iPhone 8 nasıl olacak?

Güncelleme Tarihi:

iPhone 8 nasıl olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2017 07:39

Apple ve Qualcomm arasında yaşanan ve gittikçe de sertleşen büyük kavga, iPhone'un geleceğini etkileyebilir. Peki iPhone 8 nasıl olacak?

Haberin Devamı

Apple, Ocak ayında en büyük donanım ortaklarından biri olan Qualcomm'a 1 milyar dolarlık dava açması herkesi şaşırtmıştı. Qualcomm yongalarıyla piyasadaki bir çok taşınabilir cihazın işlemci gücünü karşılıyor. Android telefonların bir çoğu, şirketin Snapdragon işlemcilerini kullanıyor, Apple ise hücre ağlarını bağlayan çipleri Qualcomm'dan sağlıyordu.

Bu hafta, Qualcomm 134 sayfalık bir karşı dava ile Apple'a saldırdı, iddiaya göre Apple, Qualcomm'un hücresel çiplerinin performansını kasten düşürerek Intel'i korumaya ve yükseltmeye çalıştı.

Eğer tüm bu kavga ve gürültü ipin ucunu kaçırmanıza sebep olduysa, Apple ile Qualcomm arasındaki davaları ve sebeplerini, ve tüm bunların iPhone'un geleceğini nasıl etkileyeceğini açıklayalım.

APPLE NEDEN EN ÖNEMLİ DONANIM ORTAĞINI DAVA EDİYOR?

Haberin Devamı

Apple'ın kendi açıklamasına göre, Qualcomm'u mahkemeye vermesinin sebebi, donanım şirketinin Apple'a özel olarak haksız fiyatlandırma yapması. İddiaya göre Qualcomm "diğer hücresel patent sahiplerine kıyasla beş kat daha fazla ücret talep ediyor."

Apple açıklamasına şöyle devam ediyor: "Seneler boyunca Qualcomm alakası olmadığı teknolojiler için ısrarla fiyat talep etti. Apple yeni özellikler icat ettikçe, örneğin Touch ID, gelişmiş ekranlar ve kameralar gibi, Qualcomm her hangi bir sebep ile desteklemeden fiyatlarını yükseltiyordu, bu da Apple'ın yenilikleri fonlamasını zorlaştırıyordu."

Qualcomm, satılan her iPhone için Apple'dan belli bir yüzde talep ediyor, bu da iPhone başına 15$ anlamına geliyor. Apple bu durumun son derece tekelci ve haksız olduğundan şikayet ediyor ve Qualcomm'u bindirme ile suçluyor.

PEKİ QUALCOMM APPLE'I NİYE MAHKEMEYE VERDİ?

Pazartesi açılan karşı davada Qualcomm, Apple'ın iPhone 7'de bulunan 4G LTE çiplerini bilerek yavaşlattığını ve bunu Intel'in 4G LTE çiplerini daha hızlı göstermek için yaptığını iddia ediyor.

Qualcomm Genel müdür yardımcısı ve genel danışmanı Don Rosenberg, Apple'ın Qualcomm'un yardımı olmadan bu günkü başarısına ulaşamayacağını ve tüm akıllı telefon gelirlerinin %90'ını elde edemeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

PEKİ TÜM BUNLAR iPHONE İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Bu davaların yakın zamanda bir sonuca varacağını düşünmüyoruz, ayrıca bu kavganın nasıl sonuçlanacağını tahmin etmek de oldukça zor. Ancak bundan olanlardan sonra iPhone'un yoluna nasıl devam edeceği konusunda tahminde bulunabiliriz.

Eğer Apple mahkemede Qualcomm'u yenmeyi başarırsa, gereksiz patent vergilerinden kurtulacağı için iPhone'un fiyatı da düşecektir.

Ancak yine de Apple'ın Qualcomm donanımlı telefonlarının 4G performansını niye bilerek düşürdüğünü de açıklamak zorunda. Eğer bu iddia doğruysa, Apple yüklü miktarda ceza ödemek zorunda kalabilir.

Her iki ihtimalde de, Apple'ın bundan sonraki cihazlarında Qualcomm'dan kurtulma olasılığı çok yüksek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: BİLGİSAYARINIZ İÇİN 28 MÜTHİŞ DUVAR KAĞIDI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!