İşitme engelli genç gönüllülere işaret dili eğitimi veriyor

Güncelleme Tarihi:

İşitme engelli genç gönüllülere işaret dili eğitimi veriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2017 16:23

İşitme engelli genç gönüllülere işaret dili eğitimi veriyor

Haberin Devamı

Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN'da kendisi de işitme engelli olan Onur Kayıhan, 18-30 Temmuz tarihleri arasında kentte düzenlenecek 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları için yaklaşık 350 gönüllüye ve annesi ve babası işitme engelli olan 40 kişiye uluslararası işaret dili eğitimi verdi.
Samsun'da 18-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları öncesinde hazırlıklar çalışmaları kapsamında geçen Mart ayında kente gelen işitme engelli 35 yaşındaki Onur Kayıhan organizasyonda görev yapacak gönüllülere işaret dili eğitimi veriyor. 3 aylıkken doktor hatası nedeniyle işitme kaybına uğrayan Kayıhan, konuşma dersleri alıp bir yandan da 17 yaşında spor yapmaya başladı. 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları için yaklaşık 350 gönüllüye ve annesi ve babası işitme engelli olan 40 kişiye uluslararası işaret dili eğitimi veren Kayıhan, "17 yaşıma kadar işitme engelli arkadaşlarımla karşılaşmadım. Bu tip insanlar olduğunu bile bilmiyordum. Hiç işaret dili eğitimi almamıştım.Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde konuşma eğitimi alırken 17 yaşımda spor kulubüne seçildim. Ve gördüm ki benim gibi birçok kişi var. Ve daha sonra işaret dilini öğrendim. O zaman anladım ki işaret dili benim için çok önemliymiş veişaret dili aslında benim ana dilimmiş. Ben Türkiye’de yaşıyorum, tabii ki yaşantımda Türkçe var ama benim ana dilim işaret dili. Ve ben bunu geç de olsa öğrendim" dedi.
Kayıhan, aynı zamanda milli düzeyde hentbol oynadığını olimpiyat oyunları kadrosundan son anda antrenörünün kararıyla çıkarıldığını söyleyerek "28 Mart’ta Samsun’a geldim. O tarihten beri 350 kadar kadar gönüllü, 35-40 tane Coda olan (Annesi ve babası işitme engelli) kişilere uluslararası işaret dili eğitimi verdim. Üniversitede ders vermem için teklifler geliyor ama Samsun’daki görevim nedeniyle üniversiteeğitimlerimi durdurdum. Ama Eylül ayında tekrar teklifleri değerlendireceğim. İşitme engelliler ile duyma yetisine sahip insanların iletişim sorunları var. Günlük hayatta karşılaştığım zorluklar sonucu insanlar arasında bu dili ne kadar çok bilen olursa iletişim kurmamda da o kadar kolaylık sağlayacağını düşünerek eğitmen olma isteğim oluştu. Bu dil ne kadar gelişirse benim gibi olan kişiler de iletişim problemlerini daha kolay çözecek" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!