İstanbul’da delege yapısı: ‘Tam mozaik’

SARAYBOSNA yolunda biraz da CHP’yi kurcaladık.

Haberin Devamı

Oğuz Satıcı'dan sonra Ali Özcan da bugün adaylığını açıklıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, 13 Mayıs’ta Abdi İpekçi Salonu’nda yapılacak İstanbul İl Kongresi’ne katılacak 600 dolayındaki delege yapısını şöyle nitelendirdi:
“Mozaik oluşmuş durumda, yani dengeli... Partimin tabanı bu.”

İstanbul’da tabanda, Toprak’a yönelik eleştiriler olduğunu biliyoruz. Bu konuyu gündeme getirdiğimizde “Terazi dengesini tuttu... Ben hiçbir ilçe kongresine katılmadım; müdahalede bulunmadım. Örgüte kim gelmişse, getirildiyse onlarla çalıştım.”

‘Partinin Önder Sav’ı Nihat Matkap mı, Erdoğan Toprak mı denilirse, ağırlıkları yarı yarıya denilebilir.

Toprak, örgütsel konularda rahat gibi gözüküyor; konuyu İstanbul İl Başkanlığı’na getirdiğimizde yanıtı kısa oluyor: “Arkadaşımız var, görevde...” Yani, il başkanı Oğuz Kaan Salıcı ile yola devam edilmek istendiğini anlaşılıyor.

Başka aday çıkar mı diye bir soruya gerek olmadığını düşünüyoruz o an.

Genel Merkez’in, Salıcı ile yoluna devam etmek istediği anlaşılıyor.

Kendisine dedik ki: “Ali Özcan, geçen hafta sonunda, Hill Otel’de, 173’ü delege olmak üzere 700 partilinin desteğini almış... Özcan, daha önce taban isterse
aday olurum diyordu. Artık kararını vermiş. ‘Örgütün bu talebini görev olarak aldım’ diyor. Nitekim, cumartesi (bugün) Şişhane’deki il binasına giderek adaylığını açıklayacağını söyledi... Tabanın isteğini geri çeviremem diyor.”

Toprak, üzerine yorum yapmaktan kaçınıyor.

“Partide, Alevi üyelerin ağırlığı artıyor mu?” demek isterken hemen araya giriyor.

“Bunlar haksız eleştiriler. Alevi üyelerimiz her zamanki gibi CHP’yi desteklemişlerdir. Baykal döneminde MYK’da 4 Alevi arkadaşımız vardı, şimdi 2... Geçen dönem 40 Alevi kökenli milletvekili vardı, bu dönem ise 27... Mezhepçilik üzerine siyaset yaptığımız iddiasını katiyen kabul etmem...”

Bu gelişmeleri Saraybosna dönüşünde yazarken, dün İl Başkanı Salıcı, Özcan’dan bir gün önce adaylığını açıkladı. İlde yapılan açıklamaya ilçe başkanları da katılmış; ancak Sancaktepe İlçe Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Dr. Hakkı Sağlam’ın katılmaması dikkat çekmiş. Kılıçdaroğlu’na yakın bir isim olan Sağlam’ın bu tavrı değişik yorumlara neden olmuş. Salıcı Ankara’ya gittiğinde Kılıçdaroğlu ile ancak ikinci gün görüşebilmiş, o da kısa ve pek içerikli değilmiş... Bu arada Ali Özcan’dan başka eski milletvekilleri Çetin Soysal, Rıdvan Budak ve bir önceki milletvekili seçimleri öncesinde 45 günlük il başkanlığında bulunan Cemal Canpolat ve Seyfullah Beysülen’in de aday olacakları konuşuluyor...

