iOS 7’yi anlama kılavuzu

iOS 7’yi büyük bir hevesle veya cihazınızın ısrarla hatırlatması üzerine kurdunuz ama hâlâ eskiyi özlüyorsanız, bu işletim sistemini biraz daha anlamaya çalışsanız iyi ederseniz. İnanın tanıdıkça seveceksiniz. Daha iyi tanımanız için kısa bir iOS 7’yi anlama kılavuzu hazırladım.

Haberin Devamı

Haziran ayında gerçekleşmiş olan Worldwide Developers Conference sırasında sahne alan Apple CEO’su Tim Cook, firmanın 2007 yılında giriş yaptığı akıllı telefon pazarına özel geliştirdiği iOS işletim sistemi için en kapsamlı güncellemeden söz etmişti. Gerçekten de mobil işletim sisteminin yeniden keşfi olarak tanımlanan bu dramatik güncelleme sadece bazı iyileştirmeler ve eklemelerden ibaret değil. Apple, işletim sisteminin görünümünü ve kullanım deneyimini temelinden değiştiriyor.

iOS 7’yi anlama kılavuzu

iOS 7 gibi hayli ciddi farklar içeren bir işletim sisteminin çok sayıda soruya maruz kalacağı ortada. Ne mutlu ki bu soruların cevapları elimizde. Yeni işletim sistemiyle ilgili olarak öğrenilmesi gereken epey özellik var. Apple’dan gelen açıklamalara ek olarak, ilk betadan itibaren kullanan biri olarak deneyimlerimi sizlere sunabiliyorum.

Haberin Devamı

iOS 7 ile gelen en büyük değişiklik nedir?
Sistemin genel görünümü ve kullanıcı deneyimi baştan aşağı değişti. Değişen font ve düzleşen semboller sayesinde sadelik havası hakim. Bununla birlikte daha önceden iOS kullanmış olan kişilerin büyük kısmı yeni sürümde yabancılık çekmeyecek. Apple, başlangıç ekranını fazla değiştirmedi. Bazı ufak istisnalar haricinde temel el hareketleri ve kısayollar aynen korunuyor.

iOS 7’yi anlama kılavuzu

Yeni tasarımın eski tasarımdan farkı?
Yeşil doku, ahşap kitap rafları, dikişli deri gibi görüntüleri ne oranda sevmiştiniz? Umarım cevabınız “pek de fazla değil”dir çünkü bu tip görüntüler iOS 7 sonrasında ortadan kalkıyor. Bunun yerini daha sade olan tasarım alıyor çünkü basit çizgiler ve semboller ön planda. Microsoft’un güncel Windows Phone işletim sistemini anımsatan tasarım hatları olsa da iOS 7’nin kendine has bir tasarım içerdiği apaçık ortada. Bunlar basit güncellemeler değil, aksine işletim sisteminin her alanında kendini belli ediyor.

Haberin Devamı

iOS 7’yi anlama kılavuzu

İşletim sistemi aynı zamanda içerik anlamında da tasarımsal ipuçları içeriyor. Netliği değişen kontroller, arka planda yer alan fotoğraftaki renkleri esas alan paneller karşımıza çıkıyor. Apple’dan Sir Jony’nin açıklamasına göre katmanlı arabirimde Uyarı Merkezi ve Kontrol Merkezi gibi alanlar uygulamaların ve iOS ana ekranının üstünde beliriyor.

iOS 7’yi anlama kılavuzu

iPhone’u kullanmayı yeniden mi öğreneceğiz?
Böyle bir durum yok. Bir uygulamayı başlatmak ve kullanmak büyük oranda farksız ama bazı ufak yenilikleri öğrenmek gerekiyor. Örneğin artık ekranın alt kısmından yukarı sürükleyip Kontrol Merkezini (sık kullanılan sistem özelliklerinin büyük kısmına hızlı erişim imkanı veren alan) açabilirsiniz. E-posta uygulamasındayken kullanabileceğiniz yeni bir kısayol ise ekranın sol kenarından sağa sürükleyip bir üst alana gitmek. Apple’dan Craig Federighi’nin ifade ettiği gibi “iOS 7 kullananlar yeni bir telefona geçiş hissine kapılabilir ama zaten bildikleri bir sistem olduğundan yabancılık çekmeyecekler.”

