İsrail’in ABD’ye tepkisi sürüyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail’in ABD’ye  tepkisi sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2016 22:55

BİRLEŞMİŞ Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) geçtiğimiz cuma günü, İsrail’in, Filistin toprakları olan Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yerleşimler kurmasını kınayan ve bu uygulamaya son verilmesini isteyen kararına İsrail hükümetinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümeti, tasarının geçmesinde baş sorumlu olarak ABD’yi görüyor. BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden biri olarak veto hakkı bulunan Amerikan yönetimi, daha önce benzer tasarılarda yaptığının aksine bu kez veto hakkını kullanmamış ve çekimser kalmıştı. İsrail tarafı ise ABD’yi tasarının geçmesine izin vermenin ötesinde bizzat tasarının hazırlanmasında rol aldığını iddia etti. Netanyahu’nun sözcüsü David Keyes, Fox News’e yaptığı açıklamada BMGK’nın İsrail’in Filistin topraklarında yerleşim kurma politikasına son vermesini isteyen kararının arkasında ABD olduğunu söyledi. Keyes, bu bilgiyi Arap kaynaklarından aldıklarını da ekledi. Keyes, “Arap dünyasındaki ve uluslararası kaynaklardan aldığımız kuvvetli bilgilere göre bu ABD’nin kasten yaptığı bir şeydi. Aslında tasarının oluşturulmasına en baştan yardım ettiler” dedi. Mısır tarafından hazırlanan tasarı, 14 lehte ve bir çekimser oyla geçmişti. Kararda “İsrail hemen ve tamamen, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere, işgal altındaki Filistin topraklarında tüm yerleşim yeri faaliyetlerini durdurmalı” denilirken, İsrail yerleşimlerinin “yasal dayanağının olmadığı” ve “iki devletli çözümü tehlikeye attığı” belirtilmişti.

Haberin Devamı

YENİ YERLEŞİM İNŞAATI

BMGK’nın kararına rağmen İsrail yönetimine bağlı Kudüs Belediyesi’nin bugün kentin Filistin tarafında 600 yeni evin inşaatına onay vermesi bekleniyor. Bu 600 ev, 5 bin 600 yeni konutun ilk parçası olacak. İsrail Başbakanı Netanyahu da önceki gün bir yardım paketinin açıklanması sırasında düzenlenen törende BM kararına değindi. Netanyahu, “İsrail, ulusal gururu olan bir ülkedir ve diğer yanağını dönmez” dedi. BM’ye gösterdikleri tepkinin akıllıca, agresif ve doğal olduğunu savunan Netanyahu, “BM’de olanların bizim için kabul edilemez olduğunu dünya milletlerine gösteriyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!