İşkencecisiyle yüzleşti

Güncelleme Tarihi:

İşkencecisiyle yüzleşti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2012 21:46

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “bilfiil işkencecim” dediği Mamak Askeri Cezaevi’nin eski Müdürü Raci Tetik ile 32 yıl sonra yüzleşti.

Haberin Devamı

Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun dün, Çamlıca’daki TSK Özel Bakımevi’nde dinlediği Tetik’in Önder ile yüzleşmesi gerilimli geçti.

Buz kestiren diyaloglar

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Önder ile Tetik arasındaki ilk gerilim, Önder’in yerinden kalkıp Tetik’e doğru yönelmesiyle başladı. Bir anda gerilen Tetik, Önder’in sandalyesini de alıp yakınına oturması üzerine rahatladı. Önder’in, “Siz hiçbir tutukluyu dövdünüz mü” sorusuna, “Ben ne muhatap olacağım” diye yanıt veren Tetik, Önder’in, “beni dövdünüz” diyerek kendisine işkence yaptığını söylemesi üzerine de, “Sizin kılığınız kıyafetinizden ne mal olduğunuz anlaşılıyor, sizde kuyruk acısı var” dedi. Bu yanıta çok sinirlenen Önder, “terbiyeli ol” diye bağırdı ve Tetik’e hakkında hakaret davası açacağını söyledi. Tetik, “Neden açacaksın, ben ne yaptım ki” derken, Önder de, “Celp geldiği zaman görürsün neden olduğunu” dedi.

İşkencecisiyle yüzleşti
İşkencecisiyle yüzleşti

Haberin Devamı

İşkence aletlerini kaldırttım

Tetik, Mamak’taki işkence olaylarına ilişkin örnekler vererek yönelttikleri ısrarlı sorulara karşılık da, “sistematik ve kurumsallaşmış işkence yapıldığı” iddialarını reddederek, “En azından benim bilgim yok. Ben, askeri cezaevi yönetmeliklerinin gereklerini yerine getirdim” dedi. MHP’li Atilla Kaya’nın, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da işkence gördüğünü belirttiği cezaevindeki “C-5” bölümüne ilişkin sorusuna da Tetik, “Ben cezaevine tayın olduğum zaman yaptığım incelemeler esnasında böyle bir yerin olduğunu tespit ettim. Hatta orada bir takım işkence aletleri vardı. Ama bunlar bize sıkıntı doğrur kaldırın dedim. Orada bir takım polislerin gözetiminde bunlar yapılıyormuş. Bir hafta-on gün sonra da kaldırıldı” dedi. Kaya’nın, “Yazıcıoğlu bu dediğiniz süreden beş ay sonra oraya geldi ve orada işkence gördü” sözlerine karşılık da Tetik, “Siz yanlış hatırlıyorsunuz, o daha önce olmuştur” dedi.

Haberin Devamı

Ben disiplinli adamım

Tetik, “Hiç vicdan muhasebesi yapıyor musunuz o günlere ilişkin, bir pişmanlık, en azından bir üzüntü duyuyor musunuz” sorusu üzerine de, “Hayır, hiçbir şey yok. Ben yönetmelikleri uyguladım. Kimseye işkence yapmadım, zaten üstlerimden de ödüller, taltifler aldım” dedi. “Ben disiplinli adamım, disiplini uyguladım” da diyen Tetik, “Disiplinliyim diyorsunuz ama bir sürü disiplinsizliğiniz var, soruşturmalar geçirmişsiniz” sorusunu ise geçiştirdi.

Hele gençliğimi görecektiniz

Yüksek sesle konuşan Tetik’in bu tavrına, Komisyon Başkanı Nimet Baş, “Ben ürperdim” diye tepki verince, Tetik, “Benim yapım bu, hele beni gençliğimde görecektiniz” dedi.

Haberin Devamı

Giderken karımın yüzüne bakmadım

Tetik, özgeçmişini anlatırken de, 8 yaşındayken Erzincan depreminde annesi ve üç yaşındaki kardeşini kaybettiğini, kendisinin de göçük altında kaldığını söyledi. 3 yıl sonra da Tokat’ın Erbaa ilçesindeki depremde babasını kaybettiğini söyleyen Tetik, Kıbrıs savaşına katıldığını, hatta ilk paraşütle atlayanlardan olduğunu söyledi. Tetik, “Kıbrıs’a savaşa giderken dönüp hanımımın yüzüne bile bakmadım, gittim ben. Bende böyle bir görev anlayışı var” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!