İshali önleyecek aşı yolda

Yılda yaklaşık 210 milyon kişiyi ishal eden ETEC bakterisine karşı aşı yolda... Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kısa süreli seyahat edenlerin yarısından fazlası, ETEC daha uzun adıyla entero-toksijenik escherichia coli’nin yol açtığı ishalden etkileniyor.

Seyahatte başa gelebilecek en kötü sorunlardan biri ishal. Seyahatin nedeni ister iş, ister tatil olsun otel, bazen de hastane odasına mahkum eden hastalıkltan aşıyla korunmada önemli adımlar atıldı. ETEC bakterisine karşı aşı geliştirmek için üç kurum birlikte çalışmaya başladı: Aşı üreticisi Sanofi Pasteur, Colorado Denver Üniversitesi ve Birleşik Devletler Deniz Kuvvetleri Tıbbi Araştırma Merkezi (NMRC). Aşı için NMRC ile Sanofi Pasteur stratejik ortaklık yapıyor. Önümüzdeki dört yıl boyunca sürecek çalışmayı başlatan ortak araştırma ve geliştirme anlaşması iki kurum arasında imzalandı.

ABD’Lİ ASKERLER DE AŞI OLACAK

Aşı firmasıyla ordunun bu ortaklığın nedeni ETEC’den askerlerin de zarar görmesi. ETEC, seyahat edenler ve ABD dışında görevlendirilen askerlerde görülen bulaşıcı mide ve bağırsak iltihabının da en yaygın nedeni. ETEC’den en fazla etkilenen gruplardan biri de çocuklar. Amerikan Tropikal Tıp ve Hijyen Derneği’ne (ASTMH) göre, gelişmekte olan ülkelerde her yıl yaklaşık 400 bin çocuğun ölümüne neden oluyor.
Aşı, adhesin ve toksoid bileşenlerinden oluşuyor. Anlaşma uyarınca dört yıllık klinik öncesi araştırmalar eğer başarılı olursa, ETEC aşısının geniş ölçekli klinik araştırmalarına geçilecek.

ETEC bağırsaklarda tutunuyor

ETEC, özellikle bağırsaklarda hastalığa neden olan bir bakteri. İshal acil ve etkili tedavi edilmediğinde su kaybı, şok ve ölüme yol açabiliyor. Seyahat ishali de dahil olmak üzere gıda kaynaklı ishaller, her yıl sanayileşmiş ülkelerden, daha az gelişmiş ülkelere seyahat eden 80 milyon kişinin yüzde 40-60’ı için sorun oluşturuyor. Tarih boyunca da askeri harekatlar için büyük bir problem yaratıyor. Bu bakteri, vücuda gıda yoluyla girdikten sonra ilk aşamada bağırsaklara tutunup, yerleşiyor. Burada çoğalıp toksinlerini salmaya başlayınca da hasta ediyor. Aşıyla hedeflenen bakterinin bağırsağa tutunmasını ve toksin üretimini engellemek. Bunu da koruyucu antikor gelişimini sğalayarak yapması bekleniyor. Aşı ishal sonrası gelişen kısa adı IBS olan “aşırı bağırsak duyarlılığı” hastalığınını da azaltacak.
Yazarın Tüm Yazıları