İsrail Başbakanı Netanyahu'dan 'Salih Aruri' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

İsrail Başbakanı Netanyahudan Salih Aruri açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2015 11:24

Ankara-Tel Aviv hattında ikili ilişkilerin normalleşmesi için görüşmeler sürerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan önemli bir açıklama geldi. İki ülke arasında varıldığı iddia edilen mutabakatta yer alan maddelerden birinde, "Salih El Aruri'nin Türkiye'den sınır dışı edilmesi" şartı da yer alıyordu. Netanyahu'ya göre; Türkiye, bu şartı halihazırda yerine getirdi.

Haberin Devamı

İsrailli üst düzey bir yetkilinin aktardığına göre; partisinin milletvekillerine hitap eden Netanyahu, Hamas'ın askeri kanadının üst düzey yetkilisi Salih Aruri'nin Türkiye tarafından sınır dışı edildiğini açıkladı.  

Netanyahu, Aruri'nin sınır dışı edilmesinin temel olarak İsrail'in talepleri değil, ABD'nin baskısı sonucu gerçekleştiğini öne sürdü. 

ABD Hazine Bakanlığı, Aruri'yi terör listesine koymuş ve varlıklarını dondurma kararı alarak, ekonomik ilişkilere yasak getirmişti. 

İsrail Yönetimi, Aruri'nin İstanbul'da Hamas komuta merkezi kurduğunu ve buradan Batı Şeria'daki terör hücrelerini yönettiğini iddia ediyor.  

Netanyahu, Knesset'teki konuşmasında, İstanbul'daki komuta merkezinin faaliyetini sürdürdüğünü de iddia etti.

Söz konusu yetkili açıklamalarında, İsrail Başbakanı’nın, “Aruri’yi sınır dışı etmek bizim için yeterli değil. Türkiye’den İsrail’e yönelik terör faaliyeti gerçekleşmeyeceğine emin olmak istiyoruz” dediğini aktardı.

İsrail Başbakanı Netanyahudan Salih Aruri açıklaması


"ARURİ TÜRKİYE'DEN BİRKAÇ AY ÖNCE AYRILDI"


Öte yandan, Jerusalam Post'un İngiltere'nin başkenti Londra merkezli El Kuds El Arabi'den aktardığı habere göre; Aruri, Türkiye'den ayrıldı ve şu sıralar Katar ile Lübnan arasında gidip geliyor. Çünkü Hamas, üst düzey yöneticilerine bir ülkede sabit olarak kalmamaları yönünde tavsiyede bulundu.

El Kuds El Arabi'ye konuşan bir Hamas kaynağı, Aruri'nin Türkiye'den birkaç ay önce kendi isteğiyle ayrıldığını belirterek, buradan terör saldırıları planlandığı yönündeki iddiaları ise yalanladı.  

Söz konusu kaynak, Türkiye'nin Hamas'ın ülkedeki aktivitelerine ve yetkililerine yönelik sınırlama getirdiği, Aruri'nin Türkiye'ye girişini yasakladığı yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İSVİÇRE'DE ANLAŞMAYA VARILDI İDDİASI

Haberin Devamı

Reuters haber ajansının ismini vermek istemeyen İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Türkiye ile İsrail'in İsviçre'de anlaşmaya varıldığı öne sürülmüştü. Taslak mutabakatta yer aldığı iddia edilen 5 madde şöyle: İsrail'in Mavi Marmara için Türkiye'ye tazminat ödemesi, büyükelçilerin göreve yeniden başlaması, Türkiye'nin davalardan vazgeçmesi, Aruri sınır dışı edilerek, Hamas'ın Türkiye'deki aktivitelerinin sınırlandırılması ve doğal gaz imkânlarının yeniden değerlendirilmesi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!