yürüyüş yapan özel sektör üst düzey yöneticilerinin ‘‘sportif olanı’’ sergiledikleri bir doğa parçasıdır. Hanımların spor kıyafetlerinin renklerini özenle seçtikleri, aksesuarlarına dikkat ettikleri; erkeklerin ise hafta içinde gerçekleştirmiş oldukları tüm aşırılıkların bedenleri üzerindeki etkilerini birkaç saatliğine silmeye çalışmaları bakımından aşırı aktif gözüktükleri bir doğa alanıdır. Ara sıra etraflarında takım elbiseli ve elleri telsizli koruma polisleri ile gezen eşofman giymiş bakanlara bile rastlanan bu ehlileştirilmiş doğa parçasında belli bir kamusal denetim vardır.

Belgrad Ormanı'nın seçkinler tarafından kullanımı genellikle kış aylarına ve sabah saatlerine münhasırdır. Bu kesim için Belgrad Ormanı, yalnızca koşulan, yürünen kısaca hızla tüketilen bir alandır. En fazla iki saat kalınan bu doğa parçası hemen terk edilir.

Belgrad Ormanı sadece yüksek gelir ve statü gruplarının sağlıklı yaşam vitrini değildir. Lüks spor arabalarıyla veya doğaya dönük olmanın son yıllarda en belirgin göstergesi olan jeep'leriyle Belgrad ormanına gelenler ayrıldıktan sonra, Neşet suyu, Kirazlıbent gibi ehlileştirilmiş doğa parçalarını daha yoğun olarak kullanan orta sınıflar devreye girer.

Orta sınıfların ormana gelişi yine özel araçlarla olur. Ama özel araçlar lebâleb insan doludur. Orta sınıfların gelişleri esnasında göze çarpan geniş ailelerin yoğunluğudur.

MOTOSİKLETLİLER DE ORADA ParkOrman'ın ziyaretçileri arasında motosikletliler dikkat çekiyor. Özellikle güneşin çıktığı haftasonu günlerinde, gruplar halinde buradalar. Parkettikleri birbirinden gösterişli motosikletleriyle, İstanbul'un Hyde Parkı’na bambaşka bir canlılık getiriyorlar.

KEBAPSIZ OLUR MU Dilerseniz çay kahve için, dilerseniz branch yapın. Ama en önerilebilir aktivite, açık alana kurulan barbekü ocakları önünde kuyruğa girmek... Kaloriler açısından hiç düşünmeyin, yemekten sonra yedi kilometrelik parkurda yürüyüş yaparak fazlasını yakabilirsiniz.

ÜNLÜLERİN UĞRAK YERİ

Susurluk skandalı listesinin baş sıralarında yer alan Mehmet Ağar, pazar günlerini Parkorman'da değerlendiren ‘‘ünlü’’lerden. Ağar'ın varlığı ormandaki postmodern çeşitliliğin bir başka kanıtı!

Parkorman’ın mucidi Celal Çapa, eğlence anlayışına getirdiği yeniliklerle adını markalaştırmış, başarılı bir işadamı.

False