İş dünyasında “annelik” engel görülüyor

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasında “annelik” engel görülüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2017 23:11

KPMG Türkiye şirketi ve Yönetim Kurulu'nda Kadın’ın ortaklaşa düzenlediği, ülkemizde kadın çalışanların yönetici pozisyonuna geçerken yaşadığı zorlukları ortaya koyan ve engellerin aşılması için yapılması gerekenleri açıklayan 'Kilidi Kırmak' araştırması sonuçlandı.

Haberin Devamı

Bildirgeye göre kadının yönetici olarak görülmemesinin en büyük nedenlerinden birisi “annelik” ve “Annelik için verilen aranın zaman kaybı” olarak değerlendirilmesi.  

15 AYLIK ÇALIŞMA

İş dünyasında yönetici kadının yerini araştıran KPMG Türkiye, lider kadınlara yönetim katlarındaki kilitlerin nasıl açıldığını sordu. Kurumsal şirketlerde orta ve üst düzeyde görev yapan kadınların kariyerlerini nasıl yönettiklerini ortaya koymak ve kadının iş hayatında yükselmenin şifrelerini çözmek için ‘Kilidi Kırmak’ adı altında yapılan araştırma yaklaşık 15 ay sürdü. Nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılarak yapılan araştırma üç aşamalı gerçekleştirildi.

235 YÖNETİCİYLE GÖRÜŞÜLDÜ

Birinci aşama online anket yöntemiyle yapıldı. 150 kadın 85 erkek yöneticiyle gerçekleştirilen araştırmada kurumsal şirketlerde çalışan kişilerin kariyerlerini nasıl yönettikleri araştırıldı. İkinci aşamada İstanbul’da çeşitli büyüklükte ve sektörde faaliyet gösteren şirketlerdeki 10 kadın yönetciyle görüşüldü, sorunlar dinlendi. Üçüncü ve son aşamada ise araştırmanın ilk iki fazından ortaya çıkan sonuçlarla tespit edilen ‘kilit’ sorulara yanıt arandı. Açık kaynak olması şartıyla yönetim katındaki kadın ve erkeklerle bire bir ve yüz yüze yapılan görüşmelerde, ‘kilidi kırma’ kodları deşifre edilmeye çalışıldı. 

Haberin Devamı

‘KADINLAR DAHA FAZLA ÇABA HARCIYOR’

Dün bir basın toplantısı düzenleyen KPMG Türkiye Başkanı Murat Alsan, şirketlerin yönetim katında artık daha çok kadın bulunduğunu vurguladı. Aslan şöyle konuştu: “Kilidi Kırmak araştırması; dünyada ve Türkiye’de kadın yöneticilerin önlerine çıkan / çıkarılan duvarları ve engelleri aşıp nasıl başardıklarını’ anlatıyor. Özellikle de Türkiye’de kadın çalışanların, yönetici pozisyonuna geçerken yaşadıklarına, karşılaştıkları sorunlara dair samimi ve önemli ayrıntılar içeriyor. Kısaca değinmek gerekirse, kadın yöneticiler ‘erkek iş dünyasında’ pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Yönetici konumuna geçerken yükselen bariyerler, motivasyonu yok edebiliyor. Veya kadın bulunduğu yerde kalmak için bir erkekten daha fazla çaba harcıyor.”

Haberin Devamı

ANNELİK HAKKI VE KREŞ SORUNU

KPMG Türkiye Denetim Bölümü Başkanı ve Şirket Ortağı Nesrin Tuncer ise “İş hayatında kadının önüne çıkan / çıkarılan engellerin 30 yıldır değişmediğini, sorunların biçim değiştirerek özünü koruduğunu gördük. 30 yıl bir nesil demek! Araştırmanın Türkiye ayağını gerçekleştirirken, bizden sonraki nesil bir 30 yıl daha kadının annelik hakkını, kreş sorununu, erkeklerle aynı işi yapıp daha az kazanmasını konuşmasın diye yol açmak istedik” dedi. 

Araştırmadan çıkan sonuca göre, “kadın yönetici olmanın önündeki engeller” şöyle:

- Kadının anneliğinin engel olarak görülmesi. 

- Kadının büyük bir şartlanmayla baştan yöneticiliğe düşünülmemesi.

Haberin Devamı

- Kadının kendi şartlanmışlığı ile zaten yöneticiliği hedefine koymaması.

- Annelik için verilen aranın zaman kaybı olarak değerlendirilmesi. 

- Kadınlar işe alınırken ya da yönetici konumuna getirilmesi düşünülürken; “Evliliği ya da anneliği çok çalışmasına ya da seyahat etmesine engel olabilir” önyargısının zihinlerde hakim olması.

EĞİTİM ŞART 

Kilidi Kırmak araştırmasının sonuç bölümünde şu öneriler yer aldı:

- Kadınların eşit eğitim fırsatlarına ve haklarına erişimin sağlanması

- Sağlık, siyaset ve kamu yaşamına katılmada kadınlara öncelik tanınması 

- Kadınların rol ve sorumluluklarına ilişkin olumsuz kalıp ve yargılarla mücadele edilmesi 

- Aile yaşamı sorumluluklarının birlikte paylaşılması 

Haberin Devamı

- Aile içinde kararların birlikte alınması 

- Hak ve sorumluluklarda eşitlik 

- Ailedeki kız ve erkek çocukların eşit davranılarak yetiştirilmesi 

- Kadınların toplumda görev almasının sağlanması ve desteklenmesi, kadın istihdamının artırılması, kadının çalışma hayatıyla iş hayatının örtüşmesinin sağlanması 

- Kadınların şiddete uğramasının engellenmesi 

- Ayrımcılığın yasaklanması ve ayrımcılıkla mücadele konusunun geliştirilmesi 

- Eşit fırsatlar sağlanması 

- Eşitlik sağlanana kadar kadınlara öncelik tanınması 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!