İsrail durağında İran’a sert uyarı

Güncelleme Tarihi:

İsrail durağında İran’a sert uyarı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2017 00:21

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’ın ardından İsrail’e geçti. “Bu kutsal ve kadim topraklara ABD ile İsrail devleti arasındaki kırılamaz bağı yeniden teyit etmek için geldim” diyen Trump Tahran’a yönelik, “İran, teröristleri ve milisleri fonlamayı, eğitmeyi ve donatmayı durdurmalı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SUUDİ Arabistan’daki iki günlük temaslarının ardından ABD Başkanı Donald Trump İsrail’e geçti. Trump’ı taşıyan Air Force One uçağı, Tel Aviv’in Ben Gurion Havalimanı’na indi. Trump ve eşi First Lady Melania Trump’ı havalimanında İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu eşleriyle birlikte karşıladı.

PROTOKOLÜ SORDU

Havalimanında ulusal marşlar eşliğinde yürümeye başlamadan önce Trump, Netanyahu’ya “Protokol ne?” diye sordu. Netanyahu ise ellerini kaldırarak “Kim bilir?” diye cevap verdi. Trump, havalimanında kurulan kürsüde yaptığı ilk açıklamada “Bu kutsal ve kadim topraklara ABD ile İsrail devleti arasındaki kırılamaz bağı yeniden teyit etmek için geldim” ifadelerini kullandı. Trump, sözlerine “Bu bölgeye ve insanlarına güvenlik, istikrar ve barış getirmek için önümüzde ender bir fırsat var. Ama bunu sadece birlikte çalışarak başarabiliriz. Başka bir yolu yok” diye devam etti.

Haberin Devamı

İRAN’A BİR SERT MESAJ DAHA

Resmi törenin ardından helikopterle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçen Trump ve eşi Melania, burada Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ve eşi tarafından ağırlandı. Cumhurbaşkanlığı anı defterini imzalayan Trump daha sonra Rivlin ile ikili görüşmeye geçti. Burada da bir açıklama yapan ABD Başkanı, Suudi Arabistan’da olduğu gibi yine İran’a karşı sert mesajlar gönderdi. Trump, İran’ın nükleer silaha sahip olmasına asla izin verilmemesini söylerken, “İran, teröristleri ve milisleri fonlamayı, eğitmeyi ve donatmayı durdurmalı” dedi. Trump, Müslüman ülkelerin İran’dan gelen tehditler konusunda İsrail ile ortak bir amacı paylaştıklarını kabul etmeye başladığını da ifade etti.

‘PAYLAŞIMIMIZ MÜKEMMEL’

Trump, Batı Kudüs’teki tarihi King David Otel’de ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Trump, ikili görüşme öncesi düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya ile istihbarat paylaşma konusunda, İsrail’den söz etmediğini belirterek, “Ruslarla yaptığım görüşmede İsrail’in adını asla zikretmedim” ifadesini kullandı. Trump, İran ile ilgili söylediği sözlerini yineleyerek, “Buradan söylüyorum, İran asla nükleer silah sahibi olamayacaktır” dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu ise ABD ile İsrail arasındaki istihbarat paylaşımının “mükemmel” olduğunu vurgulayarak Trump’a, İran’a yönelik tavrından dolayı teşekkür etti.

Haberin Devamı

İsrail durağında İran’a sert uyarı

TRUMP ADINA BADEM AĞACI

Trump’ın adına İsrail Cumhurbaşkanlığı konutunun bahçesine bir ağaç dikildi. Badem ağacının üzerindeki plakada ise “Kudüs’ün barışı için dua edin” ifadesi yer aldı. Daha sonra Netanyahu ile görüşen Trump, Kudüs’e geçerek, Yeniden Diriliş Kilisesi’ne ve Ağlama Duvarı’na gitti. Ağlama Duvarı’nı ziyaret eden görevdeki ilk ABD Başkanı da böylece Trump oldu.

İsrail durağında İran’a sert uyarı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!