İskoçya'da bağımsızlık isteyenler ilk kez önde

Güncelleme Tarihi:

İskoçyada bağımsızlık isteyenler ilk kez önde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2014 12:14

İskoçya'da 18 Eylül’de gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumu öncesinde yapılan son anket bağımsızlığa "Evet" diyeceklerini söyleyen İskoçlar'ın oranının ilk kez %51 ile Britanya'ya bağlı kalmak isteyenleri geçtiğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Sunday Times Gazetesi tarafından YouGov araştırma şirketine yaptırılan anket ülke genelinde büyük bir şok etkisi yarattı. İktidardaki Muhafazakar Parti’den bir çok milletvekili İskoçya’nın bağımsızlık kararı alması durumunda Başbakan David Cameron’ın istifa etmesini talep edeceklerini belirtti. İngiliz basınına konuşan Buckingham Sarayı yetkilileri de Kraliçe Elizabeth’in bağımsızlık referandumu konusunda “oldukça endişeli olduğunu” ve tüm gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Geçen ay gerçekleştirilen anketler bağımsızlık karşıtlarının %22 farkla referandumu kazanacağını gösteriyordu. Ancak son bir ay içinde bağımsızlık kampanyasına destek veren İşçi Partili İskoçlar’ın oranı %18’den %35’e çıktı. Ayrıca tüm siyasi akımlara mensup 40 yaşın altındaki genç seçmenlerin büyük bir kısmının da son dönemde bağımsızlığı desteklemeye başladığı açıklandı.

İskoçya’da oldukça güçlü olan İşçi Partisi’nden milletvekilleri İskoçya başbakanı Alex Salmond’ın yürüttüğü bağımsızlık kampanyasının kısa sürede büyük başarı göstermesinin İşçi Partisi Seçim Koordinatörü Dauglas Alexander’ın hatası olduğunu belirterek, parti lideri Ed Miliband’ı Alexander’ın işine son vermeye davet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!