İran'dan damar getirildi

Güncelleme Tarihi:

İrandan damar getirildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2013 12:27

Adana’daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde, İran’da ölen ve ailesince organları bağışlanan A.K.’den alınan karın damarı, emekli Hüseyin Orçun’a başarılı bir ameliyatla nakledildi. Yaptıkları karın damarı nakli operasyonun Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu, "Bu kullandığımız damar sentetik bir damar değil. İnsandan alınan bir damar olduğu için daha uzun süre gider, daha az ilaç kullanır. Hastamızın şu anda durumu gayet iyi" dedi.

Haberin Devamı

Son 2 yıldır ayağında ağrı ve soğukluk hisseden memur emeklisi 4 çocuk babası Hüseyin Orçun, yürüme güçlüğü de çekmeye başlayınca, değişik hastanelerde çeşitli tedaviler gördü. Kullandığı ilaçlara karşın tam olarak iyileşemeyen Hüseyin Orçun, ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi’ne başvurdu. Orçun, geçen hafta içinde Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi’nde görevli Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu, Uzman Dr. Yasin Güzel ve Uzman Dr. Atakan Atalay tarafından ameliyata alındı. İran’da yaşamını yitiren 32 yaşındaki A.K. adlı erkek hastadan alınmış ve dondurulmuş biçimde uluslararası çapta faaliyet yürüten bir tıp merkezi aracılığıyla Balcalı Hastanesi’ne getirilen karın damarlarıyla Hüseyin Orçun’un karın damarları başarılı bir cerrahi müdahaleyle değiştirildi.

Haberin Devamı

'KULLANDIĞIMIZ SENTETİK DAMAR DEĞİL'



Yaptıkları operasyonun Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu, şunları kaydetti:

"Hastamızın karın damarlarında tıkanma vardı. Bu nedenle yürüyememe ve ayaklarında soğuma şikayetiyle hastanemize başvurdu. Yaklaşık 150-200 metre yürüdüğü zaman ayaklarında rahatsızlık oluşuyor ve yürüyemiyordu. Biz anjiyo ve genel muayenesini yaptık. Karın damarlarındaki darlığı tespit ettik. Değerlendirme sonucu hastamıza organları bağışlanmış başka bir insandan karın damarlarını alarak hastamıza kullandık, yani karın damarlarını değiştirdik. Bu ameliyat Türkiye’de bir ilk. İlk defa biz yaptık. Bu da hastamıza nasip oldu, o yüzden mutluyuz ve gururluyuz. Bu kullandığımız damar sentetik bir damar değil. İnsandan alınan bir damar olduğu için daha uzun süre gider, daha az ilaç kullanır. Herhalde problem çıkmadan yaşar diye düşünüyoruz. Hastamızın şu anda durumu gayet iyi, kendisini iyi hissediyor. Taburcu ediyoruz. İnşallah bundan sonra da hayatının sonuna kadar rahat, huzurlu, mutlu şekilde yaşar."

DOKTORLARA TEŞEKKÜR



Taburcu edilen Hüseyin Orçun ise kendisini çok iyi hissettiğini söyledi. Önceye oranla çok rahat olduğunu aktaran Orçun, "Daha önce bacak damarlarımda sorun vardı. Neredeyse yürüyemiyordum. Şimdi ise çok rahatım, rahat yürüyorum. İleride çok daha iyi olacağıma inanıyorum. Ameliyatı gerçekleştiren doktorlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

BAŞHEKİM: İLK KEZ KARIN DAMARI NAKLİ YAPILMIŞTIR

Yapılan cerrahi operasyonun çok önemli olduğunu belirten Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova ise ameliyatı yapan ekibi kutladığını söyledi. İlk kez bir karın damarı naklinin hastanelerinde gerçekleştirilmesinden dolayı gururlandıklarını kaydeden Prof. Dr. Yeşim Taşova, şöyle dedi:

"Böyle bir operasyonu sorunsuz biçimde yapan öğretim üyelerimize, görevlilerimize teşekkür ediyorum. Çok birikimli ve donanımlı bir ekibimiz ve altyapımız var. Bu tür ilklerin başka alanlarda da gerçekleştirilmesi için çalışmalarımız sürüyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!