İslam kapitalist mi sosyalist mi?

BATILILAR, AKP’nin Türkiye’de sessiz veya pasif bir “devrim”, yani ihtilal yaptığını takdirle dile getiriyor.

Mesela AB Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland yılbaşında “AKP’nin icraatı sessiz bir devrimdir” demişti. California Üniversitesi’nin sosyoloji hocalarından Cihan Tunal da “Pasif Devrim-İslami Muhalefetin Düzenle Bütünleşmesi” adlı bir kitap yazmış. Öğrendiğime göre Gramsci’nin “pasif devrim” deyimi “iktidara gelmeden önce, devlet kurumlarını ele geçirmek” demekmiş. Tunal da kitabına bu adı koymuş. Soru şu: İslami muhalefetin, iktidara gelince bütünleştiği “düzen”in siyasi ve iktisadi niteliği nedir? İslam, eskiden de iktidar olmuştu. O zaman hangi düzenle bütünleşmişti? Şimdi ne, niçin değişti?

BAAS (DİRİLİŞ) PARTİSİNİN TEZİ: İSLAM SOSYALİSTTİR

Kuran, Araplar anlasın diye Arapça indirilmiştir. Uzun yıllar Suriye ve Irak’ta iktidarda olan Baas’ın, ana dili Arapça olan fikir önderleri İslam’ın “sosyalist” bir iktisat önerdiğini söylediler. Batılıların hava bombardımanı sonucu ölen Kaddafi, ülkesinin adını “Libya Arab Halk Sosyalist Cemahiriyesi” koymuş ve “bize kul yazması anayasa gerekmez, Allah kelamı Kuran yeter” demişti. 40 yıl ülkesini bu kafayla yönetti. Kaddafi’nin de anadili Arapça’ydı. Hatırlayın: Lübnan’daki “Müslüman solcu” ile “Hıristiyan sağcı” çatışmalarında Türkiye’de insanlar ne tarafı tutacağını şaşırmıştı.

BATI DOSTU İSLAM YARATMA DENEYİ: TÜRKİYE’DE AKP İKTİDARI

Prof. Tunal, bütün dünyada Batı medeniyeti düşmanı olarak ünlenen “İslami Muhalefet”in, iktidara gelince, düzen (Batı Kapitalist Düzeni) ile bütünleştiğini ileri sürüyor. Bu değişimi Sultanbeyli’de yaptığı gözlemlerle de kanıtlıyor. Anlaşılan Batı “biz bu kavgacı İslam’la ne yapacağız” sorununu çözmüş bulunuyor. Önerilen yöntem şudur: Müslümanların iş başına gelmesine engel olan otokratik yönetimleri, istedikleri kadar laik olsunlar, icabında silahla iktidardan indir. Sonra ülkede seçim yaptır; bırakın muhalif Müslümanlar iktidara gelsin. İktidara gelince küresel finansman nimetlerinden onlara da ikram et. Zenginleşmenin tadını bir alsınlar, tövbe bir daha Batı karşıtı olmazlar. Kanıt: Türkiye’deki AKP iktidarıdır. Hem ılımlı Müslüman hem de Batı’nın sadık dostu.

İSLAM, KAPİTALİST BİR ÖĞRETİDİR

Ben, İslam’ın sosyalist bir iktisadi düzeni istediği tezine hep karşı çıktım. İslam, ferdi mülkiyete dayalı kapitalist bir ekonomi öngörmüştür. Baas’ın yorumu tamamen zorlamaydı. Ama o zamanlar “sosyalizm/komünizm” modaydı. Akımın arkasında da güçlü Sovyetler Birliği vardı. Berlin duvarı komünistlerin başına yıkılınca, başta bizim züppeler olmak üzere herkes kamp değiştirip Amerikancı oldu. Müslümanlar niye olmasın?
Son Söz: Her devrim, kendi devrim yargısını kurar.
Yazarın Tüm Yazıları