İşler iyi giderken kimse krizi düşünmez

KRİZ merkezinin krizle açıldığını gazetelerden okumuşsunuzdur.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu, Toros Afet Koordinasyon Merkezi’nin açılış töreninde Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, kent dönüşüm projesi ve yapı stoku envanter çalışması yapılmadığını söyleyince Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da özetle, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşümde en ileri belediyedir. İzmir tarihinde 40 seneye sığmayacak projeler stratejik planda ve faaliyet raporlarında yer alıyor. Sayın vali yardımcısına isterse bu raporları ulaştırırız” dedi.
“İzmirNet” projesinde yapılanlara biraz baktım.
Karşıma ilginç bilgiler çıktı.
Örneğin...
Başlangıcından bu yana “İzmirNet” projesinin altyapı uzunluğu 300 kilometre, kablo tahsisi 75 kilometre, Büyükşehir’in fiber optik kablo uzunluğu 140 kilometreye ulaşmış. 2010 yılında da 250 kilometrelik altyapı gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Belki, “Bu sayılar ne anlama geliyor?” diye sorabilirsiniz.
Hemen cevap vereyim.
Şehrin dört bir yanına dağılmış 100’den fazla birimin bilgisayar sistemleri birbirine bağlanıyor. Böylece trafik sinyalizasyon ve kamera sistemleriyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyelerle ortaklaşa geliştirdiği bilişim projeleri ortak bir platformdan yönetiliyor.
“İzmirNet” işte böyle beklentiden doğmuş; yani bu projeye “İzmir’in kara kutusu” demek mümkün.
İzmir’in altına döşenen yüksek hızlı fiber kablolar sayesinde; veri, ses ve görüntü iletişimi rahatlıkla sağlanabiliyor.
Elbette hedef bu ağı genişletmek ve gerektiği anda da sistemi devreye sokmak...
Türkiye’de işler iyi giderken kimse kriz anını düşünmez…
Asıl önemsenmesi gereken; olumsuz bir hava estiğinde bunu nasıl tersine çevireceğimizdir.
“İzmirNet” projesini o yüzden önemsiyorum.
Bugün için İzmir’in önemli sekiz noktasından, metro güvenlik ve Balçova Mobese kameralarından Afet Koordinasyon Merkezi’ne görüntü aktarımı İzmirNet üzerinden sağlanıyor. Önümüzdeki yıllarda bu sayı artacak, olası bir afette bu merkez tüm İzmir’in gözü olacak.
Kriz merkezinin açılışında yaşanan krizi bir talihsizlik olarak kabul edelim.
Ve...
Kara kutumuz “İzmirNet”i nasıl geliştireceğimize bakalım.

Haberin Devamı

Ertuğrul Özkök’ten hayata dair tavsiyeler

Haberin Devamı

Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, İzmir’e üç ayrı üniversitenin konuğu olarak geldi. Ancak İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki söyleşi Ayşe Selen Ayla’nın bir cinayete kurban gitmesi nedeniyle ertelendi.
Özkök; Yaşar Üniversitesi’ndeki öğrencilerle “Hayata Dair” bir sohbet yaptı; bir önceki günkü yazısında belirttiği gibi “siyah bir kurdela”sını takarak...
Ve doğup büyüdüğü 1423 Sokak’tan; Hürriyet’in en tepesinde geçen 20 yılın kısa bir özetini yaparak...
Birçok Yaşar Üniversiteli genç gibi ben de kendime göre notlar aldım.
İşte bazı satırbaşları...
* Nerede yaşarsanız yaşayın; hangi ülkede olursanız olun. Hayat çoğu zaman sizi tutucu olmaya ikna etmeye çalışıyor. Toplumun, ailenin, çevrenin baskıları... Aslında kimin tarafından adı konulduğu belli olmayan bu baskılara karşı direnmek; bazen de ezber bozmak gerekiyor. Başarılı olanlara baktığınızda bu insanların direndiğini, ezber bozduğunu, cesur olduğunu görürsünüz.
* Ahlakın sorgulanması ahlaksızlık değildir.
* Hayata karşı kafa tutun. Kendinizi daha iyi hissedeceğinizi göreceksiniz.
* İçinizdeki sesi dinleyin. Rasyoyu değil içinizdeki sesi dinlemek bazen çok daha iyi oluyor. Ben öyle yaptım. İçimdeki ses beni yanıltmadı.
* Bir insan, öfkesini yönetmeyi öğrenmeli. Öfkeyle yaşanmaz...
* Doğduğunuzda size verilen isim en önemli değerinizdir. O markayı önemseyin ve isminizi taşıyan markayı yönetmeyi öğrenin, Artık böyle bir çağda yaşıyoruz. Yeryüzündeki insan sayısı kadar marka var. Bazıları daha fazla bilinen, bazıları kaybolup giden. Tercihi siz yapın.
* Egonuz en kuvvetli yanınız ama hiç unutmayın egonuzu tanımazsanız en zayıf yanınız da olabilir.
* Herkesin iyi şeyler duymaya ihtiyacı var. Güzel şeyler düşündüğünüzde, güzel şeyler yaptığınızda bunları paylaşın. Korkmayın, anlatın.
* İyi insan ilişkileri kurun. Çağımız artık öyle bir çağ... İşinizi ne kadar iyi yaptığınız elbette önemli ama daha da önemli olan kurduğunuz ilişkilerdir.
* İçinizdeki cevheri birilerinin keşfetmesini beklemeyin. Kendinizi anlatmanın yollarını bulun.
Her biri onlarca cilt kitap değerinde değil mi?

Haberin Devamı

EÇEV gönüllülerinden çok özel bir proje

Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV), 4 Mayıs Salı günü İzmir Özel Türk Koleji’nde özel bir proje gerçekleştiriyor. Bir moda kermesi...
Nasıl mı?
Satışa sunulacak markalar arasında Gucci, Prada, Chanel’ler var.
Biliyorsunuz; EÇEV 14 yıldır binlerce öğrenciye karşılıksız burs veren bir kurum.
EÇEV’e katkı koyan, vakfın güçlenmesi için gecesini gündüzüne katan gönüllü insanlar; 4 Mayıs’ta satışa sunulacak bu kıyafetleri mini bir defile yaparak sunacak
Bence desteklenmesi gereken projelerden biri...

Yazarın Tüm Yazıları