İnterneti yasaklamak, alnına konan sineği silahla vurmak gibi

Güncelleme Tarihi:

İnterneti yasaklamak, alnına konan sineği silahla vurmak gibi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 01:23

Fransız Kültür Merkezi, Aydın Doğan Vakfı işbirliğiyle Selçuk Demirel’in 1974-2014 arasında basında yer alan çizimlerinden yapılmış bir seçkiyi ‘İnsanoğlu Kuş Misali’ başlığı altında sergiliyor.

Haberin Devamı

Bu sergiyle aynı zamanda Galatasaray Mısır Apartımanı’ndaki Galeri Nev’deyse ikinci bir sergisi daha açıldı: İnsanoğlunun varoluşunu sorgulayan ‘Şimdi/Now’.

12 Eylül öncesine denk geliyor Fransa’ya gidişin. Şiddete dönüşmüş politik ortam mıydı seni Fransa’ya gitmeye zorlayan?
- O dönem çok politize bir ortamdı ve ben de tam ortasındaydım. Günde 30 kişinin öldürüldüğü bir ortam düşün. Artık bu işi bu şekilde yapamayacağımı düşündüm. Eşim Fransızca biliyordu. Bu işi orada daha özgür bir şekilde yapabileceğimi düşündüm.
Yaşamında ve çizginde nasıl bir fark yarattı bu?
- Kendisine solcu, 68 kuşağı vesaire diyen birtakım mizah dergileri vardı. Mesela onlar solla da dalga geçiyorlardı. Solcunun solla dalga geçmesi akıl alır gibi değildi bizim için. O özgürlük, kendi kendini eleştirme, tiye alma durumu beni çok etkiledi.
İnsanoğlu Kuş Misali ama 40 yılda yaşananlar hep bir kısırdöngü. Bunu gösteriyor sergi bize.
-Sergide öyle bir seçim yaptık ki, hem retrospektif bir yanı var hem de tematik. Üç ana konu etrafında topladık. İnsan hakları, düşünce özgürlüğü ve de jeopolitik. Yani bu üç kavram hâlâ gündemimizde, hiç değişmiyor.
Son dönem Türkiye’deki politik ortamı nasıl değerlendiriyorsun?
-Gezi pek çok insan gibi beni de çok etkiledi. Çok tarihi bir olayın gerçekleştiğini düşündüm. Dayanamadım ve çok kısa bir süre sonra da hemen geldim İstanbul’a. Bir şeyler baş kaldırmak için o klasik anlamıyla örgüte falan da gerek yok
Onun için mi Twitter, YouTube yasaklandı? Yeni örgüt olarak görüldüğü için mi?
-Ya o şuna benziyor. Alnına sinek konmuş bir adamın onu öldürmek için eline aldığı sineklikle kendine vurması gibi. Bu çekiç de olabilir, silah da.
Galeri Nev’de de ikinci bir sergi var. Kısa süre önce Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘Defile’ kitabında yayımlanan desenler ve son dönem çizdiklerinde oluşuyor. ‘Defile’ fikri nereden çıktı?
-Defile aslında dış görünüş demek. Dış görünüşle hem bir şeyleri saklamaya çalışıyorsun hem de bazı şeyleri öne çıkarmaya.. Gizlemek ve göstermek. Bu ilgimi çekiyor benim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!