İşletme sahiplerine internet uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İşletme sahiplerine internet uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2017 10:04

İşletme sahiplerine internet uyarısı

Haberin Devamı

MANİSA Elektronik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Üzen, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra özellikle wi-fi şifrelerini hiçbir denetim mekanizması olmayarak müşterilerine veren işletmelerin risk altında olabileceğini belirterek, "Özellikle kafeterya sahipleri bilinçsiz olarak verdikleri wi-fi şifreleriyle olası bir bilişim suçuna bilmeden ortak olabilirler" dedi.

Kafeterya, restoran, spor salonları ve aile çay bahçeleri gibi halka açık işyerlerinde müşterilere verilen wi-fi şifrelerinin, işletme sahiplerini sıkıntıya sokabileceği belirtildi. Manisa Elektronik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Üzen, işletme sahiplerini uyardı. İyi niyetle verilen wi-fi şifrelerinin kimi zaman istenmeden suça ortak ettiğini dile getiren Üzen, özellikle işletmelerde müşterilere verilen şifrelerin işletme sahiplerini büyük sıkıntıya soktuğunu ifade etti.

"BUNUN EN YAKIN ÖRNEĞİ BYLOCK"

Oda Başkanı Üzen, internet üzerinden bilişim ve terör suçlarının 15 Temmuz darbe girişimden sonra daha üst seviyeye çıktığını dile getirerek, "Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişimden sonra FETÖ terör örgütü mensuplarının ya komşusunun ya da bir işletmenin wi-fi'sini kullandığı tespit edildi. Bu nedenle birçok esnafımız ve vatandaşımız ByLock programı kullanmadığı halde, ByLock programı kullandığı iddiasıyla emniyet tarafından gözaltına alınmış olup, sorgulamaları devam etmektedir. Suçsuz olduğu anlaşılan mağdur olan vatandaşlarımız ve esnaflarımız serbest bırakılmıştır" diye konuştu.

"MÜŞTERİLERİNİZE Wİ-Fİ ŞİFRESİNİ VERİRKEN DİKKAT EDİN"

Oda Başkanı Üzen, bir esnaf arkadaşının işletmesindeki wi-fi şifresini verdiği ve müşterisinin ByLock kullanıcı çıkması sebebiyle gözaltına alındığını ve daha sonra serbest bırakıldığını ifade ederek, "İnternet kafelerimiz 5651 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a istinaden sürekli olarak denetlenmektedir. Ayrıca internet kafelerimiz bu kanun gereği işletmelerinde özel filtreleme programı ile kullanıcının kimliğini kayıt altına alan çeşitli programlar kullanmaktadır. Bu nedenle de özellikle 'ByLock' kullanıcıları internet kafeleri tercih etmemekte, ya komşusunun, ya da bir kafe gibi halka açık işletmelerin wi-filerini tercih etmektedir. Ayrıca kafeterya gibi işletmelerde müşterilerin kullandığı internet denetlenmemektedir. Bu nedenle işletme sahiplerimiz artık ya müşterilerine wi-fi şifrelerini vermemelerini ya da eğer müşterilerine wi-fi'lerini ücretsiz olarak kullandıracaksa mutlaka filtreleme programı kullanmalarını tercih ediyoruz. Mesela, otellerde müşteri T.C. kimlik numarasını ve doğum tarihi girmeden interneti kullanamıyor. İşletmelerimizin de bu tür programlar kullanmasını talep ediyoruz. Yoksa kendi işletmelerindeki internetten işlenebilecek herhangi bir bilişim veya terör suçuna ortak olmuş olur" diye konuştu.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!