Haberin Devamı

iOS 7’yi anlama kılavuzu

Hangi Apple cihazları iOS 7 desteği veriyor?
iOS 7 güncellemesi yapmayı düşünüyorsanız bu cihazlardan herhangi birine sahip olmanız gerekiyor: iPhone 4 ve üstü, iPad 2 ve üstü, iPad mini ya da beşinci nesil iPod touch. (Elbette Apple’ın yeni tanıttığı iPhone 5c ve 5s ile iOS 7 yüklü geliyor.)

iOS 7’yi anlama kılavuzu

Bazı özellikler için farklı tip cihaz gereksinimleri
- Gelişmiş panoramik fotoğraflar sadece iPhone 4S ve üstü ve beşinci nesil iPod touch ile mümkün.
- iPad 2 ile kare formatlı fotoğraf ya da video çekmek mümkün değil. Diğer cihazlar bunu destekliyor.
- Yeni canlı kamera filtreleri için iPhone 5 ya da beşinci nesil iPod touch gerekiyor. iPhone 4 ve üstü, üçüncü nesil iPad ve üstü, iPad mini, beşinci nesil iPod touch kullananlar Fotoğraf uygulamasında sonradan değişiklik için filtre kullanabilir.
- Fotoğrafları ya da diğer dosyaları AirDrop ile arkadaşlara göndermek için iPhone 5 ve üstü, dördüncü nesil iPad ve üstü, iPad mini ya da beşinci nesil iPod touch gerekiyor. Aynı zamanda iCloud hesabı da olmalı.
- Siri’yi sadece iPhone 4S ve üstü, üçüncü nesil iPad ve üstü, iPad mini ve beşinci nesil iPod touch sahipleri kullanabiliyor. Yeni nesil Siri sesini tercih ediyorsanız İngilizce, Almanca, Fransızca ile sınırlı.

Haberin Devamı

Kontrol Merkezi nedir?

iOS 7’yi anlama kılavuzu


Bluetooth’u kapatmak için ayarlar içinde üç kez yol alıp derinliklere inmek zorunuza gidiyorsa yeni Kontrol Merkezi tam size göre! iOS içinde herhangi bir yerden yeni paneli açmak için ekranın alt kısmından yukarı kaydırma yapmanız yeterli. Wi-Fi ve AirPlay gibi sık kullanılan ayarlara kolayca erişim imkanı veriyor. Altta yer alan medya kontrolleri ve sembollerle sık kullanılan araç ve uygulamalar açabilirsiniz. Saat ya da kamera uygulamalarını açabilir, telefonun flaşını yakıp fener gibi kullanabilirsiniz ama Uyarı Merkeziyle karıştırmamalısınız.

Uyarı Merkezi

iOS 7’yi anlama kılavuzu


Bu özellik baştan aşağı yenilendi. Daha önceden olduğu gibi ekranın üstünden aşağı doğru parmak kaydırarak açılan Uyarı Merkezi artık işletim sisteminin büyük kısmı gibi şeffaf arka plan içeriyor. Ayrıca farklı bilgiler de sunabiliyor. iOS’un daha önceki sürümlerinde olduğu gibi size özel uyarıları depolamak dışında aynı zamanda kaçırdığınız bilgileri içeren bir sekme ve Bugün görünümü var.
Sonuncusu kısmen de olsa Google Now’a benziyor, günlük hava durumu, takvimdeki yapılacak iş listesi, hisse senetleri gibi o güne özel bilgiler ve bir sonraki günle ilgili kısa metin gibi bilgiler sunuyor.

Haberin Devamı

Çoklu uygulama

iOS 7’yi anlama kılavuzu


Home butonuna basarak uygulamalar arasında geçiş yapmaya devam edebilirsiniz ama buna imkan veren arabirim güncellendi. iOS 6 ve öncesi ile gelen Safari’deki çoklu sekmeler arası geçiş sistemini andırıyor. Programlara ait görseller içeren kartlar gösteriliyor. Alt kısımda uygulamalara ait semboller gösterilmeye devam ediyor. Aradığınız uygulamayı bulana kadar ileri ve geri kaydırma yapmaya devam edebilirsiniz. Uygulamaları zorla kapatmak biraz farklı. Sembole tıklayıp basılı tutmak yerine programa ait kartı yukarı doğru sürüklemeniz gerekiyor.
Arka plandaysa daha farklı ve belirgin farklar var. iOS 4 ve sonrasında sadece belirli uygulamalar (batarya ömrünü korumak adına) arka planda çalışabiliyordu. iOS 7 ile en sonunda tam kapsamlı çoklu uygulama gerçek oluyor. Artık tüm uygulamalar arka planda çalışabilir ve geçiş yaptığınızda son bilgileri güncel olarak sunmayı başarabilir.

E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter: https://twitter.com/kaplanseren


Yazarın son yazıları


#06 Ekim 2013 Apple Touch ID: Olmalı mı olmamalı mı?
#02 Ekim 2013 Microsoft ve Google arasında YouTube gerginliği
#26 Eylül 2013 Onlarca şifreyi akılda tutma derdine son!
#22 Eylül 2013 Bilgisayarınızın tüm ayarlarına hâkim olun!
#16 Eylül 2013 Bilgisayarınızı ve verilerinizi ücretsiz koruyun



YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>


Yazarın Tüm Yazıları