İranlı fotoğrafçıdan Afganistan görüntüleri

Güncelleme Tarihi:

İranlı fotoğrafçıdan Afganistan görüntüleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2005 00:20

İran asıllı Amerikalı genç fotoğrafçı Şehrazad (Sharzad) Kamel’in Afganistan’da çektiği ve ‘Kabullen’ adını verdiği fotoğraf sergisi Beyoğlu’ndaki Fotoğrafevi’nde 8 Nisan’a kadar sürüyor.

Henüz 25 yaşında olan Şehrazad Kamel, ailesinin ve yakın arkadaşlarının karşı çıkmasına rağmen bir Afgan arkadaşının rehberliğiyle Kabil’e gitti. ‘Önceden bir şey hayal ederek gitmemiştim. Ama gördüklerimden çok etkilendim. Afganlılar çok kötü koşullarda yaşıyorlar’ diyor.

Kadınların hálá baskı altında olduklarını, yiyecek içecek su elektrik ve diğer hayati ihtiyaçların yetersiz kaldığını söyleyen Şehrazad Kamel, bu sergiyle Irak’ın işgali ile arka planda kalan Afganistan’a dikkat çekmeyi amaçlıyor. Çalışma koşullarından şikayetçi değil: ‘Bana yapılan tüm tehlike uyarılarının da doğru olmadığını gördüm. Hiçbir tehlikeyle ya da saldırıyla karşılaşmadım. Fotoğraf için izin istediğimde çoğunlukla gülümseyerek kabul ediyordu. Sadece bir keresinde el arabasında kesik hayvan başı taşıyan bir çocuğun fotoğrafını çekerken, çocuk aniden elindeki koca bıçağı bana doğru sallayınca heyecanlandım. Biraz lehçe farkı olmasına rağmen anadilimle (Farsça) anlaşabildim. Yaşadıkları vahşete rağmen böylesine insancıl kalabilmeleri hem şaşırtıcı hem dokunaklı. Umarım fotoğraflarım bunu hissettirebilir.’

Şehrazad Kamel’in ailesi devrim öncesi 70’li yıllarda İran’dan göç edip Amerika’ya yerleşmiş. Bir yaşındayken İngiltere’ye oradan da Türkiye’ye gelen aile bir süre sonra İsviçre’ye taşınmış. Liseyi İsviçre’de okuyan Şehrazad Londra’da eğitimine devam etmiş, Paris’te fotoğraf dersleri almış. 2002’de İstanbul’a yerleşen Şehrazad Kamel iki yıldan beri fotoğrafçı Alp Sime’nin asistanı olarak çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!