İsrail'i Osmanlı belgeleri yalanladı

Güncelleme Tarihi:

İsraili Osmanlı belgeleri yalanladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2009 14:13

Osmanlı arşivlerinde bulunan belgelerin, Filistinlilerin, Doğu Kudüs'teki tartışmalı ev arazilerinin sahipliğini doğrular nitelikte olduğu ortaya çıktı. İsrail gazetesi Haaretz, Osmanlı belgelerinde Doğu Kudüs'ün Filistinlilere ait olduğunu gösterdiğini yazdı.

Haberin Devamı

Haaretz gazetesi, Kudüs'te, genellikle Filistinli Arapların yaşadığı Şeyh Cerrah mahallesinde, yaklaşık 30 dolayında evin sahipliği ile ilgili 30 yıllık uyuşmazlığa son verecek belgelere ulaşılmasında, Türk yetkililerin yardımcı olduğunu yazdı. Filistinlilerin avukatlarının da, "Türkiye'nin, arşivlere erişim imkanı sağladığını söyledikleri" belirtildi.

Avukat Salah Ebu Hüseyin'in ocak ayında Türkiye'ye gittiği ve oradaki yetkililerin yardımıyla, "Filistinlilerin tahliye etmesi istenen evlerin gerçek sahiplerinin Yahudiler olmadığını kanıtlayan belgelere ulaştığı" kaydedildi. Filistinli ailelerin avukatları, Osmanlı arşivlerindeki tapu belgeleri arasında, "Yahudi yerleşimciler tarafından mahkemelere sunulan tapu kayıtlarının gerçek olmadığını kanıtlayan dokümanların da olduğunu" belirtiyor.

ZORLA TAHLİYE

Haberin Devamı

Bu evlerden son tahliye, geçen yıl kasım ayında gerçekleşmiş ve Şeyh Cerrah'ta yaşayan El-Kürdi ailesi, evlerini tahliyeye zorlanmıştı. Aile, evin hemen yakınında kurdukları bir çadırda yaşamaya başlamıştı.

Avukatlar dün mahkemeye başvurarak, Osmanlı arşiv belgelerini ortaya koyup iki Filistinli aile için sürdürülen tahliye işlemlerinin durdurulmasını talep etti.

Herhangi bir İsrail mahkemesinin bu belgeleri geçerli kabul etmesi durumunda, Filistinli aileler, Kudüs Belediyesinin evlerini tahliye etmeleri yolundaki baskılarından kurtulabilecekler.

TAPU BELGELERİ SAHTE

Filistinliler yıllar boyunca, Yahudilerin tapu belgelerinin sahte olduğunu iddia ettiler. Ama kendi ev sahipliklerini kanıtlamada başarısız oldular ve mahkemeler, açtıkları davaları reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!