İstanbul batık mı?

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi, yeminli mali müşavir Bülent Soylan, belediyenin borçlarını irdeleyen yazısında şöyle diyor:

“Çok enteresan işler oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstanbul’un nesi var nesi yok satıp sonra da hizmetimizi kıskananlar var, diyor.
İstanbul, İngiliz gazetelerinin bile diline düşecek kadar borca batık. Topbaş kendi eliyle “İspark’ı da satarsam borcumu öderim” diyor. İDO 5, İspark 1.5 milyar dolar eder dediğine göre en az 6.5 milyar dolar yani 10 milyar lira borcu olduğunu kendi söylüyor. Yatırımların çoğu yap-işlet-devret modelidir. Burada finansmanı yatırımcı bulup maliyete ekler, ödenen faiz fiyatın içinde gizlidir. Dolayısıyla İstanbul görünenin çok üzerinde muhtemelen 15 milyar lira kadar borç altına sokulmuştur.

Her türlü hukuki ve siyasi sakatlığa rağmen İDO’yu satmak zorunda kalmaları bundandır, İspark şehrin yol kenarlarındaki park alanlarıdır. İnsanların, araçların ferahlama alanlarıdır. Bu yol kenarı parkları satılamaz, yarın park izni kalkarsa alıcının elinde bir şey kalkmaz.”

İDO’NUN SATIŞI

Soylan İDO’nun satışıyla ilgili olarak da şunları söylüyor:

“İDO’yu ikiye böldüler ve eski vapurları ‘sözde’ bir ihaleyle bu iş için kurdukları şirkete sattılar. Bu ihalenin iptali davasını ben açtım. İstanbul 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma konusunu karara bağlamak için 14.12.2010 tarihinde davalı belediyeden tüm evrakları istedi ve göndermezseniz dosya üzerinden karar veririm, dedi. Dolayısıyla bu işler hâlâ askıdadır.

Topbaş’ın İstanbullulara tramvayın modelini sorması karşısında Soylan gülerek şöyle diyor:

HALKA NİYE SORULMUYOR

“Aynı gün İDO’yu tüccara satmak için ihaleye çıkaran zihniyet niye bunu halka sormuyor, metrobüslerin ters taraftan kapısı dolayısıyla İstanbulluları tersinden trafiğe mecbur eden anlayış neden bu kapıların yönünü soramadı, neden insanları metrobüste ters trafiğe zorladı?
Bunlar hep seçim üzeri yapılan yaldızlama tertibinden işlerdir. İstanbul halkı bu gösterişlere aldanmamalıdır.”

65 bin öğrenci tatile gönderildi

ATATÜRK Üniversitesi’nde okuyan gençlerin bu sene ne olduğuna bir bakın... Eğitim katledildi. Tek satır yazmadınız, bu sözüm bütün basına... Öğrenciler haftada yedi gün okula gittiler, şimdi de yaklaşık 75 gün tatile gönderildiler.
Bu hangi akla ve vicdana uyar.
Sene başında bu şekilde olacağı söylense, çocuğumu Atatürk Üniversitesi’ne asla göndermezdim.
Kış Oyunları’na 700 milyon TL yatırıp eğitimi katlettiniz. 60 bin öğrenciye yazık değil mi?
Dursun İNANÇ
(Bilgi: Okurumuz bir açıdan çok haklı... Ancak üniversite erken açıldı, her gün ders yapıldı. 3000 sporcu, üniversite yurtlarında kalacağı için öğrenciler izne gönderildi. Üniversite senatosu 75 günlük tatil kararı aldı. Bu süreçte yurtlar yenilendi veya yenileri yapıldı. Hizmet üç yıldız seviyesine çıkarıldı. Oyunlardan sonra öğrenciler iki kişilik odalarda kalacaklar.)

Kombassan’dan açıklama

KOMBASSAN’dan, “Yeşil sermaye soygunları” (31.12.2010) yazısına şu açıklama yapıldı: “Daha öncede belirttiğimiz gibi tüm faaliyetlerimizi, Uluslararası ve Türk Ticaret Hukuku’nun grubumuza yüklediği sorumluluklar çerçevesinde ve hiçbir gayri kanuni yola tevessül etmeden gerçekleştirmeye özen göstermekteyiz. Bunun bir göstergesi olarak, SPK’ya kaydımız yapılmış olup, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na kotasyona yönelik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ayrıca 5500 çalışanımızla, bu ülkeye ve insanlarına hizmet üretmeye devam ediyoruz.
Her yıl açıklanan İSO Başarılı Şirketler listesinde en az 5 şirketimiz ile yer almamıza ilave olarak, ‘Vergilendirme’, ‘Döviz Kazandırma’ alanlarında da elde ettiğimiz başarılarla, ülkemize katkı sağladığımızı kanıtladığımız, sermaye yapısı tamamen ulusal kaynaklı işletmelerimize yönelik, medya organlarında yapılan olumsuz yayınların, kimlerin işine yarayacağı hususunu takdirlerinize bırakıyoruz.”

Türkiye’nin uzaya astronot göndermesi o kadar kolay değil

NASA’da astronot olunması için önce aday adayı, sonra aday ve en son da astronot olabiliyorsunuz. Partideki liderin isteği ile milletvekilliğine benzemiyor. Bütün bu basamakları geçeceksiniz diye de şart yok, sağlık ve ruh yapınız yeterli bulunmadığında eleniyorsunuz. Bu basamaklar yaklaşık 2 yıla kadar süren bir süreç. Pilotu Türkiye’den gönderince ertesi ay uzaya çıkamıyor. Ayrıca iki yıllık sürede seçilememesi süresini de düşünürseniz Türkiye’den bir değil en az üç pilot göndermeniz gerekecektir, kesin sonuca varabilmek için. Peki astronot olmak için alınan eğitim ve yatırımın bedeli ne kadar? Ortalama görevin yoğunluğuna göre 20 ile 50 milyon dolar arası... Doç. Dr. Esat KORCAN MICHIGAN

Biliyor musunuz

BBP İstanbul örgütü üyelerinin akaryakıt fiyatlarını protesto etmek için E-5 karayolu üzerinde çeşitli zamanlarda bir dakikalığına trafiği kapatarak korna çaldıklarını... TEKİRDAĞ’ın Yeniçiftlik Beldesi’nin, 2009’da MHP’den istifa ederek CHP’ye geçen Belediye Başkanı Kadir Ünal’ın partisinden istifa ettiğini...
Yazarın Tüm Yazıları