İşçi Filmleri Festivali bugün başlıyor

SENDİKA.org’un da düzenleyicileri arasında olduğu 6. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bugün başlıyor. 8 Mayıs’a kadar sürecek festival İstanbul, Ankara ve İzmir’de eşzamanlı gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Festivali Düzenleyen Kuruluşlar şunlar:  DİSK/Sine-Sen, DİSK/DEV SAĞLIK-İş, Türk-İş Hava-İş, Türk-İş Petrol İş, DİSK Birleşik Metal-İş, KESK SES, TTB, Türk-İş Tez-Koop-İş, Halkevleri, Sendika.org.
Festivalin bu yılki teması “Toprağımız, Havamız, Suyumuz İçin Doğal Olarak Direniş”.
2 Mayıs günü saat 17.00’de Taksim Tünel’den başlayacak, Ritmart topluluğu eşliğinde geleneksel festival yürüyüşü yapılacak.
2 Mayıs gecesi İstanbul’da İTÜ Maçka tesislerinde saat 19.30’da büyük açılış gecesi var. Oyuncu Fırat Tanış’ın sunuculuğunu yapacağı açılış gecesinde Türkiye’den ve dünyadan yönetmenlerin katılımı gerçekleşecek.
Açılış filmi, 2011 yapımı Sudaki Suretler. Türkiye’nin birçok bölgesindeki HES mücadelelerini anlatıyor.
Ankara açılışı 2 Mayıs Pazartesi saat 19.30’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak. Laborcomm 2. İşçi ve İletişim Konferansı ise 6-7 Mayıs tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek.
İzmir açılışı da 3 Mayıs Salı saat 19.30’da Tepekule Kültür ve Kongre Merkezi Anadolu Salonu’nda yapılacak.
* * *
ÇEVRE öne çıkıyor bu yılın festival programında. En başta hayat hakkı geliyor çünkü. Bu dünya hepimizin, yalnızca işçilerin değil hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Ve özgürlük bir diğer tema. Etkinliklerde de en çok özgürlük konuşulacak.
1-6 Mayıs arasında İFSAK Üst Kat Sergi Salonu’nda Evren Aldoğan’ın “Fındık İşçileri” adlı sergisi görülebilir.
Festival kitabının Editör yazısı amaç ve yapılmak isteneni gayet iyi açıklıyor:
“Emeği anlatan sinema filmlerini biletsiz ve parasız bir şekilde seyirci ile buluşturan İşçi Filmleri Festivali emeğin özgürleşme mücadelesine, sanatın özgürleşmesini katıyor ve sanata herkesin ulaşabilmesine çaba gösteriyor. Festivale film gönderen yönetmenlerin filmleri bir yıl süren festival boyunca ülkenin bir ucundan diğer ucuna dolaşıyor, şehir merkezlerinde ve yoksul mahallelerde gösteriliyor, sendikalar aracılığı ile işçilere ulaşıyor. İşçi filmleri festivallerinin düzenlendiği ABD, Güney Kore, Latin Amerika ve daha birçok ülkenin öykülerini Türkiye’ye, bizim öykülerimizi onlara aktarıyor, uluslararası birlik ve dayanışma elçisi oluyor. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu yıl bir de doğanın özgürleşmesi mücadelesinin oluşturduğu seli önüne katıyor, perdelerini ‘doğal olarak’ açıyor. Emeğin filmleri bu yılki temasıyla doğanın talanına dikkat çekerek toprağı, suyu, havası için direnenlere selam gönderiyor. HES’lere, nükleere, siyanürlü madenciliğe karşı: ‘Toprağımız, Havamız ve Suyumuz İçin DOĞAL OLARAK DİRENİŞ’
İyi seyirler...”
* * *
GÜNLÜK haberlerde, bildirilerde, yazılarda işçi sınıfının mücadelesini, savaşını okuyoruz. Ancak bunun sanat aracılığıyla yapılması kitleleri çok daha fazla etkileyecektir.

Haberin Devamı

- Başta sanat emekçileri olmak üzere, tüm çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlarım.

Yazarın Tüm Yazıları