İnternette yemek yapalım

Belki inanmazsınız ama ‘çok’ kelimesini içimden gelerek ‘çok’ kullanırım. Şimdi de çok heyecanlıyım! Çünkü artık sanal dünya internette de siz mutfak dostlarımla buluşacağım.

Tam tamına bir senedir çalışarak size, binlerce yemek tarifinin yanı sıra yemek, mutfak kültürünü anlatan makaleler bile hazırladık. Neredeyse yaşamın her bir ayrıntısını, nüansını yemekle anlattık. Ancak hayatımda ilk kez bir yemek sitesi hazırladığımdan, şimdiden eksikliklerim için affınıza sığınıyorum. Ama günden güne gelişecek olan, sizlerin de katkılarıyla büyüyecek bu sanal dünyayı renklendirmek, konuşturmak ve sıcaklaştırmak esas hedefimiz. www.ekolay.net/yemek olarak bana rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Sahrap Soysal’la yemeğe hoşgeldiniz, safalar getirdiniz. Başımızın üstünde yeriniz var.

PRATİK TARİFLER

Kremalı şehir eriştesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 paket erişte (linguin ya da papardella makarna da olabilir)

Sos için

1 ufak kutu hazır çiğ krema

1 adet yumurta

1 su bardağı makarna suyu

1/2 demet maydanoz (çok ince kıyılmış)

1/2 bardak rende taze kaşar peyniri

1 çay kaşığı tuz, karabiber

3 adet kiraz domates

Yapılışı:

Öncelikle erişteyi kaynayan tuzlu suda 8-9 dakika haşlayıp, süzdürelim. Ama 1 su bardağı makarna suyunu ayırmayı unutmayalım. Öte yandan çukur bir kabın içinde çiğ krema, yumurta, ince kıyılmış maydanoz (bir tutam süslemek için ayıralım) ve makarna suyunu iyice çırpalım. Rende taze kaşarı, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştıralım. Şimdi bu karışımı bir tavaya aktarıp, 2-3 dakika sürekli karıştırarak pişirelim ve henüz sıcak haldeki makarnayla harmanlayalım. Son olarak da, ayırdığımız maydanoz ve kiraz domatesle süsleyerek servise sunalım.

Soslu taşra köftesi

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

500 gr dana kıyma (köftelik)

500 gr kuzu kıyma (köftelik)

1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

5 dilim bayat ekmek içi

1 çay kaşığı kimyon, tuz, karabiber

2 diş sarmısak (dövülmüş)

2 çay kaşığı karbonat

Kızartmak için

1 su bardağı sıvıyağ

Sos için

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:

Köfteyi hazırlamak üzere derin bir yoğurma kabının içine; iki çeşit kıymayı, rende soğanı, kimyon, tuz ve karabiberi aktaralım. Üzerine kabukları çıkarılmış bayat ekmek içlerini elimizle ufalayarak katalım. En sonunda dövülmüş sarmısakla karbonatı da ekleyerek, köfteyi yoğurmaya başlayalım. En az 7-8 dakika, sıkıca yoğurduğumuz köfte harcından, ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, iki elimizin arasında yuvarlayıp, mekik şekli verelim. Daha sonra, geniş bir tavada kızdırdığımız yağda köfteleri çevirerek kızartalım ve servis tabağına alalım. Öte yandan ufak bir tavada sos için; sıvıyağla beraber salçaları ekleyip, 5 dakika kadar pişirelim ve köftelerin ortasına dökerek, sıcak olarak servise sunalım.
Yazarın Tüm Yazıları