'İsrail ile yeni dönem'i Verda Özer yorumladı

Güncelleme Tarihi:

İsrail ile yeni dönemi Verda Özer yorumladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 01:03

Son haftalarda Türkiye ve İsrail'in en tepe isimlerinden normalleşme işaretleri zaten geliyordu. Geçtiğimiz hafta konuştuğum üst düzey bir Türk yetkilinin "çok yakında ilişkilerde toparlanma olabilir" dediğini de yazımda aktarmıştım. O nedenle bu sürprize hazırdık.

Haberin Devamı

Şimdi tek eksik, üzerinde uzlaşılan bu anlaşmanın imzalanması. Burada ise ilk iş Başbakan Netanyahu'ya düşüyor.

İsrail ile yeni dönemi Verda Özer yorumladı

Peki neden bu süreç bir anda hızlandı? Bunun başlıca sebebi, bölgede değişen dinamikler; yeni güç dengesi... Bölgede hatlar hızla belirginleşiyor. Irak, İran ve Suriye, Rusya güdümünde hareket ediyor.

İsrail ise kadim düşmanı İran'ın ağırlığı olan bu "Şii ekseninden" son derece rahatsız. Ankara da özellikle Rusya krizinden sonra bu eksenin tam tersine düşmüş durumda. Dolayısıyla iki ülkenin bölgeye dair stratejik çıkarları tamamen örtüşüyor.

Bununla birlikte Ankara son zamanlarda Trans-Atlantik güvenlik ittifakı, yani NATO, ve AB ile ilişkilerini ısındırdı. Batı ile stratejik ortaklığı ve ilişkileri olan İsrail yine bu resimde de önemli.

Haberin Devamı

Son olarak enerji... Rusya ile yaşama olasılığımız olan doğalgaz sorunu ve sekteye uğrayabilecek ortak enerji projeleri, Ankara'yı son günlerde alternatif yollar aramaya itti. Buna bir de Doğu Akdeniz'de son yıllarda ortaya çıkan büyük gaz rezervlerini ekleyin. 

Ezcümle, kader ağlarını iki ülkenin yakınlaşması için örmüş görünüyor!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!