IŞİD, Palmira'da yıktığı tapınağın görüntülerini yayınladı

Güncelleme Tarihi:

IŞİD, Palmirada yıktığı tapınağın görüntülerini yayınladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2015 14:57

Terör örgütü IŞİD'in Suriye'de ele geçirdiği Palmira antik kentindeki tarihi Baalşamin Tapınağı'nı havaya uçurduğu anın görüntüleri ortaya çıktı.

IŞİD, Palmirada yıktığı tapınağın görüntülerini yayınladı
IŞİD PALMİRA’DAKİ ANTİK KENTİ HAVAYA UÇURDU

Haberin Devamı

İki bin yıllık tapınak patlatılırken ve havaya uçurulduktan sonra çekilen kareler, sosyal medyada IŞİD'le bağlantılı hesaplar tarafından paylaşıldı.

IŞİD, Palmirada yıktığı tapınağın görüntülerini yayınladı

IŞİD, Palmirada yıktığı tapınağın görüntülerini yayınladı

İki sutun arasından görülen yapı, M.S. 17 yılında inşa edilen Baalşamin Tapınağı. Tapınağın "Fenike fırtına ve yağmur tanrısına" ithaf edilerek yapıldığı belirtiliyor.


IŞİD geçen hafta, Palmira antik kentinin bakımından sorumlu arkeolog Halid Esad'ı öldürmüştü.

IŞİD, Birleşmiş Milletler Dünya Kültür Mirası listesindeki Palmira'yı Mayıs ayında ele geçirmişti.

Haberin Devamı

Haziran ayında Palmira yakınlarındaki iki türbe IŞİD tarafından havaya uçurulmuştu.

ÖMER ÇELİK’TEN ÇAĞRI
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Suriye'de Baalshamin Tapınağı ve Mar Elian Manastırı'na saldırılar düzenleyen IŞİD'i lanetleyerek tüm ülkelere kınama çağrısı yaptı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, IŞİD’in UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı Çöl Gelini Palmira Antik Kenti'ndeki "Baalshamin Tapınağı" ile Suriye'nin kuzeybatısındaki bin 500 yıllık "Mar Elian Manastırı"na yönelik saldırılarını lanetledi.

IŞİD’in daha önce de Nimrut, Ninova ve Hatra antik kentlerine saldırdığını anımsatan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"DEAŞ tarafından işlenen barbar cinayetler ve tarihi alanlara düzenlenen saldırılar, anılan örgütün nasıl bir nefret duygusuyla hareket ettiğini göstermektedir. Bu vahşi saldırıları düzenleyerek insanlık medeniyetinin geliştiği kadim coğrafyada nefret, terör ve şiddet kültürünü yaymaya çalışan DEAŞ, geçtiğimiz günlerde de Palmira Antik Kenti'nde yürüttüğü çalışmalarla tarihe ışık tutan Suriyeli arkeolog Halit Esat'ı katletmiştir. Arkeolog Halit Esat'ın katli, tarih ve arkeoloji çalışmaları açısından büyük bir kayıp teşkil etmektedir. Bu barbar cinayeti de en kuvvetli şekilde kınıyorum."

Haberin Devamı

Mayıs 2014'te New York'ta gerçekleştirilen Kültür Bakanları Toplantısı'nda UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'yı bu saldırılara karşı uluslararası inisiyatif başlatmaya davet ettiğini aktaran Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"Geldiğimiz nokta, bu girişime ne kadar ihtiyaç duyulduğunun açık bir göstergesidir. Türkiye, UNESCO Dünya Miras Komitesinin başkanlığını 8 Temmuz 2015'te devralmıştır. Bu itibarla tüm ülkeleri DEAŞ terör örgütünün Orta Doğu halklarına karşı giriştiği zulmü ve insanlığın kültür mirası olan alanlara karşı düzenlediği saldırıları en güçlü bir biçimde kınamaya davet ediyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!