İpek Yolu ile dördüncü kez

Güncelleme Tarihi:

İpek Yolu ile dördüncü kez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2009 16:16

Bu yıl 4. sü düzenlenen "Uluslararası İpek Yolu Film Festivali" 45 ülkeden 140 filmi sinemaseverlerle buluşturacak. Festival Bursa Büyükşehir Belediyesince 14-22 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Programda yine iddialı filmler var.

Haberin Devamı

 
"İpek Yolu"

Festival Onursal Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tayyare Kültür Merkezi'nde (TKM) düzenlenen tanıtım toplantısında, bir yandan sanatsal ve kültürel aktiviteler başlatırken, diğer taraftan da devam eden etkinlikleri geliştirip sürdürdüklerini ifade etti.

Sinemanın, hayatın bir parçası olduğunu belirten Altepe, “Festivallerin küçüldüğü, hatta iptal edildiği bir ortamda, biz Uluslararası İpek Yolu Film Festivali'ni geliştirerek devam ettiriyoruz. 45 ülkeden 140 filmin gösterileceği festivale, tüm sinemaseverleri bekliyoruz” diye konuştu.

Altepe, festivalin geçen yıl 70 bin izleyiciye ulaştığına işaret ederek, bu yıl festival bilet fiyatlarını, tüm seanslar için tam 3, indirimli 2 lira olarak belirlediklerin kaydetti.

Haberin Devamı

Sinemamızın çınarları

Amerikan sinema sektörüne büyük katkıları bulunan film yıldızlarının ve yönetmenlerinin isimlerinin yer aldığı “Hollywood Star” tabelalarının, California'nın Los Angeles kentinde uzun yıllardır yapılan bir uygulama olduğunu anlatan Altepe, şunları söyledi:

“Bu uygulamayla sinema sektörüne emek veren sanatçıların isimleri ölümsüzleştirilmektedir. Dünyanın başka hiçbir kentinde olmayan bu uygulama, Bursamızın simgesi haline gelen çınar yaprağı şeklinde tasarlanarak, sinemamıza büyük katkılarda bulunmuş Yeşilçam oyuncuları ve yönetmenleri, Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde hayata geçirilecek. Bu yıl Muhsin Ertuğrul, Cahide Sonku, Ayhan Işık, Osman Fahir Seden, Atıf Yılmaz, Hulusi Kentmen, Belgin Doruk, Sadri Alışık, Vahi Öz ve Zeki Müren'e 'Sinemamızın Çınarları' tabelası hazırlanacak.”

Festival Yönetmeni Ali Çalışır da festivalin, dördüncü yılında olmasına rağmen her geçen yıl nitelik ve nicelik açısından geliştiğini ifade etti.

Festival Danışma Kurulu Üyesi ve Yönetmen Necip Sarıcı ise festival çerçevesinde Yeşilçam'ın bugüne kadar hiç sergilenmemiş kamera arkası fotoğraflarından yer alan bir sergi açacağını belirterek, “Herkes, böylelikle geçmişte ne tür imkansızlıklar içinde film çekildiğini görecek” dedi.

Haberin Devamı

Onur ve emek ödülleri

Festival Danışma Kurulu Üyesi ve oyuncu İzzet Günay da festivalin onur ödüllerinin bu yıl Muzaffer Tema ile Nedret Güvenç'e verileceğini dile getirdi.

“Bugüne kadar hiç Onur Ödülü almayan her iki sanatçının da hatırlanmasının önemini” vurgulayan Günay, iki sanatçının birlikte rol aldığı 1953 yapımı “Hıçkırık” adlı filmin, festival kapsamında seyirciyle buluşacağını kaydetti.

Günay, sinemada yan karakterleri canlandıran, kamera arkasında çalışan kişilerin önemine de değinerek, bu yıl Hakkı Kıvanç ve Baykal Kent'e Emek Ödülü verileceğini bildirdi.

Danışma Kurulu Üyesi Ali Sönmez de ilk filmini çeken yönetmenlerin katılabildiği Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışmasında, başvuran 74 filmden 12'sinin yarışmaya hak kazandığını belirtti.

Haberin Devamı

Bu bölümde, Türkiye'yi Mahmut Fazıl Coşkun'un yönettiği “Uzak İhtimal” adlı filmin temsil edeceğini ifade eden Sönmez, bu filmin seçilmesinde, Türkiye'deki hiçbir festivalde büyük ödül kazanamamasının rolü bulunduğunu dile getirdi.

Bursa Kültür A.Ş Genel Müdürü Rıfat Bakan ise konusunda en düşük bütçeliler arasında yer alan festivalin, 2 milyon liraya mal olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 400'e yakın oyuncu, yönetmen ve yazarı ağırlayacak, “Sinema ve Mimarlık” temalı festivalde, ücretsiz sinema kursları, atölyeler ve sergiler düzenlenecek.


Festivalde yarışan filmler

Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması'nda Altın Karagöz için yarışacak filmler:

Haberin Devamı

“40. Kapı (Elçin Musaoğlu-Azerbaycan), Bir Rüyadan Uyanmak (Freddy Mas Franqueza-İspanya), Francesca (Bobby Paunescu-Romanya), Herkes Kendini Düşünür (Henrik Hellström ve Fredrik Wenzel-İsveç), Juan Perez'in Kellesiyle Tanışın (Emilio Portez-Meksika), Kışın İlk Günü (Mirko Locatelli-İtalya), Orada ve Burada (Darko Lungulov-Almanya, Sırbistan ve ABD), Orijinal (Antonio Tublén ve Alexander Brondsted-Danimarka ve İsveç), Panik (Atilla Till-Macaristan), Ressam (Mariano Cohn ve Gaston Dupart-Arjantin, Uruguay ve İtalya), Siste Bir Işık (Pananbarkhoda Rezaee-İran), Uzak İhtimal (Mahmut Fazıl Coşkun-Türkiye)”

Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması'nda Altın Karagöz için yarışacak filmler:

Haberin Devamı

“Acı (Cemal Şan), Başka Dilde Aşk (İlksen Başarır), Benim ve Roz'un Sonbaharı (Handan Öztürk), Deli Deli Olma (Murat Saraçoğlu), Gölgesizler (Ümit Ünal), İlkbahar Sonbahar (Yavuz Özkan), Kara Bulut (Theron Patterson), Kara Köpekler Havlarken (Mehmet Bahadır Er-Maryna Gorbach), Mommo, Kız Kardeşim (Atalay Taşdiken), Yedi Avlu (Semir Aslanyürek)”

Ayrıca Uluslararası Kısa Film Yarışmasında 11, Ulusal Kısa Film Yarışmasında ise 10 film Altın Karagöz için yarışacak.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!