İpek: Mersin, turizm gelirinden hak ettiği payı almalı

Güncelleme Tarihi:

İpek: Mersin, turizm gelirinden hak ettiği payı almalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2017 12:58

İpek: Mersin, turizm gelirinden hak ettiği payı almalı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin İpek, Türkiye'nin turizm gelirlerinin arttığını ancak kentin bu gelirden hak ettiği payı alamadığını söyledi.
Mersin'in ciddi bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Başkan İpek, şehrin birçok alanda turizm kenti hâline gelebileceğinin altını çizdi. İpek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye turizm gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37.6 artarak 11.39 milyar dolara çıktığını belirterek, "Bu gelirin yüzde 77'si yabancı ziyaretçilerden, yüzde 23'ü de yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Tabloya baktığımızda Rusya ile yaşanan krizlerin turizme yansımamış olması oldukça sevindirici. Korkulanın aksine turizm gelirinde ciddi bir artış söz konusu. Ancak Türkiye'nin turizm geliri giderek artarken Mersin'in bu gelirden hak ettiği payı alamaması Mersin kenti için oldukça üzücü bir durum" dedi.
Mersin’in iklimsel şartların ve mevcut tesislerin sporcular için kamp yapmaya müsait olduğunu ifade eden İpek, "Mersin'in ciddi bir turizm potansiyeli var. Örneğin iklim şartları spor kulüpleri açısından yaz kış kamp yapmaya müsait. Bu avantajımızı yurtiçi ve yurtdışındaki sporcuları burada kamp yapmalarını sağlamak için kullanabiliriz. 2013 Akdeniz Oyunları'nın kentimizde düzenlenmesi sebebiyle birçok spor tesisi yapıldı. Yapılan tesislerin çoğu şu an atıl durumdalar. Tesisleri çürümeye terk etmek yerine, Mersin'de spor organizasyonları düzenleyip burayı bir spor turizmi kenti hâline getirebiliriz. Yine Türkiye'nin ilk Şehir Hastanesi Mersin'de yapıldı. Bu da Mersin için önemli bir kazanımdır. Bu konuda Ortadoğu'yu hedef alarak yapılacak olan tanıtımlar ile Mersin'i sağlık turizmi açısından da iyi bir noktaya getirebiliriz" diye konuştu.
Mersin'in hem yaz hem de kış turizmi açısından önemli bir merkez olduğunu vurgulayan İpek, şunları söyledi:
"Kentimiz, Türkiye'nin en uzun sahil şeritlerinden birine sahip. Mersin'in Antalya, Muğla gibi turizmin önemli kentleri arasında olmaması için hiçbir sebep yok. Mersin ve Antalya'yı birbirine bağlayan 12 saatlik yol Akdeniz Sahil Yolu projesi ile 4 saate düşecek. Yatırımları buraya yönlendirerek Mersin'i yaz turizminde önemli bir kent hâline getirebiliriz. Mersin sadece yaz turizmi değil, kış turizmi açısından da önemli bir merkez. Tarsus ilçemizin Gülek Beldesi’nde bulunan Karboğazı Turizm Merkezi'nin çalışmaları sürüyor. Karboğazı Turizm Merkezi sayesinde yerli ve yabancı turistler isterlerse denizden çıkıp yaklaşık 1,5 saat içinde bin 800 metre rakımdaki Karboğazı’na ulaşıp kayak yapabilme olanağına sahip olacaklar. Tarihi bir mekân olan ve kış turizmi de yapılabilen Karboğazı Turizm Merkezi Projesi bir an önce tamamlanmalı ve kentin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlanmalıdır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!