İsrail gazında imza yakında

Güncelleme Tarihi:

İsrail gazında imza yakında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2017 21:36

İsrail Enerji Bakanı Steinitz, hem Türkiye, hem de Avrupa’ya doğalgaz iletimi için İsrail’den Türkiye’ye uzanan bir boru hattı döşemek istediklerini söyleyerek, “Sayın Berat Albayrak ile yaptığımız verimli toplantıda, bu yıl sonundan önce Türkiye ve İsrail arasındaki boru hattının inşa edilmesini sağlayacak hükümetler arası çatı anlaşmayı tamamlamaya çalışmaya karar verdik” dedi.

Haberin Devamı

İSRAİL Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile iki ülke arasındaki doğalgaz boru hattının inşa sürecini görüştüklerini belirterek, “Dört tur görüşmenin ardından, aramızdaki görüşmeleri hızlandırmaya ve bu yıl sonundan önce Türkiye ve İsrail arasındaki boru hattının inşa edilmesini sağlayacak hükümetler arası çatı anlaşmayı tamamlamaya karar verdik” şeklinde konuştu.

KUZEY DENİZİ’NİN YERİNE

22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen Bakanlar Oturumu’nda konuşan Steinitz, enerjinin Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi sürecinde önemli bir simge olduğunu söyledi. Batı Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını Rusya ve Kuzey Denizi’ndeki kaynaklardan karşıladığını ve Kuzey Denizi’ndeki kaynakların ise tükenme aşamasına geldiğini dile getiren İsrail Enerji Bakanı, bu gelişmeler ışığında Doğu Akdeniz’deki keşiflerin öneminin arttığını savundu. Steinitz, “Önümüzdeki süreçte Kuzey Denizi’ndeki kaynakların yerini Doğu Akdeniz’in alacağına inanıyoruz. Avrupa,  Doğu Akdeniz’den doğalgaz alacak ve bu bölge güvenilir bir kaynak haline gelecek” dedi.

Haberin Devamı

İki önemli boru hattı projesiyle ilgili yoğun görüşmeler yürüttüklerini dile getiren Steinitz, “Bunlardan biri Türkiye. Hem Türkiye’nin iç tüketimi, hem de Avrupa’ya doğalgaz iletim için İsrail’den Türkiye’ye uzanan bir boru hattı döşemek istiyoruz. Diğeri ise Güney Kıbrıs ve Yunanistan bağlantısıyla İtalya’ya uzanacak olan boru hattı. İtalyan hükümeti, bu projenin kendileri için en yüksek öncelikli projelerden biri olduğunu açıkladı. Bizim önceliğimizi sorarsanız, ben iki projeyi de çok önemli görüyorum” dedi. Bu yıl sonundan önce Türkiye ile İsrail arasındaki boru hattının inşa edilmesini sağlayacak hükümetler arası çatı anlaşmayı tamamlamaya çalışmaya karar verdiklerini söyleyen Steinitz, “Umarım, Sayın Albayrak, bu yıl sonuna kadar İsrail’e bu görüşmelerin hızlanmasını ve anlaşmanın tamamlanmasını sağlayacak bir ziyarette bulunur” dedi. Steinitz, görüşme için net bir tarih belirlenmediğini aktardı.

Haberin Devamı

İsrail gazında imza yakında

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 22. Dünya Petrol Kongresi’nin üçüncü gününde dün İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ile İstanbul’da bir araya geldi.

BEYAZLARIM ARTTI KİLO VERDİM

PETROL İhraç Edenler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, gelecek ay görevde ilk yılını geride bırakacağını ve petrol fiyatlarında çok fazla dalgalanma olduğunu hatırlatarak “Bu süreyi çok keyifli geçirdiğimi söyleyemem. Göreve geldikten sonra saçımdaki beyazların hızla arttığını farkettim. Bir yandan da kilo verdim çünkü çok stresli durumlarla karşı karşıya kaldık” diye konuştu.

 

İRAN’DAN MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

 

Haberin Devamı

İRAN Petrol Bakanı Yardımcısı Emir Hüseyin Zamaninia Fransız petrol şirketi Total’in, İran Milli Petrol Şirketi ile bölgenin en büyük doğalgaz sahası Güney Pars’ın 11. fazını geliştirilmesi için yaklaşık 5 milyar dolarlık anlaşma imzaladığını hatırlatarak, “25’ten fazla enerji projesine ilişkin görüşmeler devam ediyor. İran gelecek 10-11 ay içinde içinde 8 ila 10 milyar dolarlık yeni enerji anlaşmaları imzalayacak” dedi. 

20’YE YAKIN RAFİNERİ KAPANABİLİR

KUVEYT Petrolleri (KPI) Başkanı Bakheet el-Rashidi, dünya genelinde bazı rafinerilerin kapanacağını, bazılarının ise üretimini düşüreceğini belirterek, “2025 yılına kadar dünyada 20’ye yakın rafineri kapanabilir. Bunların üretim kapasitesi ise günlük 6.5 milyon varil olarak öngörülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Son dönemde petrol fiyatlarındaki gerilemenin rafinerilerdeki çalışanları ve yatırımcıları olumsuz etkilediğini söyleyen Rashidi, “Asya’dan Ortadoğu ve Avrupa’ya yeni rafineriler inşa edilmeye devam edecek. 2040’a kadar yaklaşık 110 milyon varil günlük üretime ulaşılacak. Bu artışta en büyük pay sahibi günlük 9 milyon varille Asya olacak. Ortadoğu’da ise günlük 3,3 milyon varil artış yaşanacak. Avrupa’da ve başka OECD ülkelerinde ve Asya Pasifik’te bazı rafineriler kapanacak, bazıları üretimini azaltacak. 2025 yılına kadar dünyada 20’ye yakın rafineri kapanabilir” dedi. Rashidi, petrolde artan talebin yeni teknolojilerle rafinerileri tamamen değiştireceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!