Isınıyoruz ama çok değil

Sıcaklıklar kuzey bölgelerde en azından 20 derecelere tekrar ulaşmaya çalışıyor.

Doğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde yer yer kar bekleniyor. Isınma haftasonunda olacak ama çok büyük değerlerde değil. Sıcaklıklar batı bölgelerden başlayarak artıyor. Ama en azından bir 10 gün sıcaklıklar geçtiğimiz haftasonundaki yüksek değerlere ulaşamayacak.

Omuz üzerinden yazı okuyanlara kızıyorum ama yazımı hazırlarken CNN TÜRK’ün ileri gelen yazar-muhabirlerinden Onur, omuzumun üzerinden hava tahminlerine her zamanki gibi bakarken şöyle dedi: ‘Demek bu haftasonu geçen haftasonu kadar neşeli değil.’ Tamam dedim, evet, tanımlama bu, ‘BU HAFTASONU GEÇTİĞİMİZ HAFTASONU KADAR NEŞELİ DEĞİL.’ Ama bu haftasonunun hakkını da yememek lazım, zira yine güneş yurdun büyük kısmında görülüyor, sıcaklıklar kuzey bölgelerde bile en azından 20 derecelere tekrar ulaşmaya çalışıyor. Ancak Doğu’da durum farklı. Doğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde yer yer kar bekleniyor. Isınma haftasonunda olacak ama çok büyük değerlerde değil. Sıcaklıklar batı bölgelerden başlayarak artıyor diyorum ama şunu da söylemeliyim, bir süre, en azından bir 10 gün sıcaklıklar geçtiğimiz haftasonundaki yüksek değerlerine ulaşamayacak.

*

Alçak basınç alanları etkili olduğunda, bunaltan, boğuluyormuşuz gibi his veren, baş ağrısına neden olan, özellikle kalp ve tansiyon hastalarını rahatsız eden sizce yalnızca havanın içinde yüksek nem bulunması ya da bulutluluk mu? Hayır, tabii yalnızca bu değil. Burada en büyük etken, rahatsızlığı, sıkıntıyı veren alçak basınç alanının derinliği ve hareket hızı. ‘Ne alakası var?’ demeyin, açıklayacağım. Öncelikle bilinmesi gereken şu: Vücut içindeki basınç, bulunduğumuz bölgenin atmosfer basıncını dengeleyecek şekilde olmak zorunda. Mantık olarak düşündüğümüzde eğer bu dengeleme olmasa, bir balon gibi şişip patlamamız, ya da sönen bir balon gibi büzüşmemiz gerekmez mi? İşte vücudumuz bu dengeyi kurabilmek için havanın basınç değişimine göre refleks veriyor. Gelelim alçak basınç alanının hareket ve derinliğine. Derinlik, basıncın düşüş miktarı, bir anlamda alçak basınç alanının gücünü ifade ediyor. Sistem derin olunca ikinci önemli faktör ‘hareket hızı’ ortaya çıkıyor. Hızın büyük olması, bu büyük dalgalanmayı kısa bir zaman aralığında yaşayacağımız anlamına geliyor ki, bu durumda vücudumuzun refleksi de ani oluyor; ana ve kılcal damarlara da ciddi bir yük biniyor. İşte alçak basınç sistemlerinin etkili olduğu dönemlerde baş ağrıları yaşamamızın nedeni bu. Belki sağlıklı bir vücut, en kötü ihtimalle bir baş ağrısı ile bu sistemi geçiştiriyor, ancak kalp ve tansiyon hastalarında zaten bir hassasiyet söz konusu olduğu için bu değişim problemlere yol açabiliyor. Önümüz bahar ve yaz artık, bahar ve yaz tipi yağışlar, lokal ve ani basınç dalgalanması ile oluşur. Uyarılarımızı takip edin diyoruz.

*

Önümüzdeki günlerde artık güneyden başlayarak, tatil bölgelerinin havasını, deniz suyu sıcaklıklarını aktarmaya başlayacağız. Ama inanın birçok kişi gibi ben de yurdun kuzeyinde yaşayıp, çalışıyorum. Şimdiden güneyden başlayarak tatil bölgelerinin güzel havasını, deniz suyu sıcaklığını aktarmak ne kadar zor, ne kadar moral bozucu bir bilseniz? Ama ne yapalım, vazife her şeyden üstün.
Yazarın Tüm Yazıları