İşsizlikte Suriye etkisi

Güncelleme Tarihi:

İşsizlikte Suriye etkisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 08:18

İşsizlik oranı ağustosta yüzde 10.1 ile 5 ayın ardından yeniden çift haneye çıkarken mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlikteki çift hane yüzde 10.4 ile devam etti. Ekonomistler 2 milyon Suriyelinin yüzde 5-6’sının istihdama katılmış olabileceğini ve bunun işsizliği arttırdığını vurguluyor.

Haberin Devamı

İşsizlik oranı ağustosta yeniden çift hanede. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik oranı beş ayın ardından yüzde 10.1 ile çift haneye yükselirken, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10.4 ile çift hanede devam etti. TÜİK mevsimsel etkilerin ortadan kalkması ve işsizlikte doğru trendin tespit edilebilmesi için mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı verilerini açıklıyor. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı bu yıl sadece nisanda yüzde 9.9 ile tek haneye inmişti yılın tamamında ise yüzde 10’un üzerindeydi.

YAVAŞLAMA VE SURİYE
İşsizlik oranında çift haneden kopulamamasının nedenlerinin başında ekonomideki yavaşlama geliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de sayıları 2 milyonu aşan Suriyelilerin kayıtlara alınıp işgücüne katılması işsizliği körüklüyor. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu yılbaşından beri Suriyelilerin işsizlik oranına etkisinin 0.4 puanı bulduğunu belirterek bunu 2 milyon Suriyelinin yüzde 5-6’sının işgücüne katıldığını varsayarak hesapladıklarına dikkat çekti. Kömürcüoğlu’na göre işsizlik üzerindeki yeni risk asgari ücret zammı.

Haberin Devamı

25 BİN KİŞİ AZALDI
TÜİK verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam sayısı bir önceki döneme göre 25 bin kişi azalarak 26 milyon 651 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam oranı ise 0.1 puanlık azalış ile yüzde 46 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre değişim göstermeyerek 3 milyon 96 bin kişi olarak gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık azalış ile yüzde 51.3 olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı, sanayide 84 bin kişi azalırken, tarımda 46 bin, hizmette 10 bin, inşaatta ise 44 bin kişi arttı.

YIL SONUNDA YÜZDE 11’E ÇIKABİLİR

İŞ Yatırım Ekonomisti Kömürcüoğlu Suriyelilerin işsizliği artırma etkisini şöyle açıkladı: “Suriyeliler ucuz işgücü sağladıkları için tercih edilebiliyor. Bu durumda da Türkiye’de istihdam rakamı değişmezken işsiz sayısında artış oluyor. Ancak burada varsayım kullandığımızı tekrar belirtmek istiyorum. Yılın kalanında büyümede ivme kaybı bekliyoruz, bunun işsizliğe yansıması ile birlikte mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının yüzde 11’e kadar çıkabileceğini düşünüyoruz.” Kömürcüoğlu 2016 itibariyle asgari ücrete yapılacak olan zammın işsizlik oranını artırma ihtimali bulunduğunu belirterek “Bu çerçevede ilave yükün kamu ile özel sektör arasındaki paylaşımına bağlı olarak işsizlik rakamı 0.5 ile 1 puan arasında artabilir” dedi.

Haberin Devamı

İSTİHDAM ORANI YÜZDE 46.8

TÜİK’in arındırılmamış verilerine göre geçen yıla göre işsiz sayısı 114 bin kişi arttı ve 3 milyon 58 bin kişi oldu. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12.4 gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı geçen yılın aynı ayına göre 837 bin kişi artarak 27 milyon 150 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 46.8 oldu. İşgücü 951 bin kişi artarak 30 milyon 208 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 52.1 olarak gerçekleşti.

KAMU İSTİHDAMI YÜZDE 2.6 ARTTI

MALİYE Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, 2015 yılı III. döneminde toplam kamu istihdamı 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 2.6 oranında artarak 3 milyon 509 bin kişi olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

SANAYİDE 3 AYDA 152 BİN KAYIP

MEVSİM etkilerinden arındırılmış verilerde sanayideki istihdam kaybı dikkat çekiyor. Üç ay önce sanayi istihdamı 5 milyon 404 bin kişi iken ağustosta 5 milyon 252 bin kişiye indi. Bu 152 bin kişilik istihdam kaybına işaret ediyor. Ekonomideki yavaşlamanın da bu kayıpta etkisi büyük.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!