İsmet Solak: Yeni arayışlar

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

GÜNİZ Sokak ve Babaevi dolup dolup boşalıyor. Geçen hafta, İsmet Sezgin başkanlığındaki DTP Başkanlık Divanı üyeleri ziyarete gitti. Heyette Turgut Toker, Mahmut Yılbaş, Yılmaz Hastürk, Hamdi Üçpınarlar, Ülkü Kuranel, Tunç Bilget, Adnan Tufan, Mehmet Korkmaz, Mehmet Batallı ve Abdullah Ulutürk yer aldı. Baba, önce bir toparlama yaptı:

- Bütüm dünyada şartlar değişti. Türkiye'de de istekler ve beklentiler değişti. Geçmiş 50 yılı, 10 yıllık periyotlara bölersek; vatandaş önce su istedi, su getirdik. Yolu yoktu, yolunu getirdik. Karanlıktaydı. Barajlar yaptık, elektriğini getirdik. Telefonu yoktu, geldi. Ama, şartlar değişti.

Yeni şartlara uyum gerekliydi:

- Artık istekler ve beklentiler farklı. Bunlar karşılanmalı. Buna uygun politikalar yapılmalı ve topluma yeni şeyler sunulmalı.

Sinyal yerine, Baba, ders vermeyi tercih etti:

- Siz, yaptığınız çalışmalarla bir kadro olduğunuzu ispat ettiniz. Oy sayısı, iktidar için geçerlidir. Oylarla iktidar olunur. Siyasi parti olmak için kadro olarak ayakta kalmak ve teşkilatı devamlı ayakta tutmak gerekir.

Baba, kendinden de örnek verdi:

- Sizler bunu yaptınız. 12 Eylül'den sonra, yanımda dört kişi kalmıştı. Yılmadım, devam ettim. Bu azimle hizmet yarışına yeniden katıldım.

DTP'liler ziyaret sonrasında durum değerlendirmesi yaptılar:

- Ne dedi? Baba dinliyor, anlatıyor. Ders veriyor, sabır istiyor.

Baba dostu, kıdemli bir politikacı değerlendirmeyi tercüme etti:

- Siyaset duayeni olarak, ‘Bana atılan her kazığı, ben çıkardım’ demek istedi. Biliniz ki, son atılan kazığı da çıkaracaktır.

* * *

Merkez sağda ve solda, yeni arayışlar sürüyor.

Mevcut siyasi tablo, özellikle genç nüfusu hiç tatmin etmiyor.

İstanbul'da DYP, DTP ve ANAP'ta, hemen her kademede görev yapanlardan bir kadro oluştu. Sayıları 2500. Amaçlarını, Tekin Enerem şöyle anlattı:

- Siyasette bir elin nesi var, iki elin sesi var. Siyasette bir boşluk, en azından tatminsizlik var. Büyük bir kadro, bu görüşle bir araya geldik. Türkiye bir büyük devlet. Kim bu konuda büyük adım atacaksa onunla beraber oluruz. Katkı sağlar, destekleriz.

15 Haziran'da bir büyük toplantı düzenliyorlar.

* * *

Ankara'daki ünlüler de aylardır yeni bir yapılanma arayışında idi.

Gözler artık Güniz Sokak'ta. İlhan Kesici, Uğur Öksöz, İrfan Köksalan, Hasan Korkmazcan, Ünal Erkan, Baki Tuğ. Yalım Erez. Köksal Toptan.

Daha yüzlerce isim var. Bu isimleri siyaset dışına itmek mümkün mü?

Baba'dan hiç kopmayanlar var; ANAP'lı İbrahim Gürdal, Rıfat Serdaroğlu ve Cemal Özbilen. DYP'li Mahmut Nedim Bilgiç, Rıza Akçalı ve eskiler.

Hepsi de Güniz Sokak'ta, ilk gün Baba'yı karşılayanlar arasındaydı.

Baba, şimdi dinliyor. Arayış içinde olanlar ise sinyal bekliyor!

Not: Hızlı Çıktık Merdivenlerden başlıklı yazımda, 'İki pırpırlı' deyimi yer almıştı. Bu, astsubay kitlesini aşağılamak veya hakaret anlamına asla kullanılmadı. Öyle olsa, kendime ters düşerim. Yine de özür dilerim. (İ.S.)

Yazarın Tüm Yazıları