İsmet Solak: Şerefli, şanlı yuva

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

KAMIŞLI, terör belasının çilesini çekmiş bir köyün adı. Hakkári Yüksekova'nın sağında, tepede bir sınır köyü. Biraz ötesi Irak!

Son Güneydoğu gezimizde, 25 Mayıs günü, bu köyde bir okulun temel atma törenine katılmıştık. Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Kemal Yılmaz, bir yanına beni, öteki yanına Mehmet Ali Kışlalı'yı alıp ilk harcı koymuştu:

- Bu irfan yuvasının adı, 'Mehmetçik-Basın İlköğretmen Okulu' olacaktır. Ve okul, yeni eğitim ve öğretim yılına yetiştirilecektir.

Verilen asker sözüydü.

Üç gün önce, Öğretmen Kıdemli Albay Erdoğan Erkaya'dan mektup aldım:

- Yüksekova Kamışlı Köyü'nde 25 Mayıs 2000 tarihinde temel atma töreni gerçekleştirilen 'Mehmetçik-Basın İlköğretim Okulu' 18 Ağustos 2000 günü, Hakkári Milli Eğitim Müdürlüğü'ne törenle, mahalli basın mensuplarının da huzurunda, teslim edilmiştir.

Açılışta çekilen üç fotoğraf koymuştu. Nereden nereye!

PKK saldırılarında şehit düşen askerlerimize ağıtlar yakılan Kamışlı'da, şimdi gurur ve sevinç gözyaşları akıtılıyor. Bu ülke bizim, hepimizin!

Çok sevindim. Ben de gözyaşlarımı tutamadım, hıçkıra hıçkıra ağladım.

Kemal Yılmaz Paşam, sizi ve emeği geçen tüm kahramanları kutluyorum:

‘‘Selam olsun asker sözü verenlere ve bu sözü yerine getirenlere. Bu okul, Kamışlı Köyü'nün güzel çocuklarına armağan olsun. Uğurlu olsun!’’

Ne mutlu bu şanlı vatana, şerefli bir yuva daha kazandıranlara.

* * *

‘‘Şerefli ve şanlı yuva’’ kavramları öğrencilik yıllarımın coşkusudur.

Bu coşkunun izleri, tüm Kuleli mezunlarında vardır.

Kuleli'yi her gördüğümde heyecanlanırım. Kaynayıp taşarım:

‘‘Deniz senin, toprak senin, gök senin/Zafer olsun en mukaddes emelin/Çağlayanlar gibi köpür arşa taş/Ufuklardan yüksel şahikalar aş.’’

Sanki, yine bir güvertede toplanacağız.

Hakkı Koşar, Aslan Akınay, Mustafa Vural, Turgay Erdemgil, Osman Keklik, Cemal Tuğ, Enver Şen, Soner Kocabıyık, Erdinç Aytan, Ertaç Turgay, Erhan Aksoy, Özcan Keskeç, Emin Tunca.

Ve sanki yine, boğazın iki yakasını Kuleli marşıyla inleteceğiz:

‘‘Ey şerefli, şanlı yuva Kuleli/Hedefindir bütün cihan ileri!’’

Yarın, Kuleli'nin 155. yıldönümü. Kuleli bir büyük tarihtir.

21 Eylül 1845 Cumartesi günü, Mekteb-i Fünun-u İdadi adıyla Dolmabahçe Çinili Köşk'te öğretime başlamış. 1872'de şimdiki yerine taşınıp Kuleli Askeri Lisesi adını almış. Savaşta başka yere taşınmış, hep ayakta kalmış!

Tarihi ve uygarlığı milenyuma taşıyan şanlı yuva Kuleli'ye selam olsun!

* * *

Ve bir çağrı: Keşan'da yanan Koru Dağı'na 1 milyon ağaç dikilmesi için kampanya açıldı. Keşan Ziraat Bankası 30440-225705-4, Emlakbank 00356441, İş Bankası 397341, Akbank 0034712-01-0 nolu hesaplara katkı yapabilirsiniz.

Her ağaç, soluk alacağımız bir penceredir.

Yazarın Tüm Yazıları