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“İslam sağcılıktan çok solculuğa yakındır. İslam’ın sosyalizmle sorunu azdır.”
(CHP İstanbul Milletvekili ve emekli müftü İhsan Özkes)

Karadenizliyi ara ki bulasın

İSTANBUL İl Kongresi yaklaşırken gazeteci İdris Akyüz, CHP’nin ilçe kongrelerinden sonra il kongresinde oy kullanacak örgütün seçtiği 600 delegenin kökenlerini araştırmış. Buna göre, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve Sinop (bu il kökenlilerin İstanbul’daki nüfusu 2 milyon 700 bin civarında) kökenlilerden İstanbul’da yaşayan CHP’lilerin toplam delege sayısı 40 civarında. Bunun yanı sıra Erzincan, Erzurum, Malatya, Sivas, Tokat ve Tunceli (yaklaşık 3 milyon) il kökenlilerin delege sayısı ise 200’ün üzerinde... Bu da Karadenizlilerin CHP’ye ilgisinin eksik ve üye tabanında yetersiz olduğunu gösteriyor. Ege, Marmara ve Trakya bölgeleri araştırmaya bile değmemiş...
Ne kadar ilginç değil mi?

Haberin Devamı

'Din siyasetin vahşi rekabetine aracı edilemez'
Arap değil Balkan Müslümanlığı...

SARAYBOSNA’ya Kılıçdaroğlu’nun yaptığı gezi ile ilgili notlarımızı aktarmaya devam ediyoruz.
- CHP heyetinin Saraybosna programını PM üyesi Doç. Dr. Muhammet Çakmak organize etmiş... Aynı zamanda grup danışmanı olan Çakmak, “Ben daha önce bir davet üzerine burada üç ay kadar öğretim üyeliği yaptım. Arkadaşlarım var. Genel Başkanım böyle bir görev verince, burada bir hafta çalıştım, programı yaptım ve randevuları aldım” dedi. Çakmak çok saygılı bir kişi; heyettekilerin her türlü ihtiyacını karşıladı.
Burç Üniversitesi ile eski Milli Görüşcülerin açtığı IUS (Uluslararası Saraybosna Üniversitesi) Üniversitesi’nden Kılıçdaroğlu’nun gezisindeki bazı programlara katılan yerleşik öğretim üyeleri de vardı.

ŞEHİRLİ İSLAM

İstanbul 3. bölgeden 10. sırada milletvekili adayı gösterildi, ancak CHP 9 milletvekili çıkardığından Çakmak parlamentoya giremedi. Çakmak cemaatçi iddiaları için “Siyasete girmedikleri sürece bütün dini grup ve cemaatlere saygıyla bakıyorum. Çünkü inanç siyasetin vahşi rekabetçi ortamında feda edilecek bir şey değildir” diyor.
Çakmak, Saraybosna gezisini nasıl değerlendiriyor: “Bosna-Hersek şehirli, Türk Müslümanlığını bütün görkemi ile temsil eden bir ülke olarak gözüküyor. Bosna-Hersek’te Türk-İslam kültürü ile Avrupa kültürünün muhteşem bir sentezi meydana gelmiştir. Bosna’da Türk olmakla Müslüman olmak aynı şeye tekabül etmektedir. Mustafa Kemal’in Türkiye’de Cumhuriyet’le birlikte başlattığı ‘Türk modernleşmesi’ bütün derinliği ile şehirli ve entelek-tüel bir Müslümanlığı hedeflemiştir. Eğer Bosna’da kaderci bir Müslümanlık anlayışı olsaydı, böylesine görkemli bir ulusal kurtuluş savaşı yaşanmazdı. İşte CHP’de Türkiye’nin Osmanlı mirası içindeki en zarif komşularından biri olan Bosna-Hersek’e büyük bir katılımla destek ziyaretinde bulunmuştur. Türkiye’de CHP’yi din düşmanı olarak tanıtmaya çalışanların CHP’nin Bosna’da yapıp ettiklerini ciddi olarak anlamasının önemli olduğunu düşünüyorum.”
- Atatürk 1924’te, Türk diyanetinin kurulması için Bosnalı Boşnak Rıfat Börekçi’yi görevlendirmiş; 1949’da ise A.Ü. Diyanet Fakültesi’nin kuruluşunda, Bosnalı Prof. Tayyip Okiç büyük hizmetler etmiş; yine Bosna kökenli olan Hıfzırrahman Raşit Öymen bu fakültede din dersleri vermişler.

Yazarın Tüm Yazıları