İspanya siyasetinde yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

İspanya siyasetinde yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2015 21:47

Ekonomik krizin gölgesindeki İspanya’da dünkü genel seçimlerde Başbakan Mariano Rajoy’un liderliğindeki Halk Partisi (PP) büyük kan kaybederken, sosyalist Podemos güçlü bir çıkış yakaladı.

Haberin Devamı

Açıklanan sonuçlara göre ülke genelinde oyların yüzde 28,7'sini  alan muhafazakâr PP, İspanyol meclisine 123 milletvekili gönderdi. Ancak PP, 350 sandalyeli mecliste tek başında iktidara gelmek için yeterli çoğunluğa sahip olamadı.

2011'deki seçime nazaran 63 milletvekili daha az çıkaran PP, buna rağmen Katalonya, Bask, Endülüs ve Extremadura dışında ülkedeki diğer 13 özerk yönetimde 1. parti olmayı başardı.

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise yüzde 22'lik oy oranıyla 90 milletvekili çıkararak ikinci büyük parti olmaya devam etti. PSOE, Endülüs ve Extremadura bölgelerinde 1. parti çıktı.

İspanya siyasetinde yeni dönem

İspanya'da ilk defa katıldığı genel seçimlerden yüzde 20,6 oranında oy alarak, 69 milletvekiliyle 3. büyük siyasi parti olarak çıkan Podemos'un lideri Pablo Iglesias, "Bugün yeni bir İspanya doğdu" dedi. Podemos partisinin seçim merkezi Madrid'deki Goya Tiyatrosu’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Iglesias, "Bu zamana kadar gelen siyasi sistem bugün itibarıyla son bulmuştur” ifadesini kullandı.      

İKİ PARTİLİ SİSTEM YIKILDI

İlk defa genel seçimlere katılan Podemos (Yapabiliriz) ve Ciudadanos (Vatandaşlar) partileri ise aldıkları oy oranlarıyla İspanya'nın demokratik siyasi tarihinde bugüne kadar süregelen PP-PSOE iki partililiğini yıktı.

İlk defa PP ve PSOE'nin ülke genelinde aldıkları oy oranlarının toplamı yüzde 50 düzeyinde kaldı. 2011 yılındaki seçimlerde bu oran yüzde 72'ydi. Podemos ve Ciudadanos'dan yapılan ilk açıklamalarda da seçim sonuçları "tarihi ve İspanyol siyasetinde yeni bir dönem" olarak yorumlandı.

İspanya siyasetinde yeni dönem


Bu arada ekonomik krizin etkisiyle başlayan "Öfkeliler" adlı halk hareketinin siyasi uzantısı olan ve 2014 yılında kurulan Podemos, ülke genelinde aldığı yaklaşık yüzde 20,6'lık oy oranıyla öne çıktı. Geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleşen yerel seçimlerdeki gibi dün gerçekleştirilen genel seçimde de Katalonya, Galisya ve Valencia özerk yönetimlerinde farklı isimlerle katılmayı tercih eden Podemos, bu yüzden toplamda yüzde 20,6 oy oranına sahip olsa da çıkardığı milletvekili sayısı 69 oldu. Bu sonuçla Podemos, İspanya'da solun yeni alternatifi olduğunu gösterdi.

İspanya siyasetinde yeni dönem

Podemos destekçisi bir kadın, seçim sonucu açıklanırken böyle tepki verdi.

KATALONYA'DA SÜRPRİZ


Seçime ilişkin diğer önemli detay ise geçen mayıs ayında Barcelona'da belediye başkanlığını kazanan "En Comu Podem (Birlikte Yapabiliriz)" partisinin, bağımsızlık yanlısı girişimlerle gündemde olan Katalonya'da ayrılıkçı siyasi partilerden daha çok oy alarak bu bölgede 1. çıkması oldu.

İlk defa genel seçimlere giren Ciudadanos ise beklentilerin altında kalarak 40 milletvekiline sahip olsa da, en büyük hedefi olan "iki partililiği kırıp, İspanyol siyasetinde yeni bir dönem başlatacak" sonucu aldı.

İspanya siyasetinde yeni dönem


Öte yandan ülkedeki siyaset uzmanları seçim sonuçlarıyla ilgili yaptıkları yorumlarda, İspanya'da ilk defa böyle bir siyasi sahne ile karşılaşıldığının altını çizdi.

Olası bir PP-Ciudadanos veya PSOE-Podemos koalisyonlarının mecliste çoğunluğu elde etmeye yetmediğinin altını çizen uzmanlar, 4 siyasi partiyi "uzun ve sert müzakereler" beklediği görüşünü savundu. İspanyol televizyonlarında yapılan seçim yorumlarında "İspanya'yı kimin yöneteceği belli değil" ortak görüşü çıktı.

Seçimlere katılım oranının ise yüzde 72,74 olduğu duyuruldu.

İspanya siyasetinde yeni dönem


İŞTE MİLLETVEKİLİ SAYILARI


Halk Partisi (PP) 123, Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) 90, Podemos 69, Ciudadanos 40, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 9, Demokrasi ve Özgürlük (DL) 8, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 6, Unidad Popular en Comun (UP) 2, Eh Bildu 2, Kanarya Koalisyonu (CCA-PNC) 1.

İspanya siyasetinde yeni dönem


PABLO IGLESIAS KİMDİR?

Haberin Devamı

1978 doğumlu olan Pablo Manuel Iglesias Turrion, 2014'ten bu yana Podemos'un genel sekreterliğini yürütüyor. Daha önce Madrid'de bulunan Complutense Üniversitesi'nde siyaset bilimi dersleri veren Iglesias'ın, Publico, Kaosenlared, Diagonal ve Rebelion.org gibi yayınlarda makaleleri çıktı. 

Haberin Devamı

Kendini 'solcu' olarak tanımlayan ve İspanya Komünist Gençlik Birliği ile küreselleşme karşıtı bir hareketin üyesi olan Iglesias, 2014 yılında sol bileşenlerle birlikte Podemos hareketini kurdu. Aynı yıl Avrupa Parlamentosu üyeliğine seçildi.

Podemos lideri adını, 19'uncu yüzyılda İspanyol sosyalizminin babası olarak kabul gören Pablo Iglesias Posse'den alıyor. Annesi Luisa Maria Turrion, bir sendikanın avukatı; babası Javier Iglesias, iş müfettişi ve emekli tarih öğretmeni olan genç liderin dedesi Manuel Iglesias ise faşist Franco rejimi sırasında ölüme mahkûm edilmiş biri. Ancak dede Iglesias, şahsına yönelik tüm suçlamalardan aklandığı için idam edilmedi.

 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!