İslâm bilim medeniyetine büyük ilgi

Güncelleme Tarihi:

İslâm bilim medeniyetine büyük ilgi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2018 11:04

İslâm bilim medeniyetine büyük ilgi

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) – MERSİN Valiliği,  Büyükşehir Belediyesi Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle düzenlenen Altın Çağ’da Bilim Sergisi büyük ilgi gördü.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki sergi açılışına Vali Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler katıldı.
Açılıştan konuşan Vali Su, serginin Mersin ve öğrenciler açısından önemli olduğunu belirterek, "Özellikle 7 ve 17. yüzyıllar arasında İslam coğrafyasında bilim insanlarının yaptığı çalışmaları, buluşları, icatları görme imkânına kavuşacağız. Tarihimizi ne kadar iyi bilirsek geleceğe o derece güvenle bakarız. Emin adımlarla ilerleriz. Biz bilimin her zaman içinde olmuşuz. Olmaya da devam edeceğiz. İslam coğrafyasında bilim insanları birçok konuda araştırma yapmış ve buluşa imza atmış. Bu sergide El Cezeri’den İbni Sina’ya, Mimar Sinan’dan Farabi’ye birçok ünlü bilim insanının keşiflerini, yaptığı çalışmaları görme imkânı bulacağız. Bu serginin hazırlanmasında emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Serginin bilinçlenmemize faydalı olmasını temenni ediyorum" dedi.
Konuşmasına Arif Nihat Asya'nın Fetih şiiri ile başlayan Başkanı Kocamaz, Türklerin çeşitli ırk, din, kültür ve mezhepler arasında bugünkü Birleşmiş Milletler’den çok daha başarılı bir dünya düzeni kuran ecdadı ile ne kadar övünseler az olacağını ifade ederek, "Altın Çağda Bilim Sergisi bizlere muhteşem mazimizi hatırlatmakta, millet ve medeniyet olarak insanlık için yapacağımız daha pek çok hizmetimiz bulunduğunu öğütlemektedir. Ortaçağ, Batı için karanlık, bizim içinse en aydınlık çağdır. Karanlığın en yoğun olduğu an güneşin doğmaya en yakın olduğu andır. Batının karanlık Ortaçağının ufuklarında doğan güneş Türk-İslam medeniyetidir. Kâinatın Güneşi Peygamber Efendimizin saçtığı ışığın bütün dünyayı aydınlığa kavuşturmasıdır. İstanbul’un fethinin gerçek anlamı budur" diye konuştu.
Serginin yeni fatihlerin yetişmesine önemli katkılar sunacağını kaydeden Kocamaz, şunları söyledi:
"Her keşif bir fetih, her kâşif bir fatihtir. Altın Çağda Bilim Sergisi, yeni fetihler için yeni fatihlerin yetişmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle sergimizin ilimize, ülkemize, Türk-İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini, gençlerimizin tarih şuuruna sahip şahsiyetler olarak yetişmesine katkılar sağlamasını diliyorum."
Milli Eğitim Müdürü Koca da, İslam medeniyetinde dünya bilim tarihine yön veren çok sayıda bilim adamı yetiştiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Başarının sırrı yapabileceğine inanmaktır. Başarının anahtarı özgüven sahibi olmak ve kendi kabiliyetlerinin farkına varmaktır. İnanç varsa imkân da vardır. Açılışını yaptığımız Altın Çağ’da Bilim Sergisinin ilimizde öğrenim gören 372 bin öğrencimizin ecdadını daha iyi tanımasına, ulusları tanımasına ve hepsinden daha önemlisi özgüven kazanmalarına vesile olmasını temenni ediyorum."
Konuşmalarının ardından açılışı yapılan sergi, 24 Mart 2018 tarihine kadar açık kalacak. Sergi sürecince Büyükşehir Belediyesi, tüm ilçe okullarından öğrencileri alanı getirmek için otobüs seferleri düzenleyecek.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!