İstanbul’da milyar dolarlık uçak pazarı

Atatürk Havalimanı’nda 6 Eylül’de açılacak Airex Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı’nda dev yolcu uçağı Airbus A380’den ultralight tipi hafif uçaklara, yeni nesil iş jetlerinden helikopterlere 986 milyon dolar değerinde hava aracı sergilenecek.

Haberin Devamı

Sivil havacılıkta Avrupa’nın üçüncü büyük fuarı haline gelen Airex, bu yıl dokuzuncu kez kapılarını açıyor. Kokpit’in basın sponsorluğunda 52 uçak ve helikopteri ağırlayacak organizasyona 46 ülkeden 155 şirket katılacak. 6-7 Eylül’de profesyonel ziyaretçilere, 8-9 Eylül’de de halka açık fuarda çok sayıda satış anlaşması imzalanması bekleniyor.

AÇILIŞI DEV KUŞ YAPACAK

Fuarı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım saat 10.30’da açacak. Ardından saat 11.00’de Airbus’ın iki katlı yolcu uçağı A380 ıstanbul’u dördüncü kez selamlayacak. ınişinin ardından statik park alanına çekilecek uçak, gün sonuna kadar gezilebilecek.
Boeing tanıtımlarında ağırlığını yeni Jumbo Jet 747-8 ve kompozit gövdeli uçağı 787’ye verecek. Tek koridorda Airbus A320neo ve 737 MAX’ın rekabeti yaşanacak.
Bölgesel havacılıkta Brezilyalı Embraer E-jet, Bombardier C Series ve ilk defa katılacak Mitsubishi Regional Jet, Türkiye pazarından sipariş almak için çarpışacak.
ış jetleri de tam kadro Airex’te yerini alıyor. Uzun menzilde Gulfstream G550, Bombardier Global 6000 ve Dassault Falcon 7X dikkat çekiyor. Embraer Lineage 1000 ilk defa Türkiye’ye gelirken iş adamlarına geniş kabin opsiyonunu tanıtacak. Orta ve hafif sınıftaysa Cessna’nın Citation ailesi, Bombardier Learjet 60, Guflstream G150, tersten motorlu Piaggio P180, Hawker Beechcraft King Air ve Hawker serisi ile Eclipse 550 bu pazarda yeni müşteriler arayacak. Helikopter pazarında AgustaWestland yeni model AW189’un mock-up’ını sergileyecek.
Bu yıl fuarda çok hafif hava araçları da büyük ilgi çekecek. ıki kişilik Tecnam, Sirius, Sting gibi uçakların yanı sıra 30 metreden kalkabilen gyrokopterler meraklılara hem ucuz hem de keyifli uçma imkanı sunacak. Fuar sırasında TAV sponsorluğunda spotter yani hava fotoğrafçıları sergisi Dış Hatlar Terminali’nde açılıyor. Ayrıca Delta Havacılık da özel bir fotoğraf yarışması düzenliyor.
1996’dan bu yana yapılan Airex, 2014’ten itibaren ıstanbul Air Show adını alıyor. Türkiye’nin gelişen havacılık sanayiinin gücünü fuara yansıtmak istediklerini söyleyen organizatör Mint Fuarcılık Genel Müdürü Feyzan Erel, Airex’in adını ‘ıstanbul Air Show ve Havacılık Endüstrisi Tedarik Zinciri Patformu’ haline getireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

AIREX 2012’NİN ENLERİ
(liste satış fiyatları)
* En pahalı uçak: Airbus A380 (389.9 milyon dolar)
* En pahalı iş jeti: Gulfstream G550 (58.8 milyon dolar)
* En ucuz hava aracı: Gyro MTO Sport (72 bin dolar)

Haberin Devamı

HANGİ UÇAKLAR GELİYOR

Airbus A380, AgustaWestland AW 139, GrandNew, AW119 Ke, Auto Gyro Calidus, Cavalon, MTO Sport, Bombardier Global 6000, Challenger 605, Learjet 60, CL215, Cessna Citation Mustang, Citation XLS, Citation CJ4, Citation Sovereign, Grand Caravan, 172S Skyhawk SP200, Cirrus SR20, SR22, Daher Socata TBM 850, TB20, Dassault Falcon 7X, Falcon 2000LX, Diamond DA20-C1, DA42 NG, Eclipse 550, Ela Gyrocopter, Embraer Legacy 600, Phenom 300, Phenom 100, Lineage 1000, Flight Design CTLS, Gulfstream G150, G450, G550, Hawker Beechcraft King Air 350SM, King Air 250, King Air 200, Hawker 900XP, Piaggio P180 Avatanti II, Pilatus PC12 NG, Piper Meridian, Matrix, L-18, Pitts S-2, Stearman, Tecnam P2002 JF, P2006, TL-2000 Sting, TL-3000 Sirius.
 
