Irak brifingi

Güncelleme Tarihi:

Irak brifingi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2011 00:00

ABD’li üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Tayyip Erdoğan’a Irak’la ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Haberin Devamı

Görüşmenin yarıya yakın bölümünde Irak konuşuldu. Ayrıca PKK, Suriye, İran, Türkiye-İsrail gerginliği, Kıbrıs, Ermenistan ilişkileri, Heybeliada Ruhban Okulu, yeni Anayasa süreci de ele alındı. Amerikan heyetinin ayakkabılarını çıkarıp, terlik giyerek girdiği Başbakan’ın evindeki görüşme, Erdoğan’ın Biden ve heyetine, aile üyelerini tanıştırmasıyla başladı. Görüşmenin detayları şöyle:

Irak’ta sivil önderlik

Başbakan Erdoğan görüşmenin başında Biden’ın Küresel Girişimcilik Zirvesi’nde yaptığı konuşmasını izlediğini ve beğendiğini söyledi. Erdoğan, Biden’ın, konuşmasında Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler ve Türk ekonomisinin kaydettiği ilerlemeye dair olumlu sözler sarf etmesini takdir etti ve daha sonra, Biden’dan, Irak’a düzenlediği ziyaret hakkında bilgi vermesini rica etti.

Biden, Irak seyahatiyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Biden’ın bu noktada verdiği ana mesaj, ABD’nin Irak’la bağını koparmayıp, tam tersine geliştirmekte olduğu ve bu ülkeyle ilişkilerinde ordu önderliğinden sivil önderliğe doğru değişim yaşandığı şeklinde oldu. Biden, İran’ın Irak’taki etkisinin abartıldığını ve Iraklıların, İran başta olmak üzere dış müdahalelerden hoşlanmadıklarını anlattı.

PKK ile mücadele

Biden, ABD yönetimi olarak, PKK terörizminin yol açtığı ciddi tehditle mücadelede Türkiye ile yakından çalışacakları yönündeki kesin taahhütlerinin altını çizdi. Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim dahil olmak üzere Iraklılardan da Türkiye, ABD ve Irak’ın ortak sorunu olan bu meseleyle mücadelede ciddi olduklarını duyduğunu aktardı. Biden ayrıca, egemenliğin Irak için çok önem taşıdığını ve Iraklıların hem ulusal düzeyde, hem de özellikle bölgesel Kürt yönetimi düzeyinde, PKK’ya baskı uygulamada atabilecekleri her adımı atmalarının en önemli şeylerden biri olduğunu belirtti.

İran’a baskıya devam

Biden, İran’ın bölgedeki etkisinin azalmakta, izolasyonunun ise artmakta olduğunu dile getirdi. İran’ın ‘nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşmasına ve nükleer programları konusunda uluslararası topluma karşı yükümlülüklerine aldırış etmemesi, Tahran’daki İngiliz Büyükelçiliği’ne saldırı, Suudi Arabistan Washington Büyükelçisine suikast planı’ gibi eylemlerinden örnekler veren Biden, bunların İran rejiminin bölgedeki izolasyonunun daha da artırdığını söyledi. Biden, ABD Başkanı Barack Obama ve yönetimin, göreve ilk geldiğindeki İran’a açılma çabalarına karşılık görmediklerini hatırlatarak, dünyanın bu açılımı gördüğünü ve bunun, geçmişteki “ABD’nin İran’la diyaloğa geçmeye çalışmadığı ve bu yüzünden İran yerine aslında ABD’nin izole olduğu” yönündeki bazı anlayışları da tersine çevirdiğini belirtti. Biden, İran’ın tavrını değiştirmenin en uygun yolunun baskıyı sürdürmek olduğunu ifade etti.

Esad gitmeli konsensüsü

Biden, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve yakın çevresinin, kendi halkını öldürmeleri nedeniyle sorun ve istikrarsızlığın kaynağı olduğu şeklindeki inancını ortaya koyarak, Esad’ın iktidarı terk etmesi gerektiği yönündeki uluslararası konsensüsün giderek büyüdüğüne dikkati çekti. Esad’ın iktidarı terk etmesi ve şiddete son verilmesi gerektiği değerlendirildi. Tampon bölge oluşturulması konuşulmadı.
 
İsrail’le iyi ilişkiler umudu

Biden, Türkler ve İsraillilerin ilişkilerini güçlendirecek fırsatların arayışı içinde olacakları ve gerginliklerin üstesinden gelecekleri umudunu dile getirdi. ABD’nin iki yakın dostu ve ortağının iyi geçinemiyor olmasının kendilerini üzdüğünü ve iki tarafı da ilişkilerini güçlendirecek fırsatları arama yolunda teşvik etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

BIDEN ERDOĞAN'I ZİYARETE BÖYLE GELDİ / WEB TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!