İskelet dansı

Güncelleme Tarihi:

İskelet dansı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

İncele incele birer iskeletten farkları kalmayan sinema oyuncularının sayısı son zamanlarda öylesine arttı ki, bazıları zayıflama hastalığının bulaşıcı olduğunu da düşünmeye başladılar. Gerçekte ise sorun zayıflamanın bulaşıcı bir hastalık olmasından kaynaklanmıyor. Sadece kadınların gözünde ideal vücut ölçüsü standartları değişti...

Gösteri dünyasında incelme yarışını başlatan Calista Flockhart oldu. Calista'dan sonra Courtney Thorne-Smith incelmeye başladı. Çok kısa sürede dört beden birden küçülmesi, Courtney Thorne-Smith'in yakınlarını endişelendirdi. Şu sıralarda ise genç televizyon oyuncusu Portia de Rossi bir deri bir kemik kalma kampanyasını hızlandırdı. Bu üç kadın oyuncu da Amerikan televizyonunun çok sevilen dizisi ‘‘Friends’’de başrolleri paylaşıyorlar. Üç oyuncunun günlerinin büyük bir bölümünü birlikte geçirmelerinin, incelme konusunda birbirlerini taklide kalkışmalarına yol açtığı konuşuluyor...

Standartlara uymak için

Hollywood'da yıldızların vücut egzersizlerini düzenleyen uzman kişiler, gerçek nedenin Hollywood standartları olduğunu belirtiyorlar. Eskiden de Hollywood'da üne kavuşmak için ince ve muntazam bir vücuda sahip olmak önem taşıyordu. Fakat ince olma kavramı da son zamanlarda değişti.

Sağlık örgütleri Hollywood'daki bu incelme savaşını endişeyle izliyorlar. Zayıflıktan kemikleri sayılan yıldızları lolipopa benzetenler de var. Sopa gibi ince bir vücut üzerindeki normal insan başı hem komik, hem de üzüntü verici bir görüntü sayılıyor. Ally McSeal, Lara Flynn Boyle, Paula Devicq, Victoria Beckham kopacak kadar incelen genç sanatçıların başında gelen isimler.

Doğrusunu söylemek gerekirse Julia Roberts de eski klasik ölçülere göre fazla zayıf sayılır. Ancak ünlü yıldız vücut ölçülerini değiştirmemek için çaba harcıyor. Zayıflama hastalığına yakalanmamak için de elinden geleni yapıyor.

İncelme hastalığının sadece Hollywood'da görüldüğünü söylemek yanlış olur. Galler Prensesi Diana, yıllar önce bu hastalığa yakalanmıştı. İsveç veliahtı Prenses Victoria da bu korkunç hastalıktan uzun bir tedavi sonucunda kurtulabildi. Sporcular, dans ve jimnastik grupları ve hatta orduda görevli olanlar, yani vücutlarının görünüşü önem taşıyanlar arasında da zayıflama tutkusuna kapılan pek çok kişi var.

İş hayatında yükselmek isteyen kadınlar önce ince bir vücuda sahip olmayı prensip ediniyorlar. Ancak çoğu zaman da sağlıklı incelme sınırını aşıyorlar. İş yerlerinde çalışan kadınların büyük bir çoğunluğunun sürekli zayıflamaktan sözetmeleri ve birbirleriyle diyet reçetesi alışverişinde bulunmaları, sağlık uzmanlarını endişelendiriyor. ABD'de yayınlanan Glamour Dergisi'nde yer alan bir araştırmaya göre, Amerikan toplumu için kilo sorunu ülke çapında bir sağlık sorununa dönüştü. Bir yanda abur cuburla, ayaküstü ve sağlıksız beslenmek zorunda kalan fazla kilolu kişilerin sağlık durumları endişe yaratıyor. Öbür yanda ise incelmeye çalışırken ipin ucunu kaçırıp zayıflama hastalığına yakalananlar uzmanları şaşırtıyor.

Beslenme bozukluğu yapıyor

Beslenme bozuklukları üzerine ihtisas yapmış uzmanlar, zayıflama hastalığının bulaşıcı bir salgına dönüştüğü kanısındalar. Kadınlar, birbirlerini taklit etmeye çok meraklı oldukları için beslenme ve kilo verme konusunda da birbirlerinden farklı düşünemiyorlar. Herkes, diyet uygulayan bir hemcinsini görünce, kendi kilolarından rahatsızlık duymaya başlıyor. Ve kısa bir süre sonra da diyet uygulama faslı başlıyor. Kadınlar kendi aralarında konuşurlarken okudukları kitaplardan değil de kimin ne kadar kilo verdiğinden sözetmeye başlıyorlar. Yemek, şişmanlık korkusu, zayıflama yöntemleri kadın sohbetlerinde en çok ele alınan konular. Kadınların doğru beslenme yerine hiç beslenmemeyi yeğlemeleri de haklı olarak endişe yaratıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!