FUARA NASIL GİDECEKSİNİZ

Haberin Devamı

* Airex, ıstanbul Atatürk Havalimanı Florya tarafındaki Genel Havacılık Apronu’nda kurulan özel alanda gezilebilecek. Kendi araçlarıyla gelecekler için otopark yerinin çok kısıtlı olduğunu hatırlatmakta fayda var.
* Fuar alanına ulaşmak için ziyaretçilerin havalimanı kavşağını geçtikten sonra Edirne yönünde E-5’i takip etmeleri ve Florya ayrımından sapmaları gerekiyor. ılk ışıklardan sola girdikten sonra Beşyol Oto Sanayi Sitesi Fabrikalar Caddesi’ni izleyip solda Shell benzin istasyonunu görüldükten sonra sağa dönerek ‘Genel Havacılık Terminali’ yolundan fuara ulaşabilirsiniz.
* Fuarın ilk iki günü profesyonellere, son iki günü de halka açık. Airex, 6-7 ve Eylül’de saat 10.00-19.00, son gün olan 9 Eylül’de saat 15.30’a kadar ücretsiz gezilebilir.

Haberin Devamı

Lufthansa’da bayrak değişimi

Üç yıldır Lufthansa Alman Havayolları’nın Türkiye Genel Müdürlüğü’nü yapan Gregor Wende, yerini Bea Berke’ye bıraktı. Törende Lufşansa Güneydoğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Satış Başkanı Carsten Schaeffer ile Halkla ılişkiler Müdürü Aage Dünhoft da katıldı. Kahire’ye tayin olan Wende, havayolunun Batı Afrika, Lübnan ve Ürdün’den sorumlu satış başkanlığına atandı. Çok iyi Türkçe bilen ve Sibel Hanım’la evli olan Wende, emekliliğinin ardından ıstanbul’a yerleşmek istiyor. Wende’nin yerine atanan Bea Berke 43 yaşında. Çin’deki havalimanı ve operasyon müdürlüğünden Türkiye’ye atanan Berke, amaçlarının daha fazla noktaya uçmak ve frekanslarını artırmak olduğunu söyledi.
Türkiye pazarında ikramda önümüzdeki günlerde bazı yeniliklere imza atacak Lufthansa geçen yıl ıstanbul’un yanı sıra Ankara ve ızmir’den toplam 1 milyona yakın yolcu taşıdı.

Haberin Devamı

A321’lere uçan aşçı

Türk Hava Yolları’nın uzun menzilli seferlerinde business class’ta görev yapan ‘uçan aşçı’ların, bundan sonra kısa uçuşlarda da hizmet vermesi için çalışma başlatıldı. Tek koridorlu, yüksek yolcu kapasitesine sahip Airbus A321 tipi uçaklarla Avrupa, Ortadoğu ve Rus Cumhuriyetleri’ne gerçekleştirilen dış hat uçuşlarında görev yapması planlanan uçan aşçılar, ekonomi sınıfına hizmet verecek. Eksik uçan kabin memurlarının yükünü hafifletmek amacıyla başlatılan çalışmada uçan aşçının yanı sıra hostes sayısının da artırılması da gündemde.
THY’nin Atilla Doğudan’la ortak olduğu Turkish Do&Co ikram şirketi, iki yıldır uzun menzilli seferlerde ‘uçan aşçı’ hizmeti sunuyor. Business class’ta hizmet veren aşçılar hem kabin memurlarına yardımcı oluyor hem de yaptıkları özel servisle yolcu memnuniyetini artırıyor. Tüm aşçılar, üç haftalık kabin memuru temel eğitiminden geçtikten sonra uçaklarda görev yapmaya başlıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları