İran’dan kaçan yönetmen, filmini Türkiye’de çekti

Güncelleme Tarihi:

İran’dan kaçan yönetmen, filmini Türkiye’de çekti
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2017 22:05

İranlı yönetmen Alireza Khazani (38), İran’daki toplumsal baskıyı anlattığı film senaryosu yüzünden 15 yıl hapis cezası alınca ülkesini terk etmek zorunda kaldı. 11 günlük yürüyüşün ardından Türkiye’ye gelen Khazani, ‘Sessiz Sesler’ adlı kısa metrajlı filmini Türkiye’de çekti. Khazani, İran’dan kaçış hikâyesini anlattı.

Haberin Devamı

Ülkesinde senaryo yazarlığı yaptığını, aynı zamanda kendisine ait internet adreslerinde yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili paylaşımlarda bulunduğunu kaydeden Khazani, başından geçen ve Türkiye’de son bulan yolculuğuyla ilgili şunları söyledi:

KAÇMAYA KARAR VERDİM

“İran’da güncel olayları konu alan, yaşanan insan hakları ihlallerini içeren bir film senaryosu yazdım. Senaryoyu da sosyal medya hesaplarımdan paylaşınca rejime muhalefetten takibe alındım. 3 kez gözaltına alındım, 2 işyerimi kefalet göstererek serbest kaldım. Ancak hakkımda açılan davada rejime muhalefet, dini değerlere hakaret gibi nedenlerle 15 yıl hapis cezası aldım. Beni yakalayıp cezaevine atacaklarını öğrenince kaçmaya karar verdim.”

DAĞLARDA 11 GÜN

Afgan göçmenlerle birlikte İran’dan kaçıp, 11 gün dağlardan yürüyerek Türkiye’ye gelen Khazani, İran’da senaryosunu yazdığı filmi, Türkiye’de çekti. Kendisi gibi İran’dan kaçıp Türkiye’ye sığınanların rol aldığı 11 dakikalık kısa filmi ‘Sessiz Sesler’de, İran’da insanların gündelik hayatta yaşadığı zorluklar, polis baskısı gibi olayları beyazperdeye taşıdı. Khazani, senaryosunu yazıp yönettiği ve oyuncu olarak da rol aldığı filmi başta ABD olmak üzere çeşitli festival ve televizyonlara gönderdiğini belirtti. ‘Sessiz Sesler’ YouTube üzerinden de izlenebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!