İnternette 3 Türk’ten biri oltalanıyor, yılda 4 bin 560 hacker yakalanıyor

PHISHING (oltalama) adı verilen yöntemle SMS ve e-posta adreslerine gönderdikleri mesajlarla kişisel bilgilere ulaşan, banka hesaplarını boşaltan, kredi kartı limitlerini tüketen dolandırıcıların sayısı 4 bin 560’a, verdikleri zarar da 5 milyon dolara ulaşınca Türkiye siber suçta Rusya ve Çin’le yarışır konuma geldi.

Bunda da internette her 3 Türk’ten birinin ‘hacker’ların gönderdiği mesajlara inanıp, oltaya takılması rol oynadı.

TÜRKİYE’deki her 3 internet ve cep telefonu kullanıcılarından biri, Phishing (oltalama) adı verilen yöntemle SMS ve e-posta adreslerine gönderilen mesajlarla kişisel bilgilere ulaşan, banka hesaplarını boşaltan, kredi kartı limitlerini tüketen dolandırıcıların ağına düşmesi, Türkleri bir anda ‘hacker’ların hedefi haline getirdi. İnternet güvenlik sistemleri kuruluşu IHS’nin Yönetim Kurulu Başkanı Emre Sayın, son dönemlerde Türk kullanıcılara yönelik yapılan phishing saldırılarında önemli oranda artış yaşandığına dikkat çekerek, “Sadece 2009 yılında Türkiye’de yakalanan hacker sayısı 4 bin 560’ı bunların verdiği maddi zarar da 5 milyon doları buluyor. Bu da sanal ortamda internet şubesi bulunan bankalar ile e-ticaret kuruluşlarını oltalamaya karşı ekstra önlem almak zorunda bırakıyor” dedi.

Hedef oluşturuyor

Bu önlemlere son olarak VeriSign’ın geliştirdiği EvSSL adı verilen yeşil adres çubuğu uygulamasının eklendiğini söyleyen Sayın, VeriSign sisteminin kullanıcılar açısından bağlandıkları web sitelerinin güvenli olup olmadığını kolayca algılamalarını da sağladığına dikkat çekti. Emre Sayın, şöyle konuştu: “Phishing yöntemiyle çalışan dolandırıcılar, internet üzerinden faaliyet gösteren banka ya da sanal alışveriş sitelerinin benzerlerini oluşturarak, ağlarına düşürdükleri kullanıcıları bu sitelere yönlendiriyor. Kullanıcılar, korsan sitelere giriş yaptıktan sonra da şifre, parola gibi kişisel bilgilerini kendi elleriyle teslim etmiş oluyorlar. Bu dolandırıcılık yöntemine maruz kalanların yüzde 30’unun Türkiye’de oltaya takılması, uluslararası çalışan hackerlar için bile Türkleri hedef haline getiriyor. Bu nedenle, kullanıcıların bağlandıkları ve işlem yaptıkları web sitelerinin güvenli olup olmadığını ilk anda fark edebilmesi gerekiyor.”

Güvenliyse yeşil

VeriSign adlı yazılım kuruluşunun geliştirdiği EvSSL sisteminin kullanıcılar açısından doğru web sitesi olup olmadığını kolayca algılamalarına imkan sağladığına da değinen Sayın, şunları anlattı: “Bu sistem, kullanan internet sitesinin güvenli olup olmadığını ortaya koyuyor. Güvenli sitelerde, adres çubuğu yeşile dönüşürken, phishing yöntemini uyguladığı belirlenen korsan sitelerin adres çubukları kırmızıya dönüşüyor. Dünyada hızla yaygınlaşarak 1.5 milyon sitenin kullandığı bu sisteme Türkiye’deki banka ve alışveriş siteleri de geçmeye başladı. Türkiye’de bu sisteme geçen banka ve kuruluş sayısı da şimdiden 80’i buldu.”

Çin’le yarışıyoruz

2009 yılında Türkiye’de her biri yüzlerce kişiyi kapsayan 2 bin 871 farklı siber suç işlendiğini ve bu suçlardan dolayı 4 bin 560 hackerın yakalandığını söyleyen Emre Sayın, şunları dile getirdi: “Türkiye, Rusya ve Çin’le birlikte siber suç potansiyeli en yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Suç artış oranı ise her yıl ortalama yüzde 20’yi buluyor. Türkiye genelinde her ay internet üzerinden yapılan kimlik hırsızlığı, kredi kartı kopyalama, oltalama ve finansla bilişim suçlarını işleyen hacker sayısı da 400’e ulaşıyor. bunların verdiği toplam maddi zarar da yılda 5 milyon dolar civarında oluyor.”

Ucuz kontör ve iş vaadiyle yemliyor Seda Sayan’la avlıyor

HACKERLARIN internet ve cep telefonu kullanıcılarını son dönemlerdeki avlama yöntemleri arasında, ucuz kontör, dolgun maaşlı iş ve ödül vaadleri ön plana çıkıyor. SMS mesajı ve e-posta yollanarak, cep telefonlarından ucuz fiyatla görüşme hakkı elde etme vaadiyle kredi kartlarından tahsilat yapılıyor. Ayrıca, oluşturulan sahte sitelere kullanıcılar yönlendirilerek, iş başvurusunda bulunacakların kişisel bilgilerine kolayca ulaşılıyor. cep telefonlarına gönderilen SMS mesajlarında ise Seda Sayan’ın Pepsi yaşatır seni çekiliş kampanyasından 20 bin TL ödül kazanıldığı ileri sürülerek verilen telefon numaralarının aranması isteniyor. Arayanlardan, banka hesap numaralarına 500’er lira yatırmaları talep ediliyor.

Kullanıcılar nasıl ‘olta’ya geliyor

BANKALARIN internette oluşturdukları sitelerin benzerini oluşturarak gerçekleştirilen dolandırıcılığa phishing deniyor. Elektronik posta zincirleri aracılığıyla internet kullanıcılarının oluşturulan bu sahte sitelere girmeleri sağlanarak, kredi kartı ve hasaplar için gerekli olan kişisel bilgilere ulaşmak amaçlanıyor. Yemleme ya da oltalama olarak adlandırılan bu terim, İngilizce “balık tutma” anlamına gelen “fishing” sözcüğü ile password (şifre) sözcüklerinin birleşmesinden oluşuyor. Yasa dışı yollarla kişisel bilgilere ulaşma anlamına geliyor. Oltayı attığınızda balık yakalayabileceğiniz düşüncesinden esinleniyor.
Yazarın Tüm Yazıları