"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

İsli buğdayın öyküsü

Medeniyetler beşiğidir Anadolu. Binlerce yıldır bu bereketli topraklarda çeşitli kültürler yaşamış, çeşitli yemek türleri yaratılmış.

Buğdayın, mısırın, arpanın çeşitli türlerini yetiştiren Anadolu insanı; bu ürünleri yetiştirirken, yetişme evrelerinden yararlanmayı da bilmiştir. Tarih boyunca çok zor dönemlerden geçmenin de verdiği sağduyuyla ürünlerini ziyan etmemeyi de öğrenmişlerdir. Örneğin buğdayın henüz olgunlaşmamış haldeyken toplanıp tarlada sazların arasına yerleştirilmesi yöntemiyle firik elde etmiştir. Buğday saz arasına yerleştirildiğinde iş bitmiyor. Sonra sazlar yakılıyor. Bu da sazların arasına yerleştirilmiş buğday tanelerine is kokusu sinmesi demek. İs kokulu buğday taneleri bulgur ya da pirinçle karıştırılarak pilav yapılıyor. Çok lezzetli bir pilav olan firik pilavına bulgur katılmasının nedeni de o is tadı aslında. Bulgur, is tadını hafifletmesi için katılıyor yani. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun bu ilginç ve lezzetli yemeği, yazının başında söylediklerimizi yeterince ispatlıyor sanırım.

Kıymalı ot kavurması

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 250 gram dana kıyma

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 adet kuru soğan

á Yarım demet ebegümeci (madımak, ısırganotu veya kuzukulağı da kullanabilirsiniz)

á 7-8 sap pazı

á 2 adet taze yeşil soğan

á 1 demet maydanoz

á 1 demet dereotu

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 2 yemek kaşığı köftelik bulgur

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Ebegümeciyi ayıklayıp ıspanak doğrar gibi incecik doğrayın. Pazıyı saplarıyla birlikte yıkayıp dilimleyin. Yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu da ayıkladıktan sonra doğrayın. Doğradığınız otları derin bir kaba koyup üzerine tuz ve karabiberi serpin. Otları elinizle hamur yoğurur gibi yoğurarak yumuşattıktan sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kıyma ve sıvıyağı orta boy bir tencereye aktarın. İncecik kıydığınız kuru soğanı da ilave ettikten sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Karışımı tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Salça ve bulguru ilave edip iki dakika daha kavurmaya devam edin. Hazırladığınız otları da hemen ekleyip ocağın altını kısın ve yemeği kısık ateşte, arada sırada karıştırarak en az 30 dakika pişirin. Otlar kendi suyunu vereceği için yemeğe su katmanıza gerek yok. Ancak sebzeler çok taze olmazsa az su verebilir. Siz her ihtimale karşı yemek pişerken 1 su bardağı sıcak su ilave edin. Pişen yemeği ocaktan alıp üzerine isterseniz kırmızı pul biber ekleyin. Ayrıca ot kavurmaları yoğurtla birlikte de servise sunulabilir.

Köfteli patlıcan paçası

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 4-5 adet orta boy kemer patlıcan

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı

á 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt

á 4-5 adet yeşil sivri biber

á 7-10 adet kiraz domates

Köfte için;

á 500 gram az yağlı dana kıyma

á 1 adet kuru soğan

á 2 dilim tost ekmeği (bayat ekmek de kullanabilirsiniz)

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar

Kıymayı derin bir kaba koyup üzerine kuru soğanı rendeleyin. Tost ekmeği dilimlerini ufalayarak kıymanın üzerine ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı serpip karışımı iyice yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Köfteleri kızgın yağda önlü arkalı kızartıp bir tabağa koyun. Patlıcanları soymadan yıkayıp kuruladıktan sonra ocak ateşinde çevire çevire yumuşayıncaya kadar közleyin. Patlıcanları tek tek alüminyum folyoya sarıp 175 dereceye ayarladığınız fırında en az 40 dakika pişirin. Patlıcanları kabuklarını soyduktan sonra ince ince doğrayın ve üzerinde sarmısaklı yoğurdu gezdirin. Üzerine kızarttığınız köfteleri yerleştirin. Biber ve domatesleri de közleyip kabuklarını soyun. Yemeği biber ve domateslerle süsleyip ılık halde servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI