İran'ın zirvesinde 3 Türk

Güncelleme Tarihi:

İranın zirvesinde 3 Türk
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

İran Dağcılık Federasyonu'nca düzenlenen ve 8 ülkeden 200 kadar dağcının katıldığı Demavent Kış Tırmanışı'na Türkiye'den Nasuh Mahruki, Yılmaz Sevgül ve Tunç Fındık katıldı. Sıcaklığın eksi 60 dereceye kadar düşüp rüzgárın

saatte 90 kilometre hızla estiği 5700 metrelik zirveye ulaşmayı başaran 10 dağcı arasında 3 Türk sporcusu da yeraldı. Daha önce Everest'e çıkan ABD'li dağcılar bile zirveye ulaşamadı. Zirveye ulaşan tek yabancı ekip, Türkiye oldu. Diğer 7 dağcı, Türklerle aynı ekipte yer alan İranlılar oldu.

Son yılların en büyük dağcılık organizasyonlarından biri İran'da gerçekleştirildi. İran Dağcılık Federasyonu'nca düzenlenen Demavent Kış Tırmanışı'na İran'ın yanı sıra Türkiye, ABD, Ukrayna, Kazakistan, Singapur ve İskoçya'dan yaklaşık 200 dağcı katıldı.

Tahran'a 100 kilometre uzaklıktaki Demavent Dağı, 5700 metrelik zirvesiyle Ortadoğu'nun en yüksek dağı olarak tanınıyor. Tırmanış 4 ayrı rotadan yapıldı. Türk sporculardan Nasuh Mahruki, Yılmaz Sevgül ve Tunç Fındık, en zor rotalardan kuzeydoğu sırtını seçti. Diğer 2 dağcımız Efecan Aytemiz ile Sinan Haliç ise daha kolay olan güney rotasını tercih etti. Çoğunluğunu İranlı dağcıların oluşturduğu 40 kişilik grupla tırmanışa başlayan Nasuh Mahruki, Yılmaz Sevgül ve Tunç Fındık, başarılarıyla dikkat çekti. 2 kampla 3 günde, aklimatizasyon (yüksekteki atmosfere uyum) olmadan Alpin stili ile tırmanış yapıldı. Türk sporcuların bugüne kadar yaptıkları en yüksek kış tırmanışı oldu. 1700 metredeki köyden başlayan tırmanışın ilk gününde sporcular 2800 metreye ulaştılar ve burada ilk kamp kuruldu. İkinci günkü tırmanışta da 4300 metreye ulaşıldı ve ikinci kamp burada yapıldı. Üçüncü gün sabah 03.00'te zirve tırmanışı başladı. Bu arada rüzgar etkisini arttırdı, ısının eksi 60 dereceye kadar düşmesi, sporcuları zor durumda bıraktı. Saatte 90 kilometre hıza ulaşan rüzgár altında başlayan tırmanışın durdurulması beklenirken, İranlılar devam edilmesinde ısrar etti.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle sporcuların büyük bölümü tırmanışı yarım bırakmak zorunda kaldı. Birçok dağcının el, ayak ve yüzlerinde donmalar oldu. Buna rağmen 7 İranlı ve 3 Türk dağcı, 5700 metrelik zirveye ulaşmayı başardı. Batı rotasından tırmanışa katılan Amerikalı sporcular da, daha önce Everest'e tırmanmalarına ve çok tecrübeli olmalarına rağmen zirveye ulaşamadılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!