İsrail Enerji Bakanı İstanbul'a geliyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail Enerji Bakanı İstanbula geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2016 15:25

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın, 23’üncü Dünya Enerji Kongresi'ne katılacak İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ile 13 Ekim Perşembe günü İstanbul'da bir araya geleceği belirtildi.

Haberin Devamı

AA'nın haberine göre, İsrail'in Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Bakan Steinitz'in Türk mevkidaşı Berat Albayrak ile iki ülke arasındaki enerji işbirliği konusunu görüşmek üzere İstanbul'a geleceği belirtildi.

Ziyaretin, ikili ve ekonomik ilişkilerde mevcut yüksek potansiyelin bir ifadesi olduğu kaydedilen açıklamada, 23. Dünya Enerji Kongresi'ne katılımı çerçevesinde, Bakan Steinitz'in Atlantik Konseyi'nin 'Doğu Akdeniz'de Yeni Bir Manzara' başlıklı oturumunda açılış konuşması yapacağı bildirildi.

İsrail'in Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, ayrıca Steinitz'in Albayrak ile görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyeceği de ifade edildi.

2010'DAN SONRA İLK KEZ...

Açıklamada, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki normalleşmenin bir sonucu olan bu ziyaretin iki ülke arasında altı yıl aradan sonra bakan düzeyinde yapılan ilk ziyaret olacağına dikkat çekilerek, "Ziyaret ikili ilişkilerde siyasi ve ekonomi alanlardaki mevcut büyük potansiyelin bir ifadesidir" denildi.

Haberin Devamı

İsrail ile 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından, ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik Temmuz sonunda anlaşma imzalanmıştı. Bu kapsamda İsrail, 31 Mayıs 2010'da yaşanan Mavi Marmara olayı sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak, Türkiye tarafından açılan hesaba 20 milyon dolar yatırmıştı.

Ayrıca, son dönemde hız kazanan normalleşme süreci çerçevesinde konuşulan ve iki ülke arasında yapılacak olası bir gaz anlaşmasıyla bölgedeki kaynakların uluslararası piyasalara Türkiye üzerinden aktarılması senaryosu yeniden güçlendi. İsrail’in en büyük doğalgaz sahası olan Leviathan ve Tamar’da ise yaklaşık 800 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.      

BAKMADAN GEÇME!