IŞİD, rejim kentlerini vurdu

Güncelleme Tarihi:

IŞİD, rejim kentlerini vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2016 19:27

ABD desteğindeki operasyon hazırlıkları nedeniyle Suriye’de Rakka ve Irak’ta Felluce’yi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan IŞİD, Suriye’nin rejim kontrolündeki sahil kentlerinde sivilleri vurdu. Lazkiye ve Tartus’ta canlı bomba saldırıları sonucu en az 120 kişi öldü. Otobüs terminalleri ve bir hastane de hedef oldu.

Haberin Devamı

IŞİD, rejim kentlerini vurdu
SURİYE’de Devlet Başkanı Beşar Esad’ın en güçlü olduğu yerlerden olan ülkenin batısındaki sahil bölgeleri terör saldırılarının hedefi oldu. Lazkiye vilayetine bağlı Ceble kentinde 4, Tartus’ta ise 3 intihar saldırısı düzenlendi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, en az 120 kişinin öldüğünü bildirdi. Suriye resmi medyası ise can kaybını 80 olarak verirken, 200’den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Saldırıları, Suriye ve Irak’taki merkezlerine yönelik operasyon hazırlıkları nedeniyle sıkışmış bir durumda olan IŞİD üstlendi. Sivilleri hedef alan saldırıların ilki yerel saatle sabah 09.00’da Tartus’taki otobüs terminaline yönelik gerçekleşti. Teröristler, ilk olarak istasyon önünde bombalı araç patlattı. Daha sonra terminalin içine iki canlı bomba girerek kendilerini havaya uçurdu. Olayda en az 48 kişi öldü. Tartus’taki saldırıdan 15 dakika sonra kente 40 km uzaklıktaki Ceble’de 4 ayrı patlama yaşandı. Bir bombalı araç ve yaya olarak hareket eden 3 intihar eylemcisinin hedefleri yine bir otobüs terminali, iki hastane ve bir elektrik santrali oldu. Tartus’taki gibi otobüs istasyonu önünde patlatılan bombalı aracın ardından bir canlı bomba terminale girerek ikinci saldırıyı yaptı. Bir intihar bombacısı kentteki elektrik santralını hedef alırken, bir diğeri de Ceble Ulusal Hastanesi’nin acil servisinin önünde kendisini havaya uçurdu. Ceble’deki canlı bombalardan birinin kadın olduğu sanılıyor.

Haberin Devamı

‘EN ÖLÜMCÜL SALDIRILAR’

Otobüs istasyonlarındaki patlamalar sonucu birçok araç hurdaya döndü. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Ceble ve Tartus’taki patlamaların “Suriye iç savaşının başından beri bu şehirlerdeki en ölümcül saldırılar” olduğunu bildirdi. IŞİD, kendi haber ajansı Amak’tan yaptığı açıklamada eylemleri üstlenirken, “Alevilerin toplandıkları yerleri” hedef aldıklarını açıkladı. Suriye’nin sahil bölgeleri iç savaşın başından beri nispeten çatışmalardan uzak kalmıştı. Lazkiye’nin kuzeydoğusundaki kırsal bölgelerde ise rejim güçleriyle, El Kaide’nin kolu El Nusra Cephesi arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bu saldırılarla IŞİD’in sahil kentlerinde uyuyan hücreleri bulunduğu ortaya çıktı. Ceble’den 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Muhsin Zeyud, “Şoke oldum. İlk kez böyle sesler duydum. Savaşın bittiğini ve güvenli şekilde yürüyebileceğimizi düşünüyordum. Ama hâlâ savaşın kalbinde olduğumuzu görmekten şaşkınım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

RUSYA’DAN TEPKİ

Tartus’ta deniz üssü ve Lazkiye vilayetinde de bir hava üssü bulunan Rusya’dan da saldırılarla ilgili açıklama geldi. Rusya Devlet Başkanlığı Kremlin’in Sözcüsü Dimitri Peskov, saldırıları kınarken, “Bu, Suriye’deki durumun ne kadar hassas olduğunu ve barış görüşmelerini başlatmak için enerjik tedbirler alınma ihtiyacını tekrar gösteriyor. Suriye’de artan tansiyon ve terörist faaliyetler sadece büyük bir endişeye neden oluyor” dedi.

IŞİD TAKTİK DEĞİŞTİRDİ

Suriye Enformasyon Bakanı Ümran el-Zubi, İhbariya Televizyonu’na verdiği röportajda ‘teröristlerin cephe hattında savaşmak yerine sivillere yönelik bombalı saldırılar düzenlediğini’ söyledi ve onlarla mücadeleye devam edeceklerini açıkladı. Benzer açıklamalar son dönemde Iraklı yetkililerden de gelmişti. Iraklı hükümet kaynaklarına göre IŞİD, Rakka ve Musul’a yönelik ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun desteğiyle hazırlanan operasyonlara cevap olarak sivil bölgelere yönelik terör eylemlerini artırdı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!