İsmet Solak: Aşkabat-Pamukkale hattı...

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Ne tesadüf! Bir yıl önce, ocak ayında, başkent Aşkabat'ta idim. GAMA'nın inşa ettiği Aşkabat Ertuğrul Gazi Camii'ni Demirel ve Türkmenbaşı birlikte açarlarken rahmetli Barış Manço'yla birlikte töreni izlemiştik:

- Türkmenbaşı, bana şahadetname ile pasaportu veriyor. Artık bir Türkmen vatandaşıyım.

Çok sevinmiştik. Barış'ın kökü zaten buralardandı.

Ve ben yine Aşkabat'tayım.

Ayşegül Dora ile eski ANKA günlerini anıyoruz. Aynı caddede yürüyorum. Barış'ın duygu yüklü, ‘‘Bizim iller sensiz, bizim iller sessiz’’ şarkısıyla. Ve kulaklarımda son projesiyle ilgili heyecanlı sözleri:

- Finansör bulursam, 'Türkler'in Ayak İzleri' adlı belgeseli yapacağım. Orhun Anıtları'ndan Anadolu'ya ve Rumeli'ye geçen Türk izlerini...

Belgesel, hepimizi kucaklayacaktı. Motifleri; ayrımcılığı ve çatışmayı önleyen öğeler olacaktı. ‘‘Ne mutlu Türküm diyene!’’ diye bitecekti.

Belgeseli çekemedi. Uçup gitti. Elinde ne kol düğmeleri, ne şahadetname, ne de Türkmen pasaportu vardı! Şarkılar kaldı yadigár:

‘‘Ellerimle büyüttüğüm, solar iken dirilttiğim...

Çiçeğimi kopardın sen, ellere verdin!’’

Bugün de tören var. Yine GAMA'nın inşa ettiği, Türkmenbaşı Rafinerisi hizmete girecek. Türk şirketlerinin bu topraklarda yükselen her eseri beni bulutlarda uçacakmışım gibi sevindiriyor. Bugün de gururla coşacağız. Ve içimizde bu sevinç, Atayurt'tan Anayurt'a döneceğiz.

* * *

Yarınki durağım, Denizli... Tabii, Pamukkale.

Ege Koop'un 9. Eğitim Semineri Pamukkale'de yapılacak. Ana konusu, ‘‘Yeni Binyılda Türkiye ve Dünya’’ olarak belirlendi. Seminer üç gün sürecek.

İlk oturumda, ‘‘Türkiye Dünya Devleti mi Oluyor?’’ sorusuna yanıt aranacak. Devlet Bakanı Prof. Şükrü Sina Gürel'in sunuş yapacağı paneli gazeteci Ümit Gürtuna yönetecek. Katılımcılar; Bilgi Ü. Rektörü Prof. İlter Turan, İ.Ü. İktisat Fakültesi'nden Prof. Erol Manisalı ve gazeteci Mustafa Balbay...

Emekli Koramiral Atilla Kıyat, ‘‘21. Yüzyılda Türkiye'nin Denge Faktörü Rolü’’ üzerinde konuştuktan sonra, ‘‘Meclis-Basın İlişkileri’’ konulu paneli ben yöneteceğim. Gazeteci-Yazar Yavuz Donat ve eski Denizli Milletvekili Hasan Korkmazcan katılacaklar. Murat Sökmenoğlu da katılacaktı, gelemedi.

Üçüncü oturumun konusu, ‘‘Kültür Köprüsü Türkiye’’. Konuşmacılar çok ünlü: İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Yekta Kara, Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı Prof. Talat Halman ve TOBAV Başkanı Tamer Levent. Bu paneli Yılmaz Karakoyunlu yönetecekti. Son anda mazereti çıktı. İlk gün, sinema oyuncusu Fikret Hakan'ın söyleşisiyle noktalanacak.

İkinci gün ilk oturumun konusu: Küreselleşme, Ulus Devlet İlişkisi.

Prof. Toktamış Ateş yönetecek. Gazeteci Osman Saffet Arolat, CHP Genel Başkan Yardımcısı İnal Batu, TBMM eski Başkanvekili Mustafa Kemal Palaoğlu ise konuşmacı olarak katılacaklar.

Prof. Taner Berksoy'un yöneteceği ‘‘Ekonomide Dünyanın İlk 20'sindeki Türkiye’’ panelinde Maliye Bakanı Sümer Oral sunuş yapacak. Konuşmacılar ise Zekeriya Yıldırım, Zafer Çağlayan, Rüştü Bozkurt ve Kemal Özden.

Son panel: ‘‘Marmara Depremi ve Kent Kooperatifçiliği'nin Önemi.’’

Ant-Koop Genel Başkanı Şekip Dinçer yönetecek. Prof. Cevat Geray sunuş yapacak. Konuşmacılar: Selami Değirmenci, Mehmet Aksoy, Cemal Gökçe.

Seminerin geleneksel kapanışı: ‘‘Metin Akpınar ile Söyleşi’’

Ve pazar günü, Aşkabat-Denizli hattı Ankara'ya ulaşacak.

Yazarın Tüm Yazıları