İran ile gaz anlaşması

TÜRKİYE İran ile enerji anlaşması yapamaz mı?

İran ile doğalgaz konusundaki görüşmelerin, zafer nidalarıyla nihai bir anlaşma gibi yansıtılması üzerine Washington ve Rusya, "neler oluyor orada" telaşıyla sahneye fırladılar.

Ben bu anlaşmanın, seçim öncesi ortaya atılış biçiminden rahatsız olduğum için pazartesi günkü yazımda konuya eğilmiş, bunun henüz bir mutabakat belgesi olduğunu söylemiştim.

Enerji konularının iç siyaset malzemesi haline getirilmesinin iyi sonuçlar vermediğini, kafaları karıştırdığını, bazılarının işine geldiğini ama halkın çıkarına olmadığını Bakü-Ceyhan sürecinde yakından izlemiştik.

Yukarıdaki soruya dönecek olursak, ’Evet’ Türkiye İran ile enerji anlaşması yapabilir.

Ne ABD’nin ne de Türkiye ve Avrupa pazarlarında tekel olmak isteyen Rusya’nın bir şey söylemeye hakları vardır.

Kaldı ki, Batılı enerji şirketleri de İran ile anlaşma imzalıyorlar.

Avusturya Enerji Şirketi OMV de Güney Pars bölgesinde doğalgaz çıkartmak için mutabakat belgesi imzaladı. Ama onlar daha temkinli, görüşmelerin yıl sonundan önce tamamlanmayacağını açıkladılar.

Norveç’in Norsk Hydro Asa, İtalyan Ansaldo Energia SpA, İsviçre’nin EGL Inc şirketlerinin İran’da çeşitli alanlarda enerji yatırımları var.

ABD, 20 milyon dolar üzerinde yatırım yapan yabancı şirketlere yaptırım öngören kararını anımsatarak bu yatırımlara karşı çıksa da, Avrupa’nın enerji şirketlerini vazgeçiremiyor. Ancak, bazılarının uluslararası finansman olanaklarını engelliyor.

İşte, yatırım projesi yaparken bu engellerin nasıl aşılacağını da önceden hesaplamak, kredi garantilerini sağlama almak gerekir. Çünkü bu tür yatırımların gerçekleşebilmesi için en önemli şey uygun finansman bulabilmektir.

Söylemek istediğim şu.

İran ile enerji anlaşması, Körfez Savaşı öncesi Saddam ile yapılan anlaşmalara benzemesin, iç politika malzemesi yapılmasın.

BAŞBAKAN’IN GİDERAYAK AKLINA GELENLER

BAŞBAKAN Erdoğan
, "Kanal A" ekranında arkadaşlarımızın sorularını yanıtlarken çok önemli bir noktaya değindi.

"Temiz Eller için güç istiyorum" dedi.

Enerji anlaşması gibi bu da bir son an buluşu.

Beş yıl Parlamento çoğunluğuna dayalı tek parti hükümetinin Başbakanı değilmiş gibi konuştu Erdoğan.

İtalya’daki gibi bir operasyon için yasaların yeterli olduğunu da söyledi üstelik.

Bir beş yıl yetmedi, bir beş yıl daha yetecek mi çetelere karşı kararlı mücadele için?

Son anda Başbakan’ın aklına gelen bir başka şey de, İmar Bankası bonozedeleri. İntihar edenler müjdeyi alamayacak maalesef.

SOL MUHALEFET TABANDAN GELİYOR

"Oyun boşa gitmesin"
sultası etkisini kaybetti. Baskın Oran ve Ufuk Uras’ın söylediklerine kulak kabartanlar giderek artıyor. Bu da, tabandan gelen yeni bir sol muhalefetin önümüzdeki dönemde, CHP dışında örgütlenme ihtiyacı doğuracağını gösteriyor.

Önce de açıklamıştım benim oyum, Baskın Oran’a. Bağımsızlar ne yapabilirler mi diyorsunuz? Neler yapılmadığını kamuoyuna açıklamaları bile yetmez mi?
Yazarın Tüm Yazıları