İşçilerin çöpten topladığı kitaplar kütüphane oldu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 18:45

Ankara'da Çankaya Belediyesi'nin temizlik işçileri, gece vardiyalarında bir yandan çöpleri toplarken diğer yandan çöplerin kenarına atılmış halde bulunan kitapları topluyor.

Haberin Devamı

Başkentin temizlik işçileri, son yedi aydır çöpten bu şekilde topladıkları kitaplarla bir kütüphane kurdu. Belediye, 2000 yılından bu yana Ankara'nın İmrahor Mahallesi'nde atıl halde olan tuğla fabrikasını bir buçuk yıl önce restore ederek çöp toplama şantiyesi haline getirdi.

1970'lerde inşa edilen fabrikanın dış dokusu aynen korunarak; içi belediye işçileri için berber, kuaför ve dinlenme odası gibi bölümler içeren bir tesise dönüştürüldü.

Son yedi aydır ise tesiste bir de kütüphane bulunuyor. Temizlik işçilerinin çöpe atılan kitaplardan oluşturduğu kütüphane, yaklaşık 4 bin kitaptan oluşuyor.
Kütüphane şehir merkezine epey uzak sayılsa da, Murat Serkök gibi kitap okumayı seven belediye işçileri mesai arasındaki boş zamanlarını bu kütüphanede geçiriyor.

Haberin Devamı

İşçilerin çöpten topladığı kitaplar kütüphane oldu

Tuğla fabrikası restorasyondan önce atıl halde duruyordu...

Kütüphanede kitap okurken rastladığımız Serkök, kütüphaneyi sık sık kullandığını söylüyor: "Bir aydır belediyede şoförlük yapıyorum ve vakit buldukça sürekli buraya geliyorum. Burası benim için bulunmaz bir nimet oldu. Bir an önce işim bitsin de geleyim diye can atıyorum, işin yoğunluğu üzerimden gitmiş oluyor."

Temizlik işçileri de bu işin bir parçası olmaktan oldukça memnun. Efe Akpınar, çöplerden kitapların toplanpğ şantiyeye getiriliş sürecini şöyle anlatıyor: "Bilinçli insanlar kitapları poşet ya da çuval içerisine konteynerlerin yanına koyuyorlar. Biz de bu kitapları gördüğümüz zaman alıp aracın ön kısmına koyuyoruz. Daha sonra da burada çalışan arkadaşımıza teslim ediyoruz."

"ÇÖP KONTEYNERİ YANINA BIRAKILMIŞ KİTAP GÖRÜNCE MUTLU OLUYORUZ"

Akpınar, proje başladığından bu yana çöp konteynerleri yanına bırakılmış kitaplar görmenin kendisini mutlu ettiğini söylüyor: "Konteyner yanına bırakılmış kitap gördüğümüzde içimize bir mutluluk geliyor. Yeni kitapları hemen alıp kütüphanemize getirelim istiyoruz. Burayı ne kadar büyütebilirsek o kadar güzel olacak."

Haberin Devamı

Bir başka temizlik işçisi Bekir Karakoç ise 13 yıldır temizlik işçiliği yaptığını söylüyor, ve 'keşke kitapları toplamaya daha önce başlasaydık' diyerek iç geçiriyor.
Kütüphane sorumlusu 20 yaşındaki Eray Yılmaz, kütüphane kurulduğundan bu yana 97 belediye işçisinin 2 haftalık periyodlarla kitap ödünç aldığını, bunun yanı sıra her gün en az 6 işçinin kütüphaneyi ziyaret ettiğini anlatıyor: "İşçiler gün içerisinde çay ve yemek molalarında buraya vakit ayırıyorlar, kitaplarını okuyorlar. Kütüphanemizden kitap ödünç alanların sayısı da giderek artıyor, bu gerçekten bizim için mutluluk verici. Açıkçası beklentimin üzerinde bir ilgi var."

Çöp toplama şantiyesi işletme müdürü Emirali Urtekin de, projeyi duyan Çankaya halkının kitap bağışında bulunmaya başladığını söylüyor. Belediye çöpten toplanan kitapları, temizliğini ve bakımı yapıldıktan sonra, civardaki ihtiyaç sahibi okullara göndermeyi de planlıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!