İrlandalıların oturma odası

Güncelleme Tarihi:

İrlandalıların oturma odası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 00:00

Haberin Devamı

Dublin’de bir de pub’ların çokluğuna şaşırdım. Neredeyse her köşe başında bir pub vardı. Bir zamanlar kentteki binaların üçte birinin pub olduğunu öne sürenler bile vardı. Dublinliler içki içmeyi çok seviyordu. Hatta günün erken saatlerinden başlayıp gecenin geç saatlerine kadar pub’lar dolup taşıyordu. Bu yüzden de sabahları ayılmakta epey zorluk çekiyorlardı. Böll, Dublinlilerin bu özelliğini şöyle anlatıyordu: “Sabahın erken saatlerinde kime sorarsam sorayım, ne sorarsam sorayım, tek hecelik bir yanıt alıyordum: Sorry... Sabahları saat yediyle on arasının, İrlandalıların tek hecelik konuşmaları yeğledikleri saatler olduğunu bilmiyordum...”
Oldum olası İrlanda pub’larının hayranıydım. Dünyanın neresine gidersem gideyim, mutlaka bir İrlanda pub’ı bulur, tezgâhına yaslanıp, siyah bira eşliğinde günün yorgunluğunu temizlemeye çalışırdım. Gördüm ki, pub’lar geçmişte olduğu gibi bugün de ülkenin vazgeçilmez sığınağıydı. Okuduklarıma göre eski dönemlerde pub’larda tek başına içenler için deri
perdeli küçük bölmeler vardı. İçki içen kişi, viskisiyle ve acısıyla, inancıyla ve inançsızlığıyla baş başa kalabilmek için kendini buraya kapatırdı. Viskinin acı ve rahatlatıcı tadına sığınır, sorunlarına çözüm arardı.
Tahmin edileceği gibi, Dublin’de kaldığım sürede gecelerimin çoğunu, Temple ve Merrion Row sokaklarındaki pub’larda geçirdim. Kırmızı yüzlü kalabalıklara omuz verip, anlamadığım sohbetlerine kulak kabarttım. En çok Merrion Row’daki O’Donaghue’s adlı pub’da, bir yandan kalabalıkları yarıp dayanacak bir köşe bulmaya çalıştım, bir yandan da müşterilerin oluşturduğu orkestranın, bardak seslerine karışan ezgilerini dinlemeye çalıştım. Bu bara amatör müzisyenler çalgılarını alıp geliyor, pencere kenarındaki yuvarlak bir masaya oturuyordu. Tek başına veya ikili üçlü gruplar halinde İrlanda ezgileri çalan bu müzisyenler, müşterilerin ısmarladığı içkilerle yetiniyordu. Ben de o masaya birkaç kadeh içki gönderdim.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!