İstanbul Belediyesi 80 milyon dolar zararda

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Belediyesi 80 milyon dolar zararda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Belediyden başka satıcısı olmayan içme suyunun reklamı için ‘yandaş’ gazete ve TV'lere milyarlar aktaran RP'li Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketleri büyük zarara uğrattığı ortaya çıktı.

CHP'li Yılmaz Ateş'in, yazılı soru önergesine karşılık veren İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, belediyeye bağlı şirketlerin, 1994-1996 arasında 4 trilyon 383 milyar 471 milyon lira zarar ettiğini bildirdi. Zararın, o yıllara ait ortalama kur miktarları dikkate alınarak yapılan hesaplamada, 80 milyon doları aştığı, bunun da bugünkü kur üzerinden 14 trilyon liraya ulaştığı belirlendi. Bilgilerin, belediyeden valilik aracılığıyla alındığına dikkat çeken Başesgioğlu, belediyenin hissedar olduğu 21 şirketten, faaliyeti süren 16'sı hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Buna göre, 1994'te kurulan İSTAÇ ve KİPTAŞ AŞ ile birlikte faaliyet gösteren 15 şirketten 14'ü, toplam 388 milyar 986 milyon lira zarar etti. 1994 ortalama dolar kuru esas alındığında, zarar 13 milyon dolar olarak hesaplandı. Bugünkü kur üzerinden değeri ise 2 trilyon 340 milyara ulaştı. Yine 1995'te bu kez 6 şirketin zararı 1 trilyon 839 milyar 552 milyon liraya çıktı. Aynı yöntemle döviz bazında 40 milyon 248 bin dolar olarak hesaplanan zararın, günümüz değeri 7 trilyon 244 milyar 640 milyon lira. Geçen yıl BEL TUR AŞ'yi kuran Erdoğan, toplam 16 şirketten 11'inin zarar etmesinin önüne geçemedi. Sonuçta, son 3 yıllık zararın 80 milyon doları aştığı ortaya çıktı.

Erdoğan'ın, zarar eden şirketlerin reklam ve tanıtımına da milyarlar aktardığı belirlendi. Erdoğan, İSKİ, İGDAŞ, İETT gibi kuruluşların tanıtımı için hazırladığı reklam pastasından en büyük dilimi ‘yandaş’ kurum ve kuruluşlara sundu.

İpe çekmek istiyorlar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, hakkındaki iddialarla ilgili gayet rahat olduğunu belirtirken, ‘‘Belediyeyi ipe çekmeye çalışıyorlar. Buyursunlar ipe çekilecek gerekçeleri varsa çeksinler’’ dedi. Dün Kırgızistan'ın Hoshi Kenti'nden dönen Erdoğan, Kanal 7'ye yapılan yardımlarla ilgili şunları söyledi: ‘‘Belediyemle ilgili olarak gönlüm rahat. Bugüne kadar televizyonlara ve basına reklam veceğim zaman hep fiyat almışımdır. Kanal 7'de eğer bir reklam yayınlanmışsa en uygun fiyatı verdiği için biz oraya reklam vermişizdir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!