İstanbul’a taşınan Başkent’e ASTOM da sert tepki gösterdi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’a taşınan Başkent’e ASTOM da sert tepki gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2007 00:00

Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşıma planları, 350 sivil toplum kuruluşunun üye olduğu Ankara Sivil Toplum Meclisi’nin de sert tepkisini çekti. Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Aygün ile İcra Kurulu Başkanı Sarıtoprak, "Başkent’in içini boşaltacak böyle bir yasal değişikliğe hiçbir bakanımızın imza atmayacağına inanıyoruz" diye konuştular.

ANKARA Sivil Toplum Meclisi (ASTOM) Yüksek Danışma Kurulu Başkanı ve ATO Başkanı Sinan Aygün ile ASTOM İcra Kurulu Başkanı Veli Sarıtoprak, Merkez Bankası’nın Ankara’dan İstanbul’a taşınması isteklerine sert tepki gösterdi. Aygün ve Sarıtoprak, "Taşınma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı piyasa bankası haline getirir" dediler.

Yaklaşık 350 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Ankara Sivil Toplum Meclisi platformunu yöneten Aygün ve Sarıtoprak yaptıkları ortak açıklamada, "Bir şehrin finans merkezi olabilmesi için Merkez Bankası’nın ille de o şehirde bulunması gerekmiyor. Bunun dünyada örnekleri var. Örneğin, ABD Merkez Bankası (FED) finans merkezi olan New York yerine Washington’da kurulmuş, İtalya Merkez Bankası yine bir finans merkezi olan Milano yerine başkent Roma’da bulunuyor. Yine İsviçre Merkez Bankası Cenevre ve Zürih’te değil başkent Bern’de bulunuyor. Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, Çin gibi ülkeler, Merkez Bankası başkentte bulunan ülkeler arasında yer alıyor" dediler.

Merkez Bankası’nın piyasalara yakın olmasının yarar yanında sakıncalar da yaratabileceğini dile getiren Aygün ve Sarıtoprak "Finans piyasası Merkez Bankası’nı olumsuz etkileyebilir. Banka Ankara’dan sesini duyurabiliyor, karar alabiliyor. Gelişen iletişim olanakları sayesinde artık fiziksel uzaklığın bir önemi kalmadı. Bu nedenle finans merkezlerine yakın olsun diye Merkez Bankası’nı taşımak çok geçerli neden olarak görünmüyor" dediler.

BAŞKENT’İN İÇİ BOŞALIR: Bankanın İstanbul’a taşınabilmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Aygün ve Sarıtoprak, "Başkent’in içini boşaltacak böyle bir yasal değişikliğe hiçbir bakanımızın imza atmayacağına inanıyoruz. Ne Merkez Bankası Başkanı, ne Merkez Bankası çalışanları ne de Ankara tüccarı bu taşınma işine sıcak bakmıyor. Şayet bu taşınma gerçekleşirse başkent Taşkent olur" dediler. Merkez Bankası Başkanı’nın Merkez Bankası personelini İstanbul’a taşımayı istemediğini açıkladığını kaydeden Aygün ve Sarıtoprak, "Bu demektir ki Merkez Bankası yetişmiş personelin büyük bir bölümü İstanbul’a gitmeyecek. Bu yüzden Merkez Bankası’nı Ankara’dan İstanbul’a taşımak, bu Merkez Bankası’nı yıkıp yerine yeni bir merkez Bankası kurmak anlamına gelir. Bu da 100 yıla yaklaşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası birikimini, tecrübesini yıkıp yok etmektir" dediler. Merkez Bankası’nın 4 bini aşkın yetişmiş personeli ile geniş bir camia olduğunu kaydeden Aygün ve Sarıtoprak, "Çalışanlar işten ayrılmak veya evini İstanbul’a taşımak yerine gidiş-dönüş yapmayı da bir yöntem olarak deneyebilir. Bu çalışma düzeni çalışanların performansını olumsuz etkileyecek, aile düzenini yok edecektir. Bölünmüş aileler yaratmak sosyal sorunları da beraberinde getirecektir. Bu nedenle böyle bir karar alınmadan defalarca düşünülmesi gerektiği kanaatindeyiz" dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!