İspanyol yazar Goytisolo hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

İspanyol yazar Goytisolo hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2017 21:55

İspanyol edebiyatının önde gelen yazarlarından Juan Goytisolo 86 yaşında hayata veda etti. Ünlü yazarın Barcelona kentindeki ajansı Carmen Balcells, Goytisolo’nun pazar günü Fas’taki evinde 86 yaşında yaşamını yitirdiğini ve vefatı sırasında ailesiyle birlikte olduğunu duyurdu. Ailesi ünlü yazarın sağlık durumunun son zamanlarda iyi olmadığını ve kalçasındaki kırık nedeniyle tekerlekli sandalye kullandığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

SÜRGÜNDE BİR YAZAR
1931’de Barcelona’da doğan Juan Goytisolo aristokrat bir aileden geliyordu. Babası İspanya İç Savaşı sırasında Cumhuriyet hükümeti tarafından tutuklu iken annesi Julia Gay, 1938’de Barcelona’ya yapılan hava saldırısında öldürüldü.

Gençken taşındığı Madrid’de edebiyatla ve komünizmle tanıştı. Komünist Parti’ye girmesinde ailesinin başına gelenlerin etkili olduğunu dile getiren yazar, Franco’nun başa gelmesinden sonra, 1957’de Paris’e gitmek zorunda kaldı. Bütün romanları Franco’nun ölümüne kadar İspanya’da yasaklılar arasındaydı. Katolik kilisesinin ve milliyetçiliğin ve İspanyol mitolojisini ve kültürünü yok ettiğini dile getiren Goytisolo, Latin Amerika ile olan bağları ve Arap dünyasını savunmasıyla öne çıkıyordu. 1985 yılında bütün yapıtları için Europalia Ödülü verildi. 2002’de Latin Amerika’nın en önemli ödülü olan Octavio Paz Ödülü’ne layık görüldü.

Kolombiya, Saraybosna ve Çeçenistan’da yaşanan çatışmalar konusundaki politik tavrıyla gündeme geldi.

2004’te Juan Rulfo Ödülü’ne, 2008’de İspanyol edebiyatına katkılarından dolayı ‘Ulusal Ödül’e, 2012’de Formentor Edebiyat Ödülü’ne, 2014’te ise İspanya’nın Nobel’i olarak anılan Cervantes Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Goytisolo’nun anıları iki cilt halinde Türkçede Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!